Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Wang Yi: «Η στήριξη του ΠΟΥ διαφυλάσσει τον πολυμερισμό»

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-05-15 17:53:22
  • Προβολές:
  • 560

Η στήριξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκφράστηκε για άλλη μια φορά κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Wang Yi με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus στα τέλη Απριλίου 2020. 
Όπως ανέφερε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, η στήριξη του ΠΟΥ σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο της μάχης ολόκληρου του κόσμου έναντι του νέου κορωνοϊού αναδεικνύει και διαφυλάσσει τη φιλοσοφία και την αρχή του πολυμερισμού. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια στον ΠΟΥ αποτελεί μια ενέργεια προστασίας του κύρους και του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και διατήρησης της διεθνούς αλληλεγγύης μπροστά στην ασθένεια. 
Σκοπός του τηλεφωνήματος του Κινέζου Υπουργού στον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΥ ήταν σύμφωνα με τον πρώτο, η επιθυμία της χώρας του να δείξει ότι η κινεζική κυβέρνηση κι ο κινεζικός λαός στηρίζουν σθεναρά τον Οργανισμό.
«Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Γ. Γ έχει αφιερωθεί στην παγκόσμια δημόσια υγεία και έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικά μεγάλη και εποικοδομητική εργασία, που έχει επαινεθεί από ποικίλες πολιτικές παρατάξεις. Είναι απαραίτητο να συνεχίσει να διαδραματίζει τον σπουδαίο ρόλο του στη μάχη κατά της πανδημίας. Εν μέσω αυτής, ο ΠΟΥ είναι απαραίτητος στους λαούς όλων των χωρών και χρειάζεται για να σώσει ζωές και να εξαλείψει τον ιό», τόνισε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών. 
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι η Κίνα και ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν δηλώσει σε διαφορετικές περιστάσεις ότι ο κορωνοϊός είναι ένας κοινός εχθρός για την ανθρωπότητα και ότι μόνο η αλληλεγγύη και ο συντονισμός μπορουν να κάνουν τη διεθνή κοινότητα να επικρατήσει έναντι της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο, η Κίνα είναι έτοιμη να επικοινωνήσει έμπρακτα με τις υπόλοιπες χώρες έτσι ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα και να ξεπεραστούν οι παρούσες δυσκολίες μέχρι να επιτευχθεί η νίκη σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΠΟΥ ευχαρίστησε την Κίνα για τη συνεχόμενη και ισχυρή στήριξή της στον ΠΟΥ και υπογράμμισε ότι αυτό το διάστημα είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει την αλληλοϋποστήριξη διότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή κι οι ιοί δεν σέβονται τα σύνορα. 
Μόνο η συνεργασία μπορεί να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού αλλιώς μια διασπασμένη διεθνής κοινότητα μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να αυξήσει την εξάπλωσή του, να επιμηκύνει τη διάρκεια της πανδημίας και να χαθούν ακόμα περισσότερες ζωές. 
Όσον αφορά τις διάφορες κατηγορίες και επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος αλλά κι ο ΠΟΥ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η ιστορία είναι αυτή που θα αποδώσει τη δικαιοσύνη με την αλήθεια να έρχεται στο φως εφόσον αυτή στηριχθεί και ακολουθηθούν τα σωστά βήματα.  
   (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)