Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-12-16 17:03:46
  • Προβολές:
  • 492

Την υπογραφή 26 προγραμμάτων συνεργασίας πραγματοποίησαν αντιπρόσωποι από την Κίνα και την Ιαπωνία στο πλαίσιο του 13ου Σινο-Ιαπωνικού Συνεδρίου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2019 στο Τόκυο. 
Αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, επιστήμονες και πανεπιστημιακοί των δύο χωρών καθώς και 800 ακόμη συμμετέχοντες συναντήθηκαν στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, το Υπουργείο Οικονομικών, την Πρεσβεία της Κίνας στην Ιαπωνία, το Υπουργείο Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας καθώς και τον Σινο-Ιαπωνικό Οικονομικό Σύνδεσμο. 
Σημαντικό τμήμα του συνεδρίου αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Υποδιευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, Zhang Yong, οι οποίες παρουσίαζαν τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων και την ανάπτυξη βιομηχανιών που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ο ίδιος, τονίζοντας ότι η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεχίσει το άνοιγμα στο εξωτερικό σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο και θα βελτιώσει την ποιότητα του οικολογικού περιβάλλοντος σε ένα νέο ιστορικό σημείο. 
Ο Zhang Yong, απευθυνόμενος στις ιαπωνικές εταιρίες και τα ινστιτούτα, ζήτησε την ανάληψη ενός ενεργού ρόλου στη διατήρηση της ενέργειας και στην περιβαλλοντική προστασία στην Κίνα έτσι ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία που θα προωθεί μια πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Συμπλήρωσε δε ότι η Κίνα και η Ιαπωνία θα πρέπει να ενισχύσουν την πολιτική επικοινωνία και τον συντονισμό, να εμβαθύνουν τη διμερή πρακτική συνεργασία, να εξερευνήσουν από κοινού τη διεθνή αγορά και να ενισχύσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τη διατήρηση της ενέργειας και την περιβαλλοντική προστασία. 
Πέρα από αυτά τα ζητήματα, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν συζητήσεις και για την εξοικονόμηση ενέργειας, την κυκλική οικονομία, τον έλεγχο και τον περιορισμό της ρύπανσης, την καινοτομία στην ενέργεια και την πράσινη τεχνολογία. Αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών ήταν και η υπογραφή 26 προγραμμάτων συνεργασίας σε πολλούς απ’ αυτούς τους τομείς. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σινο-Ιαπωνικό Συνέδριο για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Περιβαλλοντική Προστασία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2006 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί- στο πλαίσιό του- συμφωνίες σε συνολικά 400 προγράμματα συνεργασίας. Το γεγονός αυτό το καθιστά μια σημαντική πλατφόρμα ενίσχυσης της συνεργασίας για τις εταιρίες, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις τοπικές κυβερνήσεις των δύο χωρών.
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)