Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Ελλάδα ενώνουν τη σοφία τους για ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-11-15 19:42:14
  • Προβολές:
  • 546

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα, από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με Έλληνες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδεχτηκε την κινεζική αποστολή στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Η υποδοχή του Κινέζου Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο πλαισιώθηκε από μια λαμπρή τελετή καλωσορίσματος, η οποία έδωσε τη σειρά της στην έναρξη της συνάντησης και των συζητήσεων μεταξύ των δύο προέδρων. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συνδυάσουν τη σοφία των αρχαίων ανατολικών και δυτικών πολιτισμών με σκοπό να οικοδομηθεί μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. 
Από την κινεζική πλευρά συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα διακατέχεται από σεβασμό για τους δύο πολιτισμούς και προσδοκίες για το μέλλον γιατί οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ή παρόμοιες ιδέες και έχουν επιτύχει τον εθνικό εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη μετά από μακροχρόνιες και κοπιαστικές προσπάθειες. 
Ο Κινέζος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς αλλαγές και σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε και τις δύο χώρες να εμβαθύνουν από κοινού τη συνεργασία, να προωθήσουν το διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, να στηρίξουν μια πιο δίκαιη και ορθολογική τάξη και να δώσουν την ευκαιρία στις χώρες τους να ακτινοβολήσουν με νέα λάμψη στη νέα εποχή. 
Πρότεινε δε και στις δύο χώρες να αποτελέσουν παράδειγμα για τη φιλία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τα αμοιβαία οφέλη και τα αποτελέσματα που θα είναι επωφελή και για τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό το λόγο, οι δύο χώρες θα πρέπει να ενισχύσουν τις ανταλλαγές σε διάφορα επίπεδα, να εμβαθύνουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και να συνεχίσουν να στηρίζουν η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους ενδιαφέροντα και τις σπουδαιότερες ανησυχίες τους. 
Κάλεσε και τις δύο χώρες να οικοδομήσουν από κοινού την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και την «Ταχεία Γραμμή Ξηράς- Θάλασσας» μεταξύ Κίνας και Ελλάδας έτσι ώστε να μετατραπούν σε μια σημαντική δίοδο για την μεταφορά αγαθών και τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ Κινας και Ευρώπης. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί ενίσχυση της επικοινωνίας στον τομέα του πολιτισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων και να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο λαών, θέτοντας ένα παράδειγμα που θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ Κίνας- Ευρώπης με έναν ανοιχτό και πρακτικό τρόπο. 
Στον τομέα του συντονισμού και της συνεργασίας, οι δύο χώρες θα πρέπει να διεξάγουν στενότερη συνεργασία στο πλαίσιο του πολυμερισμού και να εστιάσουν στη δημιουργία μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας. 
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά της χώρας για τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τις τελευταίες 7 δεκαετίες και επεσήμανε ότι σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, η Κίνα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο σημείο αναφοράς και προγραμματισμού για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων μέσω της διατήρησης της ειρήνης, της αρμονίας και της ισορροπίας.
Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα συνεχίσει να στηρίζει την Κίνα στη διαφύλαξη των βασικών ενδιαφερόντων της και ανυπομονεί για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη χώρα στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού, ούσα έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».                                                                                                                                                                                                                               (Ελένη Μπίλια)