Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας ψηφίζει νομοθεσία εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-07-06 16:25:07
  • Προβολές:
  • 621

Οι Κινέζοι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα την έγκριση νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας για την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ (HKSAR), μια αποφασιστική προσπάθεια της κεντρικής κυβέρνησης που θα κάνει την απόσχιση, την ανατροπή και τη συμπαιγνία με ξένες δυνάμεις να είναι παράνομες.
Η απόφαση ελήφθη σε μια συνεδρίαση του ανώτατου νομοθετικού σώματος της Κίνας, με βασική έμφαση στη βελτίωση του νομικού συστήματος και των μηχανισμών επιβολής για την HKSAR, διατηρώντας παράλληλα τον υψηλό βαθμό αυτονομίας του υπό την αρχή «Μία χώρα, Δύο συστήματα».
«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την αρχή ότι οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στα τέλη Μαΐου, λίγες μέρες μετά την πρώτη εισαγωγή της απόφασης του προσχεδίου για την έκδοση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.
Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, εκτεταμένες διαμαρτυρίες - μερικές φορές εξτρεμιστικές διαδηλώσεις - πυροδοτήθηκαν από ένα κίνημα ενάντια σε ένα πλέον εγκαταλελειμμένο νομοσχέδιο, φέρνοντας ορισμένα μέρη της πόλης σε κατάσταση πλήρους χάους. Η τοπική οικονομία βυθίστηκε στη χειρότερη κρίση μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997, με το ΑΕΠ του να συρρικνώνεται κατά 1,2% το 2019.
«Μπροστά στους όλο και πιο έντονους κινδύνους εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η HKSAR, η νομοθέτηση της εθνικής ασφάλειας σε κρατικό επίπεδο είναι τόσο απαραίτητη όσο και επείγουσα προκειμένου να καλυφθεί το κενό στην εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η γενική διευθύντρια Κάρι Λαμ σε μια επίσημη δήλωση, που κυκλοφόρησε λίγες ώρες μετά την έγκριση της νομοθεσίας.
«Είμαι σίγουρη ότι μετά την εφαρμογή του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας, η κοινωνική αναταραχή που έχει ενοχλήσει τους ανθρώπους του Χονγκ Κονγκ για σχεδόν ένα χρόνο θα χαλαρώσει και θα αποκατασταθεί η σταθερότητα, επιτρέποντας έτσι στο Χονγκ Κονγκ να ξεκινήσει ξανά, να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσει τη διαβίωση των ανθρώπων», όπως αναφέρει η δήλωση.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο Χονγκ Κονγκ μέσω δημοσίευσης από τις τοπικές αρχές.
Ποιος είναι ο νόμος εθνικής ασφάλειας;
Ο νόμος εθνικής ασφάλειας, ο οποίος αποτελείται από 66 άρθρα σε έξι κεφάλαια, περιγράφει τις ευθύνες και τα κυβερνητικά σώματα της HKSAR ειδικά σχεδιασμένα για την προώθηση της εθνικής ασφάλειας.
Ο νόμος ορίζει τις σημαντικές αρχές του κανονισμού του νόμου που πρέπει να τηρεί η HKSAR για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, όπως η διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μια επιτροπή εθνικής ασφάλειας πρόκειται να τεθεί στον οικονομικό κόμβο της Ασίας - με την επίσημη ονομασία της να μην έχει ακόμα ανακοινωθεί. Η γενική διευθύντρια της HKSAR θα ηγηθεί της επιτροπής. Στο οργανόγραμμα περιλαμβάνονται μέλη όπως ο γενικός γραμματέας της διοίκησης της SAR, ο οικονομικός γραμματέας, ο γραμματέας δικαιοσύνης, ο γραμματέας ασφάλειας και ο αστυνομικός επίτροπος.
Οι αξιωματούχοι που επιλέγονται για την ομάδα αυτή είναι υποχρεωμένοι να αναλύουν και να εκτιμούν την κατάσταση εθνικής ασφάλειας στην HKSAR και να προωθούν την κατασκευή ενός σχετικού νομικού συστήματος και λειτουργικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, η νομοθεσία είναι ένας συνδυασμός στοιχείων ουσιαστικού, διαδικαστικού και οργανικού δικαίου και ένας νόμος που ενσωματώνει τις προτάσεις των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.
Οι αρχές της κεντρικής κυβέρνησης έχουν βελτιώσει το προσχέδιο ενσωματώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις απόψεις των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε η Λαμ νωρίτερα.
Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, συλλέχθηκαν περισσότερες από 130 προτάσεις.
Επίσης, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, οι διαφορές μεταξύ των δύο νομικών συστημάτων της ηπειρωτικής χώρας και του Χονγκ Κονγκ έχουν ληφθεί υπόψη καθ΄ όλη τη διαδικασία της νομοθέτησης.
Τα νόμιμα δικαιώματα και οι ελευθερίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ ή τα νόμιμα συμφέροντα των ξένων επενδυτών δε θα επηρεαστούν, τόνισε ο Σονγκ Τζέ, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ και του Κρατικού Συμβουλίου του Μακάο.
Ο νόμος θα στοχεύει μόνο στη μικρή μειοψηφία που εμπλέκεται σε εγκλήματα και δραστηριότητες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο ίδιος.
Μετά την υιοθέτηση του νόμου, η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC), σε συμφωνία με τις απαιτήσεις της απόφασης του NPC, ζήτησε τη γνώμη της Επιτροπής Βασικού Νόμου της HKSAR και της κυβέρνησης της HKSAR και εξέδωσε μια απόφαση το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 για την καταχώριση του νόμου στο Παράρτημα III του Βασικού Νόμου της HKSAR.
Θα τεθεί σε ισχύ όταν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα Χονγκ Κονγκ, μια διαδικασία η οποία, όπως είπε η Λαμ, θα συμβεί «το συντομότερο δυνατό».
 
                            (Πηγή: CRI Greek)