Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-11-29 19:15:49
  • Προβολές:
  • 735

Στο Τόκυο ταξίδεψε στα τέλη Νοεμβρίου 2019, ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα με σκοπό να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Shinzo Abe. 
Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να βελτιώσουν περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς και να ενδυναμώσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών. Ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με την πολιτική καθοδήγηση των αρχηγών των δύο κρατών και τις κοινές τους προσπάθειες, οι σχέσεις Κίνας και Ιαπωνίας έχουν επιστρέψει στον σωστό δρόμο και έχουν σημειώσει ισχυρή βελτίωση και ανάπτυξη. 
Δεδομένου ότι οι σχέσεις τους έχουν περάσει από πολλές δοκιμασίες, οι δύο πλευρές θα πρέπει να προωθήσουν την ανάπτυξή τους για μια μακροχρόνια και ευρύτερη προοπτική, τόνισε ο Wang Yi, καλώντας την πλευρά της Ιαπωνίας να λάβει περισσότερες θετικές δράσεις, να χειριστεί κατάλληλα και να αντιμετωπίσει τις διαφορές τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και ευμενείς συνθήκες για την προταθείσα πολιτική και διπλωματική ατζέντα των δύο χωρών. 
Η κινεζική πλευρά, συμπλήρωσε ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, καλωσορίζει τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών Κίνας- Ιαπωνίας- Δημοκρατίας της Κορέας, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στην Κίνα και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ιαπωνία για να εφαρμοστεί πλήρως ο μηχανισμός διαβούλευσης υψηλού επιπέδου στον τομέα των ανταλλαγών μεταξύ των λαών, να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος επαφών μεταξύ των κοινοτήτων και της νεολαίας και να δημιουργηθεί ένα λαμπρό μέλλον στις διμερείς σχέσεις. 
Από την πλευρά της Ιαπωνίας, ο Πρωθυπουργός Shinzo Abe χαιρέτισε τη δημιουργία του μηχανισμού διαβούλευσης υψηλού επιπέδου για τις ανταλλαγές των δύο λαών και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί με την Κίνα στην κατάλληλη αντιμετώπιση των ευαίσθητων διαφορών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί πρόσφορη ατμόσφαιρα και κατάλληλες συνθήκες για τη βελτίωση και την ανάπτυξη των διμερών δεσμών. Εξέφρασε, τέλος, την ανυπομονησία του για περαιτέρω εμβάθυνση της επικοινωνίας με τους Κινέζους αρχηγούς στον τομέα των διμερών δεσμών με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή του στην Κίνα στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη συνάντηση των αρχηγών Κίνας- Ιαπωνίας- Δημοκρατίας της Κορέας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα και η Ιαπωνία χωρίζονται γεωγραφικά από την Ανατολική Σινική Θάλασσα ενώ στο πέρασμα των χρόνων η Ιαπωνία επηρεάστηκε σημαντικά από την Κίνα όσον αφορά τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και τη νομοθεσία.
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)