Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Σι Τζινπίνγκ: "Κίνα και Λάος απολαμβάνουν ένα κοινό μέλλον"

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-01-10 18:46:18
  • Προβολές:
  • 499

Λίγο μετά την υποδοχή του νέου έτους ο Πρωθυπουργός του Λάος, Thongloun Sisoulith ταξίδεψε στο Πεκίνο όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. 
Στη συζήτηση που πραγματοποίησαν ο Κινέζος Πρόεδρος και ο Thongloun Sisoulith στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο αναφέρθηκαν εκτενώς στις σχέσεις των δύο λαών και στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής τους. 
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι δύο χώρες, ως καλοί γείτονες, φίλοι, σύντροφοι και συνεργάτες απολαμβάνουν ένα κοινό μέλλον στη συνεργασία, ενώ η ηγεσία των κομμουνιστικών κομμάτων και των σοσιαλιστικών συστημάτων και των δύο χωρών προσδιορίζουν την πολιτική τους φύση. 
Παίρνοντας ως δεδομένα τα πολλά κοινά στοιχεία που έχουν οι δύο χώρες, ο Κινέζος Πρόεδρος ζήτησε να εργαστούν «χέρι με χέρι και δίπλα δίπλα» με σκοπό να διατηρήσουν τις στενές και υψηλού επιπέδου ανταλλαγές, να ενισχύσουν τη συνεργασία στη διακυβέρνηση, να βελτιώσουν από κοινού την ικανότητα διοίκησης και διαφύλαξης των κοινών ενδιαφερόντων τους και να συμβάλουν στην παγκόσμια ανάπτυξη. 
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες του Λάος να διαφυλάξει την ακεραιότητα και κυριαρχία του». 
Τον επόμενο χρόνο σηματοδοτείται η 60η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Λάος και γι΄αυτό οι διμερείς σχέσεις θα περάσουν σε ένα νέο σημαντικό στάδιο. Εποικοδομητικές ακόμη συνεργασίες σε όλους τους τομείς είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει η Κίνα καθώς θα στηρίξει την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με κοινό μέλλον για τις δύο χώρες, θα αναβαθμίσει τον συντονισμό στις αναπτυξιακές στρατηγικές και θα ενισχύσει την οικοδόμηση του οικονομικού άξονα Κίνας – Λάος.
Παράλληλα θα εξελίξει τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι και τα οικονομικά πάρκα και θα ενδυναμώσει τις ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών καθώς και το συντονισμό και τη συνεργασία σε διεθνή και τοπικά ζητήματα, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι διμερείς δεσμοί σε νέα ύψη.
Από την πλευρά του Λάος, ο Πρωθυπουργός του, αφού μετέφερε στον Κινέζο Πρόεδο τους χαιρετισμούς του Προέδρου της χώρας του, Bounnhang Vorachit, εξέφρασε την άποψη ότι υπό την καθοδήγηση του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο κινεζικός λαός θα επιτύχει σίγουρα τον πρώτο εκατονταετή στόχο της δημιουργίας μιας μετρίως ευημερούσας κοινωνίας σε όλους τους τομείς. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η χώρα του θα εργαστεί ενεργά για την ολοκλήρωση των έργων, όπως ο σιδηρόδρομος Κίνας-Λάος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Λάος.
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)