Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ Γιορτές Υδάτων

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-07-23 19:11:00
  • Προβολές:
  • 712

DRAGON BOAT FESTIVAL ΚΑΙ

ΑΡΜΑΤΑ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ
 

Συντάκτης: Γ. Ναθαναήλ

Δρ Λαογραφίας Δ.Π.Θ.
e-mail: george@nathanail.biz
 

Στο σημερινό σημείωμα θα γίνει αναφορά σε δύο πολύ σημαντικά έθιμα της Κίνας και της Ελλάδας που σχετίζονται με το υγρό στοιχείο.


ΚΙΝΑ

Το Dragon Boat Festival (端午節) ή Duanwu Festival θεωρείται ένα από τα τέσσερα πιο σημαντικά παραδοσιακά Κινέζικα Φεστιβάλ. Πραγματοποιείται την 5η μέρα του 5ου μήνα του Κινέζικου Σεληνιακού ημερολογίου που σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο πέφτει συνήθως τον Ιούνιο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στο τέλος Μαΐου.

Έχει διάρκεια συνήθως τρεις μέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της τριήμερης αργίας ο κόσμος ταξιδεύει και επισκέπτεται συγγενείς και φίλους σε άλλες πόλεις, ενώ είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε εκείνη την περίοδο πάρα πολύ κόσμο στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο ή την Καντόνα.
Αεροφωτογραφία της 25/6/2020 από αγώνες κατά τη διάρκεια του Dragon Boat Festival στην αρχαία πόλη Taierzhuang της πόλης Zaozhuang, στα ανατολικά της Επαρχίας Shandong. Ανακτήθηκε από © http://www.xinhuanet.com/english/2020-06/26/c_139167597.htm

Η πιο σημαντική εκδήλωση κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι οι αγώνες με κωπήλατες λέμβους, σε σχήμα δράκου, όπου οι κωπηλάτες καθεμιάς από αυτές συγχρονίζονται με τον ρυθμό που τους δίνει ο τυμπανιστής της. Νικήτρια λέμβος είναι εκείνη που ένας από τους συνήθως πιο ευκίνητους κωπηλάτες της κατορθώσει ν’ αρπάξει πρώτος τη σημαία της σημαδούρας ή να διασχίσει πρώτη το τέρμα. Πιστεύεται ότι όποια ομάδα έρθει πρώτη θα έχει μεγάλη τύχη και μια ευτυχισμένη ζωή την επόμενη χρονιά.

Η εκδήλωση αυτή, εκτός από τους αγώνες με τις κωπήλατες λέμβους, περιλαμβάνει και άλλα έθιμα, όπως την κατανάλωση zongzi dumplings, δηλαδή τριγωνικών ντάμπλιγκ με ρύζι, τυλιγμένων σε καλαμόφυλλα, ή το κρέμασμα καλαμόφυλλων που διώχνουν τα κακά πνεύματα ή φύλλων άγριας αψιθιάς για την

προστασία από ασθένειες, ενώ μικρά παιδιά έχουν μικρά σακουλάκια σε διάφορα σχήματα, γεμάτα με φαρμακευτικά φυτά.

Τι γιορτάζεται κατά τη διάρκεια αυτού του Φεστιβάλ; Σύμφωνα με την παλαιότερη εκδοχή του, η γιορτή εστιάζεται στη λατρεία του δράκου, από την εποχή της Προϊστορίας. Η πιο συνήθης όμως εκδοχή συνδυάζεται με την ανάμνηση του Qu Yuan (屈原), ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές της Κίνας (340-278 π.Χ) που έζησε την εποχή των Εμπολέμων Κρατών (476-221 π.Χ). Ο ίδιος υπήρξε υπουργός του Huaiwang, του κυβερνήτη του Κράτους Chu, ενός μεγάλου κράτους στην κεντρική πεδιάδα του ποταμού Γιανγκτσέ. Υποστήριζε την πολιτική εντιμότητα και προωθούσε τις συμμαχίες του Κράτους Chu με άλλα κράτη εναντίον του ισχυρού Κράτους Qin. Στην αρχή είχε την στήριξη του κυβερνήτη. Όμως, μεταγενέστερα, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι που είχαν ζηλέψει την πολιτική του άνοδο, τον κατηγόρησαν ως προδότη και έτσι έπεσε σε δυσμένεια εξορίστηκε από τον Qingxiangwang, διάδοχο του Huaiwang.
Zongzi dumplings. Ανακτήθηκε από ©https://hevilshealthydevil.com/2014/05/30/%E7%B2%BD%E5%AD%90-zongzi-chinese-tamale/

Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγραφε ποιήματα από τα οποία διακρίνεται η μεγάλη αγάπη και οι ανησυχίες που είχε για το κράτος του και τη μελλοντική του τύχη. Το 278 π.Χ. όταν ο Qu Yuan πληροφορήθηκε ότι η πρωτεύουσα του Chu, του δικού του κράτους, καταλήφθηκε από τις δυνάμεις του κράτους Qin, έδεσε στο λαιμό του μια μεγάλη πέτρα και έπεσε στον ποταμό Miluo, παραπόταμο του Γιανγκτσέ.

