Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ένα νέο κεφάλαιο φιλίας και συνεργασίας ξεκινά

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-06-09 20:09:32
  • Προβολές:
  • 666
 
Ένα νέο κεφάλαιο φιλίας και συνεργασίας ξεκινά

κα Τσανγκ Τσιγιουέ, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα
 
   Σαν σήμερα, σαράντα οκτώ χρόνια πριν, στις 5 Ιουνίου 1972, η Κίνα και η Ελλάδα σύναψαν επισήμως διπλωματικές σχέσεις σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των δύο αυτών αρχαίων πολιτισμών. Σαράντα οκτώ χρόνια αργότερα, αντιμέτωπες με το ξέσπασμα του κοροναϊού, οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της πανδημίας και με αλληλοβοήθεια έγραψαν μία λαμπρή σελίδα στην ιστορία της μεταξύ τους φιλίας και συνεργασίας.
 
Καμία απόσταση δεν μπορεί να υπερνικήσει την πραγματική φιλία.
 
Οι φιλικές ανταλλαγές Κίνας και Ελλάδας έχουν μακραίωνη ιστορία. Τον 5ο αιώνα π.Χ. το λαμπρό φως του πολιτισμού της αρχαίας Κίνα και της αρχαίας Ελλάδας έλαμπε στην Ασία και στην Ευρώπη αντίστοιχα. Κατά την περίοδο της Άνοιξης και του Φθινοπώρου και των Εμπόλεμων Κρατών, η άνθιση των Εκατό Σχολών Σκέψης στην Κίνα συνέπεσε χρονικά με τον Χρυσό Αιώνα της Αθήνας - τα φιλοσοφικά ρεύματα που σημάδεψαν την εποχή αυτή στις δύο χώρες συνέβαλλαν στον διαφωτισμό της ανθρώπινης νόησης και την πρόοδο του πολιτισμού. Κίνα και Ελλάδα ξεκίνησαν τις πρώτες ανταλλαγές μέσω του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, γεγονός που μαρτυρείται ιστορικά από πλήθος ευρημάτων. Ο παρόμοιος εθνικός χαρακτήρας και οι κοινές πνευματικές αναζητήσεις οδήγησαν στην αμοιβαία αναγνώριση των δύο λαών.


Από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών το 1972, οι σινοελληνικές σχέσεις έχουν διαγράψει αξιοσημείωτη πορεία άνθισης. Σε αντίθεση με το ευμετάβλητο του διεθνούς περιβάλλοντος, η πατροπαράδοτη φιλία των δύο χωρών αποδείχθηκε σταθερή και ανθεκτική. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στη φροντίδα και την παρότρυνση της ηγεσίας των δύο χωρών αλλά και μέσα από τις κοινές προσπάθειες των κυβερνήσεων και των λαών τους, οι σινοελληνικές σχέσεις έχουν καταστεί πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ χωρών που χαρακτηρίζονται από διαφορετικά μεγέθη, κοινωνικά συστήματα και έχουν διαφορετική κουλτούρα. Τον Νοέμβριο του 2019 ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε με επιτυχία κρατική επίσκεψη στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών.
 

Όπως ένα τρανό δέντρο αντιστέκεται στον δυνατό άνεμο, έτσι και η πραγματική φιλία φαίνεται στα δύσκολα.
 
Οι δύο χώρες μοιράζονταν πάντα τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες. Δεν ξεχνάμε ότι αμέσως μετά την ίδρυση της σύγχρονης Κίνας, πρώτοι οι έλληνες εφοπλιστές έσπασαν τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στη χώρα για να παραδώσουν πολύτιμα υλικά. Δεν ξεχνάμε επίσης τη βοήθεια της Ελλάδας στην οργάνωση και ολοκλήρωση τεσσάρων διαδοχικών επιχειρήσεων εκκένωσης κινέζων πολιτών από εμπόλεμες ή ασταθείς περιοχές. Ομοίως όμως και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι όταν η Ελλάδα υπέφερε από τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης χρέους, η Κίνα τη στήριξε με σθένος, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνδράμει τους Έλληνες φίλους σε αυτή τους τη δοκιμασία.
 
Φέτος, η ξαφνική εμφάνιση του νέου κοροναϊού έφερε ολόκληρη την ανθρωπότητα αντιμέτωπη με νέες σοβαρές προκλήσεις. Κατά την κορύφωση των προσπαθειών πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας στην Κίνα, η ελληνική ηγεσία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ελληνικός λαός ενθάρρυναν την Κίνα, εκφράζοντας αυθόρμητα και με ποικίλους τρόπους τη στήριξή τους, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις και κοινωνικές οργανώσεις προσέφεραν έκτακτη βοήθεια συγκεντρώνοντας απαραίτητο ιατρικό υλικό. Αντίστοιχα, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου οι προσπάθειες της Ελλάδας για την καταπολέμηση της επιδημίας εντείνονταν, η Κίνα ανταποκρίθηκε άμεσα συγκεντρώνοντας μεγάλη κρατική βοήθεια που μαζί με αντίστοιχες υλικές δωρεές επιχειρήσεων παραδόθηκε στην Αθήνα μέσα σε διάστημα 8 μόλις ημερών. Μέσα από την προσφορά τους αυτή, οι κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και οι κινέζοι πολίτες που ζουν στη χώρα επιθυμούν να εκφράσουν τη στήριξή τους στην ελληνική κυβέρνηση και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Για άλλη μια φορά, η Κίνα και η Ελλάδα, οι δύο αυτοί αρχαίοι πολιτισμοί, ενδυναμώνουν τη βαθιά φιλία που τους ενώνει και μέσω της αλληλοβοήθειας αντιμετωπίζουν από κοινού τις προκλήσεις. 
 
