Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Γιώργος Βολίκας: "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ !"

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2020-01-02 20:43:46
  • Προβολές:
  • 891

Ο Γιώργος Βολίκας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου του 1991 και είναι Έλληνας μουσικοσυνθέτης.
Ο πρώτος του προσωπικός δίσκος «Γένεσις» έχει κυκλοφορήσει σε Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη, Γερμανία και Αρμενία, περιλαμβάνοντας δέκα δικές του συνθέσεις.
Οι συνθέσεις του, έχουν μεταδοθεί από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αμερικής, Αυστραλίας, Καναδά και Ευρώπης, ενώ επιπρόσθετα οι εφημερίδες «Εθνικός Κήρυξ» στη Νέα Υόρκη, «The Montreal Greek Times» στο Μόντρεαλ και «Ο Κόσμος» στο Σίδνεϊ, έχουν αναφερθεί  στο καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη. 
Έχει παρουσιάσει ζωντανά τις συνθέσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι», στο Aegean Arts International Festival Κρήτης, στο Poros Arts Festival, ενώ επιπλέον έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και για την Επίσημη Διαφημιστική Καμπάνια του Συλλόγου «Ο Καλός Σαμαρείτης-Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού».
Η σύνθεσή του «Γένεσις», έχει πλαισιώσει μέρος της τηλεοπτικής εκπομπής «Με Αρετή και Τόλμη» στην Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόρασης 1, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ.
«Πιστεύω» του είναι πως «δεν επιλέγει ο δημιουργός τη στιγμή της έμπνευσης, αλλά η έμπνευση είναι αυτή που επιλέγει το πότε και αν θα έρθει στον δημιουργό».- CGT: Πώς θα χαρακτηρίζατε το συγκεκριμένο είδος μουσικής με το οποίο ασχολείστε;
 
- Γ.Β: Το είδος μουσικής με το οποίο ασχολούμαι είναι αυτό της «οργανικής μουσικής» (instrumental music).
Στην ουσία πρόκειται για συνθέσεις, οι οποίες αποτελούνται μόνο από μουσική και δεν συνοδεύονται από στίχο.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις μου έχει η μελωδία και το πιάνο. Προσπαθώ μέσα από την μουσική μου να δημιουργώ εικόνες και συναισθήματα στο ακροατήριο. 
Η δημιουργία μουσικής για εμένα, είναι ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ !
 
- CGT: Πιστεύετε ότι η οργανική μουσική είναι συνηθισμένη στην Ελλάδα; Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος;
 
- Γ.Β: Θεωρώ πως ο κόσμος δέχεται οτιδήποτε έχει λόγο ύπαρξης ! Λόγο ύπαρξης μπορεί να έχει μία οργανική σύνθεση, ένα τραγούδι, ένα ποίημα, μία θεατρική παράσταση και πολλά άλλα φυσικά. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι δημιουργώ μουσική, όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύω αυτά που νιώθω.
Αποφάσισα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο είδος, γιατί πολύ απλά αυτό με εκφράζει περισσότερο! Έγινε όμως μετά από ώριμη σκέψη.
 
- CGT: Ποιο θα λέγατε πως ήταν το πρώτο βήμα σας στη γνωριμία της μουσικής σας με το κοινό;
 
- Γ.Β: Χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν η κυκλοφορία της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς, με τίτλο «Γένεσις». Ο συγκεκριμένος δίσκος περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις μου και έχει κυκλοφορήσει, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Εκτός όμως από την κυκλοφορία ενός δίσκου, θεωρώ πολύ σημαντικό βήμα την άμεση επαφή του συνθέτη με το κοινό. Η σχέση αυτή χτίζεται σταδιακά, μέσα από τις εκάστοτε συναυλίες. Στην ουσία εκεί μπορείς να καταλάβεις, αν οι συνθέσεις σου αγγίζουν τον κόσμο, ή όχι.
Δόξα τω Θεώ, μου έχουν δοθεί αρκετές ευκαιρίες να παρουσιάσω ζωντανά στο πιάνο την μουσική μου.


 
 
- CGT: Σε πρόσφατη συναυλία σας, παρουσιάσατε ζωντανά στο πιάνο νέες σας συνθέσεις, μεταξύ των οποίων και η «Απαγορευμένη Πόλη». Πώς αποφασίσατε να προσεγγίσετε με τη μουσική σας την κινεζική πλευρά;
 
- Γ.Β: Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως σε καμία περίπτωση δεν προσπάθησα να δημιουργήσω μία απομίμηση της Κινεζικής μουσικής.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μου ότι η Κίνα (όπως και η Ελλάδα), έχει έναν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς, αποτέλεσε κίνητρο για εμένα να προσεγγίσω μουσικά την εν λόγω χώρα.
Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί, ότι ουδέποτε έχω επισκεφθεί τη χώρα αυτή … Έτσι έκλεισα τα μάτια μου και συνέθεσα μία μελωδία προς τιμήν της !
Η νέα μου σύνθεση «Απαγορευμένη Πόλη», της οποίας ο τίτλος παραπέμπει στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα του Πεκίνου, θεωρώ πως πρόκειται για μία δυναμική μελωδία και δημιουργήθηκε με απόλυτο σεβασμό στη μεγάλη ιστορία της Κίνας.