Μόλις οι συμπολίτες του έμαθαν τα νέα, έτρεξαν στην περιοχή και προσπάθησαν με τις μικρές βάρκες τους να τον σώσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όμως, γέμισαν με ρύζι κομμάτια από τους κορμούς μπαμπού και τα έριξαν στο ποτάμι για να εμποδίσουν τα ψάρια και τους άλλους οργανισμούς να φάνε το σώμα του.
 Κωπήλατες λέμβοι στο Dragon Boat festival με τους τυμπανιστές να συντονίζουν το πλήρωμα.
Ανακτήθηκε από © https://www.bookofdaystales.com/dragon-boat-festival/


 
Ο Qu Yuan θεωρείται ως ο πατέρας της Κινεζικής ποίησης και σύμβολο του πατριωτισμού. Πιστεύεται ότι είναι ο συντάκτης του Λι Σαο (离骚) (Ο Μύθος) ενός από τα σημαντικότερα Κινέζικα ποιήματα που έγραψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αρμάτα, η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών του 1822, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα της νήσου και συγκεντρώνει πολύ κόσμο. Οι εκδηλώσεις διαρκούν μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας περιλαμβάνονται εκθέσεις ζωγραφικής, συναυλίες, χορωδίες, συγκροτήματα παραδοσιακών χορών και μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, ενώ ολοκληρώνονται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης και ανατίναξης ομοιώματος της Τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων.

Οι γιορτές αυτές πλαισιώνονται με τη ρήψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών. Επίσης, το Πολεμικό Ναυτικό, τιμώντας αυτή τη μεγάλης ιστορικής σημασίας Ναυμαχία, συμμετέχει στις εκδηλώσεις με την παρουσία ενός πλοίου και αγήματός του.

Οι Σπέτσες και η Ύδρα είναι από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων, μαζί με τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο, Δουβλίνο και Κορκ στην Ιρλανδία, Μπαϊλέν στην Ισπανία, Σλάφκοφ στην Τσεχία και Τιούκσμπερι στη Μεγάλη Βρετανία, στις οποίες γίνονται αντίστοιχες αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων.

Το ιστορικό της Ναυμαχίας έχει ως εξής: Ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1821, ημέρα του γενεθλίου της Μεγαλόχαρης και ήταν μια σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων, όπου, αν και, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Τουρκικός στόλος, υπό τον Μεχμέτ Αλί Πασά, ήταν μεγαλύτερος, με 86 πλοία, σε σχέση με τον Ελληνικό, που διέθετε 56 πλοία και 16 πυρπολικά, ωστόσο οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν και να τον τρέψουν σε φυγή.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή τη Ναυμαχία έπαιξε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης ο οποίος, με ιδιαίτερο θάρρος, όρμησε με το πυρπολικό του εναντίον της Τουρκικής ναυαρχίδας την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, πυρπόλησε και αυτή φλεγόμενη, καταποντίστηκε. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην αποχώρηση των τουρκικών σκαφών και τη λήξη της Ναυμαχίας.Δήμος Σπετσών, Γιορτές Αρμάτας. Ανακτήθηκε από © https://www.spetses.gr/el/armataspetses
 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1826-1830, στην περιοχή του Παλαιού Λιμανιού, εκεί που ήταν το κανονιοστάσιο των Σπετσών, «ο Προμαχώνας», χτίστηκε, προς τιμήν της Παναγίας, η Ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας, που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μέσα στην εκκλησία είναι φιλοτεχνημένη μεγάλη ελαιογραφία του 1887 στην οποία απεικονίζεται η Ναυμαχία.

Σημειώνεται ότι η λέξη Αρμάτα αποτελεί παράφραση της λέξης Αρμάδα, που σημαίνει πολεμικός στόλος.
© Δήμος Σπετσών, Γιορτές Αρμάτας 2019. Ανακτήθηκε από © https://www.spetses.gr/el/armataspetses

Τέλος, οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις μέσα από αναπαραστάσεις ιστορικών γεγονότων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και στις δύο χώρες έχουν συμβάλει στη δημιουργία πολύ γνωστών και επιτυχημένων τουριστικών εκδηλώσεων.


Ενδεικτική βιβλιογραφία Δήμος Σπετσών https://www.spetses.gr/el/municipality Encyclopaedia Britannica, Qu Yan, https://www.britannica.com/biography/Qu-Yuan

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, Ιερά Μητρόπολης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης, Ιστορικές Μονές, Παναγία Αρμάτα, http://gnto.gov.gr/sites/default/files/files_basic_pages/1.5.%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%95%CE%A3%20%CE%9C%CE%9F%CE%9D%CE%95%CE%A3%20-%20%CE%9C%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%91.pdf

Κουμπής Α., Οι Σπέτσες στον Αγώνα, Αθήνα 2001: Πολιτιστικός Σύλλογος Σπετσών

Λούζης, Εμμανουήλ Α., Ναυμαχία των Σπετσών, Ναυτική Ελλάς, τ. 876, Σεπ. 2006, σσ.62-67.

Qu Yan, The Lament, Shanghai Daily.com, 20 Ian. 2013, https://archive.shine.cn/sunday/now-and-then/%E7%A6%BB%E9%AA%9A-The-Lament-Poets-poignant-love-letter-to-his-country/shdaily.shtml

Travel China Guide, Dragon Boat Festival https://www.travelchinaguide.com/essential/holidays/dragon-boat.htm

UNESCO, Intangible Cultural Heritage, Dragon Boat Festival, https://ich.unesco.org/en/RL/dragon-boat-festival-00225