Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

«Οι γοητευτικοί Κινεζικοί Χαρακτήρες» στο Ζάππειο Μέγαρο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-11-08 18:27:52
  • Προβολές:
  • 594

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο η έκθεση με τίτλο: «Σχεδιάζοντας την Κίνα- γοητευτικοί Κινεζικοί Χαρακτήρες» από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό – Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Weimin Guo. 
Η έκθεση, που ανεδείκνυε τη μεγαλοπρέπεια των κινεζικών χαρακτήρων, την προέλευση και την εξέλιξή τους, εντυπωσίασε το κοινό της Αθήνας και παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία στους Έλληνες να κατανοήσουν το κινεζικό σύστημα γραφής και να γνωρίσουν ακόμα καλύτερα τον μακρινό πολιτισμό της Κίνας. 
Μεταξύ των προσκεκλημένων από την ελληνική πλευρά ήταν και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ότι: «Η ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση δείχνει στον ελληνικό λαό τον μεγάλο πολιτισμό της Κίνας. Θέλω να ξέρετε ότι στην Ελλάδα οι φίλοι μας από την Κίνα θα εισπράττουν μόνο σεβασμό.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι εδώ και πολλούς αιώνες εμείς αποτελούμε το λίκνο του πολιτισμού της Δύσης και εσείς το λίκνο του πολιτισμού της Ανατολής.
Το ελληνικό αλφάβητο αποτέλεσε και αποτελεί την βάση όλων των γλωσσών της Δύσης αλλά στην Ανατολή κυριάρχησε η γλώσσα της Κίνας.
Είπατε, κύριε Υφυπουργέ, ότι είναι δύσκολα και μεγάλα τα ελληνικά ονόματα. Μάλλον έχετε δίκαιο διότι, αν και στην Ελλάδα όταν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι δύσκολο, λέμε «αυτό είναι Κινέζικα για μας», στην υπόλοιπη Δύση η ανάλογη φράση είναι: «αυτό για μένα είναι Ελληνικά». «It’s Greek to me», όπως λένε στην Αγγλική γλώσσα.
Όμως, είμαστε βαθιά εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τον μακραίωνο και αρχαίο πολιτισμό της Κίνας αλλά και τα εκπληκτικά επιτεύγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τα τελευταία 70 χρόνια. Και με την ευκαιρία να ευχηθώ για άλλη μια φορά χρόνια πολλά για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Θέλω να ξέρετε, όμως, ότι και η Ελλάδα δεν έχει μείνει μόνο στον αρχαίο πολιτισμό της αλλά σήμερα κάνει μεγάλη πρόοδο και στην τεχνολογία και την επιστήμη. Ειδικά τώρα που η χώρα μας βγαίνει απ’ αυτή την μακροχρόνια οικονομική κρίση με την βοήθεια και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας όπως αυτή εκφράστηκε μέσα στην κρίση και με τις μεγάλες επενδύσεις που κάνατε στην Ελλάδα όπως της State Grid στον ΑΔΜΗΕ και της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και αγοράζοντας ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως, και οι επενδύσεις και η αγορά ομολόγων ήταν τελικά κερδοφόρες διότι όλοι όσοι εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα, όπως εσείς, κέρδισαν.
Κι έτσι εμείς, με την δική μας προσπάθεια και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, επιστρέψαμε πίσω την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο φίλος Κινεζικός λαός.
Τώρα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει φθάσει ήδη στη Σανγκάη, στη μεγάλη έκθεση της οποίας θα προβάλουμε την Ελλάδα. Ενώ περιμένουμε στις 10 Νοεμβρίου την επίσκεψη του σεβαστού Προέδρου της ΛΔ της Κίνας κ. Σι Τζινπινγκ για να συνεχίσουμε την παράδοση των καλών μας σχέσεων και προσδοκούμε σε ακόμη καλύτερες σχέσεις στο μέλλον.
