Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Έκθεση Κινεζικής Καλλιγραφίας Το ταξίδι μέσα από τους κινεζικούς χαρακτήρες

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-10-25 17:27:53
  • Προβολές:
  • 8665

Η μακραίωνη παράδοση των κινεζικών χαρακτήρων και η τέχνη της καλλιγραφίας ταξιδεύουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Έκθεσης Κινεζικής Καλλιγραφίας, που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, 1-3 Νοεμβρίου 2019.
    Οι λέξεις αποτελούν την κληρονομιά της ανθρώπινης σοφίας και τη σπουδαιότερη ανακάλυψη και δημιουργία της ανθρώπινης κοινωνίας. Στη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας, οι πρόγονοί μας απ΄ όλον τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μια ποικιλία αρχαίων χαρακτήρων, που συνιστούν σημαντικά σύμβολα του ανθρώπινου πολιτισμού.
Οι κινεζικοί χαρακτήρες είναι η πιο ασυναγώνιστη συμβολή του κινεζικού έθνους στον κόσμο και ο πολυτιμότερος πλούτος της ανθρωπότητας. Ως ένας από τους παλαιότερους κινεζικούς τρόπους γραφής, οι κινεζικοί χαρακτήρες χρησιμοποιούνται αδιάκοπα από τη στιγμή της εμφάνισής τους. 
Κληρονομούν και κουβαλούν τον κινεζικό πολιτισμό και διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης του παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού και στη διαμόρφωση μιας πολυεθνικής χώρας. 
Οι κινεζικοί χαρακτήρες έχουν γίνει το ζωντανό απολίθωμα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού με τους μοναδικούς τους τρόπους έκφρασης ιδεών και ήχων. Αντιμέτωποι με τις τεράστιες αλλαγές της σύγχρονης κοινωνίας, οι κινεζικοί χαρακτήρες με την επίμονη ζωτικότητά τους, έχουν κερδίσει μια νέα ζωή στην εποχή της πληροφοριακής τεχνολογίας. 
Σήμερα, ως μια από τις έξι επίσημες γλώσσες εργασίας των Ηνωμένων Εθνών, οι κινεζικοί χαρακτήρες αποτελούν τη γλώσσα που χρησιμοποιείται με τη μεγαλύτερη ευρύτητα σε όλον τον κόσμο. 
Η έκθεση «Οι κινεζικοί χαρακτήρες» αναφέρεται κυρίως στην προέλευση, την ανάπτυξη και την εξάπλωση των κινεζικών χαρακτήρων. Παρουσιάζει τη μαγική γοητεία της γραφής των κινεζικών χαρακτήρων και την συσσωρευμένη ουσία τους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Συμπυκνώνει την εξαιρετική συμβολή των κινεζικών χαρακτήρων στην προώθηση -όχι μόνο του κινεζικού πολιτισμού- αλλά και του παγκόσμιου.
Οι κινεζικοί χαρακτήρες προήλθαν από αρχαία σύμβολα και ωρίμασαν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Shang (1600-1100 π.Χ). Μέσα από διάφορα στάδια ανάπτυξης, όπως οι επιγραφές σε μαντικά οστά, οι χάλκινες επιγραφές, η γραφή σε μικρές σφραγίδες, η κληρική γραφή και η κοινή, η κινεζική σοφία έχει δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, αποτελώντας την επιτομή του πλούσιου παραδοσιακού κινεζικού πολιτισμού.
Στην αχανή χώρα της Κίνας, οι Κινέζοι πρόγονοι είχαν περάσει από μια μακρά διαδικασία, από τον συνδυασμό σημειωμάτων, επιγραφών και εικονογραφημένων συμβόλων στην επινόηση λέξεων. Από τον αρχαίο θρύλο της δημιουργίας των χαρακτήρων από τον Cangjie μέχρι την ανακάλυψη των επιγραφών σε μαντικά οστά, πάνω από 100 χρόνια πριν, οι λόγιοι όλων των δυναστειών είχαν αφιερωθεί στην ανακάλυψη του μυστηρίου της προέλευσης των κινεζικών χαρακτήρων και γι΄αυτό ο εντοπισμός πολλών αρχαίων απεικονιστικών συμβόλων έχει επανεμφανίσει μια σειρά αποτυπωμάτων στη διαδικασία αναζήτησης της προέλευσης των κινεζικών χαρακτήρων.
 
