Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Διπλωματικός στρατηγικός διάλογος μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-01-21 18:07:32
  • Προβολές:
  • 640

Στο Κάιρο της Αιγύπτου συναντήθηκε ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργóς Εξωτερικών Wang Yi με τον Υπουργó Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukry, όπου πραγματοποίησαν διπλωματικó στρατηγικó διάλογο.
«Υπό τη στρατηγική καθοδήγηση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping και του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel-Fattah al-Sisi, η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει διατηρήσει ταχεία ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος αξιωματούχος.
«Ως δύο μεγάλες και αναπτυσσόμενες χώρες και εκπρόσωποι των αναδυόμενων αγορών, η Κίνα και η Αίγυπτος θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τονίστηκε ακόμη η προθυμία της Κίνας να συνεργαστεί με την Αίγυπτο για να διερευνηθούν τρόποι για την από κοινού οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Αιγύπτου με κοινό μέλλον. 
Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να προωθήσουν περαιτέρω την κοινή κατασκευή της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να ενισχύσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς όπως η παραγωγική ικανότητα, το εμπόριο και η οικονομία, ο πολιτισμός και η ασφάλεια.
Από την πλευρά του, ο Sameh Shoukry δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Κίνα για την εφαρμογή των συναινέσων που επετεύχθησαν από τους δύο αρχηγούς κρατών, την ενίσχυση της κοινής οικοδόμησης της πρωτοβουλίας του Κινέζου Προέδρου και τη στήριξη της επικοινωνίας και του συντονισμού σε πολυμερείς υποθέσεις.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν έπειτα απόψεις σε θέματα περιφερειακών σημείων ενδιαφέροντος, όπως αυτά που αφορούν τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου πραγματοποιήθηκε το 1956 κι έκτοτε οι δύο χώρες συνεργάζονται στον στρατιωτικό τομέα, τον οικονομικό αλλά και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)