Οι ανταλλαγές δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και η συνεργασία στο αμοιβαίο όφελος.
 
Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κίνας στην Ευρώπη, σημαντικό συνεργάτη στην υλοποίηση της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος, καθώς και σημαντικό μέλος της Πρωτοβουλίας 17+1. Τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος, η σινοελληνική συνεργασία έχει να επιδείξει αξιόλογα επιτεύγματα.
 
Ύστερα από μία δεκαετία σκληρής δουλειάς, το λιμάνι του Πειραιά από την 93η θέση που κατείχε παγκοσμίως το 2010, εκτοξεύτηκε στην 25η σήμερα, ενώ έχει αναδειχθεί καιως το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, δημιουργώντας συνολικά περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαίνεσε το έργο αυτό ως μία «επιτυχή εφαρμογή και λαμπρή πραγματικότητα» της Πρωτοβουλίας Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος. Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, παρά τον αντίκτυπο της επιδημίας, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα σημείωσε ετήσια αύξηση 3,9%, φθάνοντας τα 1,23 εκατομμύρια TEU. Άλλοι επιχειρηματικοί τομείς όπως οι τερματικοί σταθμοί κρουαζιέρας εξελίσσονται ομαλά, με το αναπτυξιακό και επενδυτικό σχέδιο συνεχώς να αναβαθμίζεται.
 
Η πρακτική συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς προχωρά εξίσου σταθερά. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αναπτύσσεται ραγδαία, με τον όγκο των διμερών συναλλαγών να φτάνει τα 8,47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 19,6%. Οι δύο πλευρές προωθούν ενεργά το τριετές πλαίσιο συνεργασίας σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των μεταφορών, της ενέργειας, της ανταλλαγής πληροφοριών, των κατασκευών, της έρευνας και ανάπτυξης και της χρηματοδότησης. Φέτος οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές και οι ανθρώπινες ανταλλαγές έχουν επηρεαστεί ως έναν βαθμό από την επιδημία. Ωστόσο, οι δύο χώρες εισέρχονται σε ένα νέο στάδιο ομαλοποίησης της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας και καθώς επιταχύνεται η ανάκαμψη των ρυθμών εργασίας και παραγωγής, η συνεργασία σε ποικίλους τομείς αναμένεται να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες. Η βαθιά φιλία που άνθησε μεταξύ επιχειρήσεων και λαών στον κοινό αγώνα ενάντια στην επιδημία θα μετατραπεί σε ισχυρή κινητήρια δύναμη αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας.
 
Προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών και του διαπολιτισμικού διαλόγου.
 
Οι ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτισμών αποτελούν κεντρικό άξονα των σινοελληνικών σχέσεων και ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής τους. Τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες υπέγραψαν πολλές και σημαντικές συμφωνίες για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την επιστήμη, την τεχνολογία και άλλους τομείς, με την Πρωτοβουλία Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος να προσδίδει βαθύτερο νόημα και περισσότερες ευκαιρίες για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας. Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, οι δύο χώρες όρισαν το 2021 ως Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτιστική κληρονομιά, την αρχαιολογία, την τέχνη, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και άλλους τομείς, πραγματοποιώντας στενές ανταλλαγές κάθε είδους και συσφίγγοντας περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία που ενώνει τον κινεζικό με τον ελληνικό λαό.
 
Στη μετά την επιδημία εποχή τρέφουμε μεγάλες προσδοκίες για τις ανταλλαγές μεταξύ λαών και πολιτισμών. Ο κινεζικός και ο ελληνικός λαός είναι δύο σπουδαία έθνη που συνδέονται διαχρονικά με τα κοινά δεσμά ιστορικών περιπετειών. Ενώ έχουν βιώσει αμέτρητες αντιξοότητες, ποτέ δεν υπέκυψαν·αντιθέτως, ανακάμπτουν κάθε φορά με πρωτόγνωρο θάρρος. Αναπτύσσονται μέσα από τις δοκιμασίες και βελτιώνονται ξεπερνώντας τα εμπόδια. Αγωνίζονται για την εθνική ευημερία και ευτυχία, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν τα μέγιστα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης προάγοντας την κοινή ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Χάρη στο πλούσιο πολιτισμικό τους υπόβαθρο, Κίνα και Ελλάδα πιστεύουν ακράδαντα στις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση, ενώ απορρίπτουν τις θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών. Πολεμώντας σύσσωμες κατά της επιδημίας, εναντιώνονται ταυτοχρόνως σε λανθασμένες πρακτικές όπως στην μετατόπιση ευθυνών και την υπονόμευση της πολυμερούς συνεργασίας, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τον παγκόσμιο αγώνα κατά της επιδημίας. Ο δρόμος για τη διαρκή παγκόσμια ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη απαιτεί αμοιβαίο σεβασμό, διάλογο και ανταλλαγές˙ οφείλουμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και να αντλούμε χρήσιμα διδάγματα.
 
Το 2020 η Κίνα θα οικοδομήσει συνολικά μια μετρίως ευημερούσα κοινωνία ενώ η Ελλάδα θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στον δρόμο της εθνικής ανάπτυξης και της εθνικής αναζωογόνησης, Κίνα και Ελλάδα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται ώστε να εγκαινιάσουν ένα νέο κεφάλαιο φιλικής συνεργασίας στη εποχή μετά την επιδημία, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας πανανθρώπινης κοινότητας με ένα κοινό μέλλον και στην ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης και ανάπτυξης!