Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Τατζικιστάν

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-06-22 15:54:46
  • Προβολές:
  • 524

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν είχε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 με σκοπό να συζητήσουν την ενίσχυση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της νέας νόσου και την προώθηση του διμερούς εμπορίου. 
Βασικός άξονας των συζητήσεων των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν η συνεργασία στον τομέα της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» ενώ όπως ανέφερε ο Κινέζος Πρόεδρος, οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε νέες ιδέες έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα υλοποιηθούν τα βασικά προγράμματα στην κοινή κατασκευή της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου». 
Τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν φτάσει σε ένα νεό ιστορικό ξεκίνημα, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να σχεδιάσουν τη συνεργασία για την «μετά την COVID-19 εποχή» όσο το δυνατόν συντομότερα. Σκοπός είναι να ενισχύσουν τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας και του εμπορίου, των επενδύσεων, της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας και της γεωργίας για να δοθεί περαιτέρω ώθηση και να πραγματοποιηθεί νέα πρόοδος στις διμερείς τους σχέσεις. 
Όσον αφορά τη δοκιμασία που πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν οι χώρες εξαιτίας της νέας νόσου, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ευχαρίστησαν ο ένας τον άλλο για τη βοήθεια που μοιράστηκαν εν μέσω της πανδημίας και τόνισαν ότι οι υλικές και επιστημονικές παροχές της μιας χώρας στην άλλη ανέδειξαν ένα ακόμα σπουδαίο κομμάτι της αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο λαών. 
Η Κίνα, σύμφωνα με τον Κινέζο Πρόεδρο είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Τατζικιστάν και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας έτσι ώστε να καταπολεμήσουν την πανδημία και να κερδίσουν μαζί της μάχη της προστασίας της παγκόσμιας υγείας. 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon επεσήμανε ότι υπό την ηγεσία του Κινέζου Προέδρου η Κίνα πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη μάχη κατά της νέας νόσου και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας σημειώνει συνεχή επιτυχία, γεγονός που αναδεικνύει την εξαιρετική ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης. 
Το Τατζικιστάν είναι πρόθυμο να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, η υγεία, η επιστήμη και η τεχνολογία, να εντείνει τη συνεργασία με την Κίνα στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, του Συνεδρίου για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς και να προωθήσει την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 
Ο Emomali Rahmon επεσήμανε, τέλος, ότι η χώρα του στηρίζει ειλικρινά την αρχή της «μιας Κίνας» και τα νομοθετικά μέτρα της χώρας που στοχεύουν στη διαφύλαξη της ακεραιότητας και ασφάλειάς της. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)