Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

ΕΛΛΑΔΑ-ΚΙΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ & ΝΤΑΜΠΛΙΓΚ

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-11-18 16:07:05
  • Προβολές:
  • 612

Του Γιώργου Ναθαναήλ
 Δρ Λαογραφίας ΔΠΘ


Η γαστρονομία (gastronomy, gastronomie) αποτελεί την τέχνη της υψηλής μαγειρικής. Είναι μια ελληνική λέξη που συντίθεται από τις λέξεις: γαστήρ και νόμος. Ο πρώτος που αντιμετώπισε τη μαγειρική ως τέχνη, και μάλιστα έγραψε και το περίφημο ποίημα «Ηδυπάθεια,» ήταν ο Συρακούσιος (ή από τη Γέλα) ποιητής και φιλόσοφος Αρχέστρατος, που έζησε τον 4ο αι π.Χ. Στο γνωστό αυτό ποίημα αναφέρεται στα μυστικά της αρχαιοελληνικής κουζίνας, αφιερώνοντας ολόκληρα κεφάλαια στο ψάρι, στα όσπρια και στο κρασί, βασικά διατροφικά υλικά της ελληνικής κουζίνας. Γράφτηκε σε ποιητικό εξάμετρο και διασώζεται εξ ολοκλήρου σε 62 τμήματα στους Δειπνοσοφιστές. Οι Δειπνοσοφισταί είναι το δεκαπεντάτομο έργο του αρχαίου Έλληνα από την Ναυκρατίδα της Αιγύπτου. Σημαντικό έργο της Ελληνιστικής εποχής που δίνει στοιχεία για την Ρώμη. Πρωταγωνιστές του είναι γραμματικοί, λεξικογράφοι, ρήτορες, σοφιστές, μουσικοί και άλλοι φιλόσοφοι. Στους Δειπνοσοφιστές ο Αθήναιος διηγείται στον φίλο του Τιμοκράτη όσα ειπώθηκαν σε ένα συμπόσιο που είχε παραθέσει ο πλουσιότατος και πολυμαθέστατος Ρωμαίος Λαρήνσιος. Το έργο χαρακτηριστικό εγχειρίδιο γαστρονομίας, ένας πανδέκτης εγκυκλοπαίδειας, μια σύνθεση από διάφορες καταγραφές παραθεμάτων από ποικίλους συγγραφείς.
 
Η γαστρονομία περιλαμβάνει ένα σύνολο κανόνων που αναφέρονται στην επιλογή και τη χρήση των κατάλληλων υλικών. Στόχος της είναι η παρασκευή φαγητών απολαυστικών στην όψη και τη γεύση. Έτσι, η γευστική απόλαυση συντροφεύει κάθε μας γεύμα και τη νοιώθουμε όταν καταναλώσουμε την τροφή μας.
Διαγωνισμοί και εκπομπές, όπως για παράδειγμα, οι «Kitchen Lab» και «Bake off Greece» στον Alpha, «Food n' Friends» και «Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν» στον Σκάι, «Κάτι Ψήνεται» στον Ant1, που έχουν θέμα τη μαγειρική, έχουν φανατικό κοινό. Οι εκπομπές αυτού του τύπου στα διάφορα κανάλια βρίσκονται ψηλά στους πίνακες τηλεθέασης. Σχετικό και το άρθρο της Virginie Spies αναφορικά με τη στενή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ μαγειρικής και τηλεόρασης.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού για τη μαγειρική έχει εξελιχθεί σε ένα φαινόμενο διεθνές. Ήδη, για 4η συνεχή φορά, πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 21-24 Μαρτίου 2019, το Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Τοπικής Κουζίνας, στο οποίο συμμετείχαν τόσο η Κίνα, όσο και η Ελλάδα. Ραδιόφωνο, τηλεόραση και εφημερίδες πρόβαλαν δυναμικά το γεγονός αυτό.   
 
Όμως, σε αυτό το κείμενο δεν θα γίνει αναφορά στην ΥΨΗΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ, αλλά σε δύο πολύ γνωστά, καθημερινά φαγητά της Ελλάδας και της Κίνας που έχουν ως βάση το ίδιο διατροφικό υλικό, το χοιρινό κρέας. Είναι το  ελληνικό σουβλάκι και τα κινέζικα ντάμπλιγκς.
Το σουβλάκι - καλαμάκι αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος, περασμένα σε μικρή καλαμένια σούβλα. Πρωτοεμφανίζεται στην Αρχαία Ελλάδα, με την ονομασία «οβελίσκος» (από τη λέξη οβελός = ξύλινη ή σιδερένια σούβλα για ψήσιμο κρέατος στην θράκα). Η λέξη αυτή συναντάται, μεταξύ άλλων, και στα έργα του Αριστοφάνη, του Ξενοφώντος και του Αριστοτέλη.
Ο σιδερένιος οβελός υπήρξε ένα από τα πρώτα μέσα συναλλαγής του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Ορισμένοι μελετητές θεωρούν ότι ο βασιλιάς του Άργους Φείδωνας ήταν αυτός που το πρωτοκαθιέρωσε. Το πάχος του ήταν πολύ λεπτό και μπορούσε κάποιος στο ένα του χέρι να κρατήσει συγχρόνως μέχρι και 6 οβελούς.
Τα κομμάτια κρέατος στο σουβλάκι-καλαμάκι μπορεί ακόμα να είναι και από κοτόπουλο (που όταν συνδυάζεται, με μπέικον, μετατρέπεται σε «κοτομπέικον») ή από μοσχάρι ή συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κρέατος (κεμπάπ). Επίσης, προσφέρεται σουβλάκι με μπιφτέκι ή και με λουκάνικο. 
Γνωστό είδος στα ψητοπωλεία έγινε και ο Γύρος! Πήρε την ονομασία αυτή γιατί τα κομμάτια κρέατος (χοιρινό ή κοτόπουλο) από τα οποία αποτελείται, τοποθετούνται σε μια μεγάλη κατακόρυφη μεταλλική σούβλα και περιστρέφονται γύρω από τον άξονά της για να ψηθούν σε όλες τις μεριές.
Τόσο τα σουβλάκια-καλαμάκια όσο και οι γύροι σερβίρονται και με πίτα. Είναι ο γνωστός πιτόγυρος ή το τυλιχτό. Το συνηθισμένο χοιρινό σουβλάκι με πίτα συμπληρώνεται με τζατζίκι, τομάτα και κρεμμύδι.
 
