Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του ΟΛΠ

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-02-27 19:08:11
  • Προβολές:
  • 889

Στην τελετή έναρξης των εργασιών για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς παρευρέθηκε η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue στις 25 Φεβρουαρίου 2020. 
Πρόκειται για ένα έργο αρχικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Η νότια επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά θα δημιουργήσει 2 θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους μεγαλύτερου των 280μ. με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 32 μήνες. Το συγκεκριμένο έργο θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην αύξηση της δυναμικότητας του λιμένος Πειραιώς ώστε να υποδέχεται τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και συνεπακόλουθα στην αύξηση του homeporting (εκκίνηση / τερματισμός ταξιδιών κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά), που συνεπάγεται και περισσότερα έσοδα για την τοπική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι : «Δεν μπορώ, αλλά και δεν θέλω, να κρύψω την πολύ μεγάλη χαρά και την πολύ μεγάλη ικανοποίηση που αισθάνομαι, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στη σημερινή τελετή.  
 Μια τελετή που δεν συνιστά μόνο την αφετηρία των εργασιών για την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας του ΟΛΠ. Συνιστά και την αφετηρία μας νέας, πολύ καλύτερης εποχής, για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. 
Στη Μεσόγειο, μετέχουν σε κρουαζιέρες 26 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, από τους οποίους στον Πειραιά φτάνει το 1.100 χιλιάδες περίπου. 
Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλη είναι η προοπτική, με την ολοκλήρωση των έργων. 
Περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, προσέλκυση μεγαλύτερων πλοίων, πολύ περισσότεροι επιβάτες, καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες, διεύρυνση του homeporting. Συνολικά, πολύ σημαντική ενδυνάμωση της θέσης και του ρόλου του λιμανιού του Πειραιά στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας. 
Και αυτό είναι μόνο η αρχή για το Λιμάνι του Πειραιά, αφού θα υλοποιηθούν συνολικά σημαντικά έργα, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, που αυξάνουν τη χωρητικότητα και τη δυναμική του.  
Όπως γνωρίζετε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση συνολικά, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ειδικότερα, θεωρήσαμε άμεση προτεραιότητα την έγκριση του master plan  του ΟΛΠ, την οποία ολοκληρώσαμε σε τρεις μόλις μήνες, μετά από  χρόνια καθυστερήσεων που κόστισαν και στο Λιμάνι και στην πόλη του Πειραιά και στην ελληνική οικονομία. 
Εκ μέρους του πρωθυπουργού θέλω να επαινέσω τη διοίκηση του ΟΛΠ, η οποία  προχώρησε άμεσα στην έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, με αφετηρία την επέκταση του σταθμού κρουαζιέρας.   
 Ενός επενδυτικού πλάνου που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και τη θέση της Ελληνικής Οικονομίας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη και ωφελεί το Λιμάνι, την πόλη του Πειραιά, τους πολίτες και την κοινωνία.  
Πιστεύουμε πολύ στον θαλάσσιο τουρισμό. Πρόκειται για προνομιακή δραστηριότητα για τη χώρα μας, αφού αναπτύσσεται στο ιδανικό ελληνικό φυσικό περιβάλλον.  
 Επιλογή μας είναι να διαδραματίσουμε πιο αποφασιστικό ρόλο στον τομέα αυτό.  
 Προωθήσαμε ήδη νομοθετικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία του κλάδου των σκαφών αναψυχής και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του, ενώ είμαστε αποφασισμένοι να βελτιώσουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που θα ταξιδεύουν στην χώρα μας και στα νησιά μας. 
Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή τελετή έναρξης των εργασιών επέκτασης του σταθμού κρουαζιέρας, συνιστά κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα. 
Εύχομαι στη διοίκηση και τα στελέχη του ΟΛΠ, αλλά και σε όλες και όλους που εργάζονται για την ολοκλήρωση του έργου, οι εργασίες να ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, ώστε να ξεκινήσει η νέα αποχή για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα με όσα θετικά αυτό συνεπάγεται για τον Πειραιά, την Αττική, την οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία».
Εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη μεγάλη αναπτυξιακή συμβολή του έργου αναφέρθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ τη σημασία του για την τοπική οικονομία επεσήμανε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, η Πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue, o Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.
Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκαν για τη συγκεκριμένη επένδυση και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας (Carnival, Royal Caribbean) αλλά και πλήθος άλλων εκπροσώπων από την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς της ναυτιλίας, επιμελητήρια και διάφορες ενώσεις που έδειξαν με την καθολική τους συμμετοχή ότι το συγκεκριμένο έργο υπερβαίνει τα όρια του λιμένος και αναμένεται να έχει θετικό αποτύπωμα στην τοπική και εθνική οικονομία.
Ο Πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Yu Zenggang δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η COSCO SHIPPING έχει ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμένος Πειραιά. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε όλες τις δραστηριότητες και η επέκταση του επιβατικού λιμένα θα ενισχύσει την κρουαζιέρα όχι μόνο στον Πειραιά αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι συνεργασίες μεταξύ Κίνας και Ελλάδας αυξάνονται συστηματικά με οφέλη και για τις δύο πλευρές.