Καλώ όλους τους Έλληνες να έλθουν στο Ζάππειο και να δουν αυτήν την ενδιαφέρουσα έκθεση, γιατί δεν έχει μόνο ιστορικό αλλά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Κύριε Υφυπουργέ, το μπλε της Ελλάδας και το κόκκινο της Κίνας είναι πολύ πιο κοντά απ’ ότι πολλοί νομίζουν. Και το μέλλον μαζί θα είναι λαμπρό».
Η Κινεζική αντιπροσωπεία που ταξίδεψε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διοργάνωσης της έκθεσης εκπροσωπούταν από τον Υφυπουργό – Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Weimin Guo, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχία της διοργάνωσης, τόνισε ότι «Ο κινεζικός πολιτισμός, που εκπροσωπείται από τους κινεζικούς χαρακτήρες αποτελεί ένα ανοιχτό σύστημα που διαμορφώνεται με τις συνεχείς ανταλλαγές και την αμοιβαία κατανόηση με άλλους πολιτισμούς. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα, να προωθήσουμε τις ανταλλαγές, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ των εθνών. Πρότεινε ακόμη να οικοδομήσουμε έναν κόσμο με μόνιμη ειρήνη, παγκόσμια ασφάλεια, κοινή ευημερία, ειλικρίνεια, ανοχή και διαφάνεια.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε ότι η πρωτοβουλία του Προέδρου Xi Jinping έχει αγκαλιαστεί από τους Έλληνες πολιτικούς. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Πρόεδρος της Ελλάδας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ταξίδεψε στο Πεκίνο για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τον Διάλογο Ασιατικών Πολιτισμών, τόνισε στην ομιλία του ότι η ποικιλομορφία είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού και κάλεσε τους διαφορετικούς πολιτισμούς να διεξάγουν ενεργά το διάλογο και τις ανταλλαγές». 
Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ Ελλάδας –Κίνας ο ίδιος επεσήμανε ότι «από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ελλάδας το 1972, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διατηρούν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη. Οι ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξαν συχνές, η πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη συνεχίζει να εμβαθύνεται, η οικονομική και εμπορική συνεργασία έχει ήδη αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα, οι πολιτιστικές ανταλλαγές ευημερούν και η παραδοσιακή φιλία έχει βαθιές ρίζες στις καρδιές του λαού. 
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει ενεργά και έχει συμμετάσχει στην κατασκευή της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». Το λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει πλήρως τα επιτεύγματα της Κινεζικής Πρωτοβουλίας. Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε στους δύο αρχαίους πολιτισμούς της Κίνας και της Ελλάδας να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλο, να εκτιμήσουν και να επανασυνδεθούν σε ένα νέο ιστορικό ύψος και προσανατολισμό και να προωθηθήσουν την άνευ προηγουμένου συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του τουρισμού. Παράλληλα, επιτεύχθηκε η προώθηση μιας συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο.
Σε λίγες μέρες, ο Πρόεδρος Xi Jinping θα πραγματοποιήσει κρατική επίσκεψη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση «Σχεδιάζοντας την Κίνα- Γοητευτικοί Κινεζικοί Χαρακτήρες” έχει ιδιαίτερη σημασία. Πιστεύω ότι μέσω αυτής της έκθεσης, ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να καταλάβει τους κινεζικούς χαρακτήρες, να κατανοήσει βαθύτερα την κινεζική κουλτούρα και μέσα απ’ αυτούς να αντιληφθεί τη μοναδική αισθητική του κινεζικού πολιτισμού και το άνοιγμα της νέας Κίνας στον κόσμο. 
Αναμένεται ότι η Κίνα και η Ελλάδα θα συνεργαστούν περαιτέρω στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης, των μέσων ενημέρωσης και του σχεδιασμού και η φιλία μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού θα φτάσει σίγουρα σε ένα νέο επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσέλκυσε έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι είχαν, εκτός των άλλων, την ευκαιρία να δοκιμάσουν κινεζικά εδέσματα και να λάβουν σχετικά αναμνηστικά από την κινεζική αποστολή.                     (Ελένη Μπίλια)