Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Λάος ενισχύουν τη συνεργασία

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-07-24 20:42:02
  • Προβολές:
  • 625

Με βίντεο-σύνδεση συνομίλησε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ με τον Πρωθυπουργό του Λάος, Thongloun Sisoulith την Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 από το Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο. 
Η συζήτηση αυτή πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία κι αφού είχε ήδη αναβληθεί το 3ο συνέδριο των πολιτικών αρχηγών της Συνεργασίας Lancang-Mekong (3rd Lancang-Mekong Cooperation (LMC) leaders’meeting).
Σκοπός της συνάντησης ήταν η διευκόλυνση της συνεργασίας, η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του 3ου συνεδρίου- όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- η αύξηση της τοπικής διασύνδεσης και των εμπορικών συναλλαγών καθώς και η επιθυμία να σταλεί ένα θετικό μήνυμα για την αναζήτηση μιας αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης των προκλήσεων. 
Όπως ανέφερε ο Κινέζος Πρωθυπουργός, η Κίνα και το Λάος είναι γείτονες με φιλικούς δεσμούς που διατηρούν όλο και πιο ισχυρούς δεσμούς που αντέχουν στις δοκιμασίες του χρόνου. Χαρακτηρίζοντας την LMC ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας Κίνας – ASEAN, ο Πρωθυπουργός της Κίνας τόνισε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις εμπλεκόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Λάος, με σκοπό να διεξαχθούν με επιτυχία οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της συνεργασίας στην Ανατολική Ασία και να προωθηθεί η υπογραφή της Συνολικής Περιφερειακής Οικονομικής Συνεργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο. 
   Η Κίνα, σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ, αποδίδει μεγάλη σπουδαιότητα στις σχέσεις της με το Λάος και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ασιατική χώρα έτσι ώστε να αναβαθμίσει τη σύμπραξη στον οικονομικό άξονα Κίνας- Λάος και στα σημαντικά έργα υποδομής. Σκοπεύει να βοηθήσει το Λάος στην επίτευξη μιας βιώσιμης ανάπτυξης, παράλληλα με την αναβάθμιση των δεσμών των δύο χωρών. 
Από τη μεριά του, ο Πρωθυπουργός Thongloun Sisoulith δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Κίνα έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια κοινωνία με κοινό μέλλον και να υλοποιήσουν όλα τα μεγάλα έργα και θα συνεχίσει να στηρίζει την Κίνα σε θέματα που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα.
                                      (Ελένη Μπίλια)