Φωτογραφία: Kris Tsiakiris

- CGT: Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσα από αυτήν τη σύνθεση στον λαό της Κίνας;
 
- Γ.Β: Πεποίθηση δική μου είναι, ότι η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα, η οποία έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους ανθρώπους. Αναντίρρητα, η μουσική δε γνωρίζει σύνορα ! 
Εύχομαι ο λαός της Κίνας να με γνωρίσει καλύτερα, μέσα από την συγκεκριμένη σύνθεση και θα ήταν μεγάλη μου χαρά να του την παρουσιάσω κάποια στιγμή στο μέλλον, ζωντανά στο πιάνο.
Θα αποτελούσε παράλειψη βέβαια να μην αναφέρω, πως η προαναφερθείσα σύνθεση, θα συμπεριλαμβάνεται στον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο.
 
- CGT: Τι κοινό θεωρείτε πως έχουν οι δύο λαοί (Ελλάδας-Κίνας);
 
- Γ.Β: Αναμφίβολα, πιστεύω πως τα κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, είναι η πλούσια ΓΛΩΣΣΑ και ο τεράστιος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, που διαθέτουν η κάθε μία αντίστοιχα.
 
- CGT: Υπάρχει κάποιο όνειρο που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε μέσα από την μουσική στο μέλλον;
 
- Γ.Β: Θα επιθυμούσα να υπηρετήσω την μουσική με σεβασμό και όχι να χρησιμοποιήσω την συγκεκριμένη μορφή τέχνης, προκειμένου να ικανοποιήσω τις φιλοδοξίες μου. 
Εύχομαι να έχω διάρκεια στον χώρο της μουσικής, πραγματοποιώντας μικρά και σταθερά βήματα. Θα αποτελούσε ευχής έργον, να προσθέσω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στον αξιοσημείωτο πλούτο μουσικής, που μας έχουν αφήσει οι Μεγάλοι Έλληνες Συνθέτες μας.
 
- CGT: Από ποιους συνθέτες έχετε επηρεαστεί;
 
- Γ.Β: Από αρκετούς, όπως τους: Μάνο Χατζιδάκι, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Yanni, Yiruma, Ludovico Einaudi και άλλους. Ο καθένας τους έχει γράψει μοναδικές μελωδίες και κατά την άποψή μου οφείλει κάποιος να μελετήσει το έργο τους.
Το σημαντικό για έναν δημιουργό είναι να έχει τη δική του χαρακτηριστική ταυτότητα! 
Μακάρι και εγώ στο μέλλον, με υπομονή και δουλειά, να αποκτήσω τη δική μου…
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για έναν οργανοπαίκτη, θα πρέπει να έχει και αυτός τη δική του μουσική ταυτότητα, εκτός από το να είναι πολύ καλός δεξιοτέχνης …
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί ο διεθνούς φήμης Κινέζος πιανίστας Lang-Lang (郎朗), o οποίος τυγχάνει να είναι ένας από τους αγαπημένους μου στο είδος της μουσικής που υπηρετεί !
 
- CGT: Ετοιμάζετε κάτι αυτήν την περίοδο;  Ποιο είναι το επόμενό σας βήμα;
 
- Γ.Β: Αυτήν την περίοδο ηχογραφώ τον δεύτερο προσωπικό μου δίσκο και είναι σημαντικό για εμένα το ότι βρίσκομαι σε μία πολύ δημιουργική περίοδο της ζωής μου. 
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πως, όποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει νέα μου, μπορεί να ενημερώνεται  από την επίσημη ιστοσελίδα μου: giorgosvolikas.gr
 
- CGT: Τι να αναμένουμε από τον μελλοντικό σας δίσκο; Υπάρχει κάτι διαφορετικό που να τον ξεχωρίζει από την πρώτη σας δισκογραφική δουλειά;
 
- Γ.Β: Θα προτιμούσα να αφήσω τους ακροατές να κρίνουν, κατά πόσο οι νέες μου συνθέσεις ενδιαφέρουν και αξίζουν την προσοχή τους. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι προσπαθώ να εξελίσσομαι καθημερινά σαν άνθρωπος και σαν συνθέτης.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τους γονείς μου οι οποίοι είναι καθοριστικά δίπλα μου, όσο και τους Γιάννη Άννινο και Σταύρο Καρτάκη, (καθηγητές μου στην σύνθεση και την ενορχήστρωση αντίστοιχα), για την σημαντική συμβολή τους στην μουσική μου εξέλιξη και πορεία.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την εφημερίδα «China Greece Times», για την αληθινή στήριξη!
 
Εύχομαι Καλές Γιορτές !