Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο εμβληματικός Su Shi στο Μουσείο του Παλατιού

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-09-04 19:22:46
  • Προβολές:
  • 685

Μια μοναδική έκθεση θα παρουσιάζει το Μουσείο του Παλατιού στο Πεκίνο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2020 στην Αίθουσα Λόγιας Λαμπρότητας (Hall of Literary Brilliance), όπου θα αναδεικνύεται η ζωή, το έργο και η σπουδαιότητα του Su Shi, που αποτελούσε σύμβολο πολιτισμού που έζησε τον 11ο αιώνα. 
Στο πλαίσιο της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν συνολικά 78 αριστουργήματα που καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινά από τη Βόρεια Δυναστεία Song (960-1127) και φτάνει στη σύγχρονη εποχή, περιλαμβάνοντας έργα καλλιγραφίας, ζωγραφικούς πίνακες, επιγραφές, αντικείμενα, αρχεία και σπάνια κείμενα, όπως ανακοινώνει το Μουσείο. Πέρα όμως από τα έργα που φτιάχτηκαν από τον ίδιο τον Su Shi, αρκετά εκθέματα έχουν δημιουργηθεί από τους μέντορες και τους στενούς φίλους του, ενώ άλλα έχουν φιλοτεχνηθεί από μεταγενέστερους καλλιτέχνες που ήθελαν να τον τιμήσουν. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να παρουσιαστεί ο λόγιος Su από πολλές διαφορετικές οπτικές και διαστάσεις και να αναδειχθεί ο δυναμικός και στέρεος εσωτερικός κόσμος του. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγιος Su Shi, γνωστός κι ως Su Dongpo, είχε σημειώσει αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα της ποίησης, της ζωγραφικής και της καλλιγραφίας και είχε ξεχωρίσει για την αισιοδοξία του και την ευρύτητα του πνεύματός του σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην πολιτική. Τα χαρακτηριστικά του αυτά επηρέασαν βέβαια και τα έργα τέχνης του, τα οποία αποτέλεσαν σημείο έμπνευσης για τις επόμενες γενιές τόσο στην Κίνα όσο και στις γειτονικές περιοχές. 
Από τις 28 Ιουλίου, το Μουσείο του Παλατιού υποδέχεται 12.000 επισκέπτες καθημερινά με ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία έναντι του ιού καθώς οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, να κλείνουν το εισιτήριό τους διαδικτυακά, να θερμομετρούνται κατά την είσοδο και να κρατούν τις απαιτούμενες αποστάσεις.  
(Ελένη Μπίλια, με πληροφορίες από Xinhua)