Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ζιμπάμπουε

  • πηγή:200
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-01-21 18:05:35
  • Προβολές:
  • 608

Σειρά επισκέψεων σε χώρες του εξωτερικού πραγματοποιεί ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi με σκοπό να πραγματοποιήσει συζητήσεις σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. 
Μια απ’ αυτές τις χώρες είναι και η Ζιμπάμπουε, την οποία επισκέφθηκε ο Κινέζος αξιωματούχος στις 12 Ιανουαρίου 2019. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Constantino Chiwenga και να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο Wang Yi τόνισε τη σπουδαιότητα της συνολικής στρατηγικής εταιρικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ζιμπάμπουε, αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για εθνική απελευθέρωση, οι δύο χώρες αγωνίστηκαν μαζί -και τώρα- στο πλαίσιο της σύγχρονης εθνικής μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, οι δύο χώρες αποκτούν αμοιβαία οφέλη και αποτελούν συνεργάτες που επωφελούνται εξίσου από κάθε ενέργεια. 
Ο ίδιος εξέφρασε τόσο την πεποίθηση ότι η νότια αφρικανική χώρα έχει ένα λαμπρό μέλλον όσο και τη στήριξη της Κίνας στην επιτάχυνση του ρυθμού μεταρρυθμίσεων και στην αναζήτηση του τρόπου ανάπτυξης σύμφωνα με τις εθνικές συνθήκες της Ζιμπάμπουε. Επεσήμανε δε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να μοιραστεί -χωρίς επιφυλάξεις- την εμπερία της  στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και διακυβέρνηση αλλά και να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια και στήριξη σύμφωνα με τις ικανότητές της. Κάλεσε ακόμη και τις δύο πλευρές να συντονιστούν και να συνεργαστούν στενά σε διμερή ζητήματα και να αντιταθούν από κοινού στον μονομερισμό και τον εκφοβισμό. 
Από τη μεριά της Ζιμπάμπουε, ο Constantino Chiwenga σημείωσε ότι η χώρα του αποδίδει μεγάλη σημασία στις φιλικές σχέσεις με την Κίνα και είναι πρόθυμη να λάβει την 40η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως ευκαιρία να μετατρέψει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη σε πρακτική συνεργασία και να αναβαθμίσει τη συνολική εταιρική σχέση των δύο χωρών. Ευχαρίστησε επίσης την Κίνα για τη γενναιόδωρη βοήθεια της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ζιμπάμπουε και καλωσόρισε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα του. 
Ο Αντιπρόεδρος της Ζιμπάμπουε δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική της «μιας Κίνας» και όλα τα ζητήματα που περιλαμβάνουν τα καίρια ενδιαφέροντά της και είναι ενωμένη με την Κίνα σε διεθνή ζητήματα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα και η Ζιμπάμπουε συνήψαν επίσημα διπλωματικές σχέσεις στις 18 Απριλίου 1980, την ημέρα ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε. Έκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν σταθερές και σημειώνουν ανάπτυξη σε πολλούς τομέις, όπως η οικονομία, η πολιτική και ο πολιτισμός.    
  
 (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)