Σύμφωνα με πολύ πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) ζήτησε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επίσπευση των διαδικασιών για να διαβιβασθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο φάκελος για την αναγνώριση του Γύρου ως ελληνικό Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα ντάμπλιγκς (JiaoZi) είναι μικρά μπαλάκια/πιτάκια από ζύμη που παρασκευάζονται από αλεύρι, καρυκεύματα, μαγειρικό λίπος και νερό. Μια από τις συνηθισμένες συνταγές είναι γεμιστά με χοιρινό κρέας και διάφορα λαχανικά. Τα πιτάκια αυτά τα βρίσκουμε και έτοιμα, κατεψυγμένα συνήθως, στα καταστήματα με ασιάτικα προϊόντα ή σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Λέγεται ότι η προέλευσή τους έχει σχέση με τον Κινέζο γιατρό ZhangZhongjing, τον κορυφαίο εκπρόσωπο της κινεζικής ιατρικής και συχνά αναφερόμενο ως τον Ιπποκράτη της Κίνας. Σύμφωνα με την ιστορία ο Zhang Zhongjing ήταν ο Σατράπης της περιοχής Changsha 1.800 χρόνια πριν, την περίοδο της Δυναστείας των Χαν και παράλληλα γιατρός.
Θέλοντας να βοηθήσει τους ασθενείς συμπατριώτες του παραιτήθηκε από το αξίωμά του, γύρισε στην γενέτειρά του και διαπίστωσε ότι πολλοί συμπολίτες του είχαν αδυνατίσει, κιτρινίσει και υπέφεραν από το κρύο και την πείνα. Πολλών τα αυτιά «είχαν πέσει» από το κρύο. Ο Zhang Zhongjing ζήτησε από τους βοηθούς του να στήσουν ένα πρόχειρο ιατρείο, μέσα στο βαρύ χειμώνα, και να βράσουν, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τη «σούπα για τ’ αυτιά», για να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς το κρύο και τις χιονίστρες. Μέσα στη σούπα έριξε κομμάτια από αρνί, κόκκινο πιπέρι και ορισμένα θεραπευτικά βότανα. Ύστερα από λίγο έβγαλε τα κομμάτια από το αρνί και τα φάρμακα και τα έκοψε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια περιτύλιξε το μείγμα με τη ζύμη του ντάμπλιγκ σε σχήμα αυτιού. Οι συμπολίτες του, μόλις έφαγαν τα «αυτάκια» και ήπιαν την ζεστή σούπα, αισθάνθηκαν ιδιαίτερη θαλπωρή και καλύτερη κυκλοφορία στο αίμα τους. Τα παγωμένα αυτιά τους επανήλθαν στη φυσιολογική κατάσταση. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, καθιερώθηκε τα «αυτάκια» να ονομάζονται πλέον ντάμπλιγκ. 
                                                                                                                                                                                                                                           
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αργολική Βιβλιοθήκη, https://argolikivivliothiki.gr/2011/05/16/το-νόμισμα-στον-αρχαίο-ελληνικό-κόσμο
AthenaeiDeipnosophistae, Vol. XV,  LipsiaeSumtibus et Typis Car. Taauchnitii, 1834, σσ. 180, 278
Beijing Tourism, http://english.visitbeijing.com.cn/a1/a-XCXXGL411C21D87AED24CB
China Dailyhttps://www.chinadaily.com.cn/food/2014-01/23/content_17253836.htm
Encyclopedia Britannica  https://www.britannica.com/biography/Zhang-Zhongjing
Le Village Internationale de la Gastronomie,  https://levillageinternationaldelagastronomie.com/#evenement
Spies,  Virginie, «Cuisine et télévision, une relation presque parfaite ?» στο 2010/2 (N° 164), σσ.  87- 98
The Comedies of Aristophanes, Rogers, Benjamin Bickley, 1828-1916, ed. London: Bell, 1902, contr. Cornell Univ.
https://www.in.gr/2019/11/03/greece/ellinikos-gyros-katoxyronetai-os-paradosiako-idiotypo-proion/