Γραφή σε μαντικά οστά
 
Οι γραφές σε μαντικά οστά είναι χαραγμένες σε κελύφη χελώνων και οστά ζώων. Είχαν γραφτεί στις Δυναστείες Yin Shang από τον 14ο έως τον 11ο αιώνα π.Χ και ανακαλύφθηκαν κυρίως στα Ερείπια Yin στην Anyang, της Επαρχίας Henan. Ως τώρα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100.000 κομμάτια με συνολικό αριθμό περίπου 5.000 λέξεων, από τις οποίες, προς το παρόν, έχουν ερμηνευτεί μόλις οι 1.500.
Οι προφητείες σε μαντικά οστά κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Yin Shang είναι πλούσιες σε περιεχόμενο, περιλαμβάνοντας όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, όπως η θυσία, ο πόλεμος, το κυνήγι, η μετεωρολογία, η γονιμότητα, τα ατυχήματα κ.α. Οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν όλες τις κινήσεις τους με τη βοήθεια της προφητείας καθώς ήθελαν να εξασφαλίσουν την προστασία των προγόνων και των θεών.
 
Επιγραφές σε χάλκινα αντικείμενα
 
Οι επιγραφές σε χάλκινα αντικείμενα, γνωστές και ως επιγραφές σε Τρίποδα και επιγραφές σε Καμπάνες, εμφανίζονται κυρίως χαραγμένες σε χάλκινα αντικείμενα των Δυναστειών Shang και Zhou (17ος αι. π.Χ- 221 π.Χ). Το περιεχόμενό τους αφορά κυρίως την καταγραφή θυσιαστήριων τελετών, διαταγμάτων, πολέμων, συμβολαίων και άλλων γεγονότων, καθώς και εγκώμια για τα κατορθώματα των προγόνων και των αριστοκρατών, αντανακλώντας το σπουδαίο περιεχόμενο της κοινωνικής ζωής εκείνη την εποχή.
 
Η γραφή σε μικρές σφραγίδες
 
Κατά τη διάρκεια της Περιόδου της Άνοιξης και του Φθινοπώρου και της Περιόδου των Εμπόλεμων Βασιλείων (770-221 π.Χ), τόσο ο προφορικός όσο και ο γραπτός λόγος παρουσίαζαν διαφορές από κράτος σε κράτος. Μετά την ενοποίηση των Έξι Βασιλείων (221 π.Χ), η Δυναστεία Qin υιοθέτησε το μέτρο: «ο ίδιος τρόπος γραφής με το ίδιο σύστημα γραφής» με σκοπό να δημιουργήσει κείμενα σε μικρές σφραγίδες και να ενοποιήσει τους εθνικούς χαρακτήρες, γεγονός που οδήγησε στην εξαιρετική πρόοδο στην ιστορία της ανάπτυξης των κινεζικών χαρακτήρων. Η ενοποίηση των κινεζικών χαρακτήρων προώθησε την ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και του πολιτισμού, ενώ προήγε ακόμα και τη διαμόρφωση της πολυεθνικής χώρας της Κίνας.
 
Κληρική γραφή
 
Η κληρική γραφή προέρχεται από την Περίοδο των Εμπόλεμων Βασιλείων και αποτέλεσε τον κυρίαρχο τρόπο γραφής στη Δυναστεία Han. Η κληρική γραφή εξελίχθηκε από την γραφή σε μικρές σφραγίδες, αλλάζοντας τις καμπύλες πινελιές της γραφής σε μικρές σφραγίδες σε τετραγωνικές πινελιές που διπλώνουν, επιτρέποντας έτσι στους κινεζικούς χαρακτήρες να περάσουν από το αρχαίο στάδιο γραφής στο τωρινό. Από τότε τα εικονογραμματικά χαρακτηριστικά των κινεζικών χαρακτήρων έχουν εξαφανιστεί εντελώς, ενώ οι πινελιές των κινεζικών χαρακτήρων έχουν σταδιακά αποκατασταθεί.
 
Κοινή γραφή
 
Η κοινή γραφή ονομάζεται και Αυθεντική γραφή. Διαθέτει τετράγωνο σχήμα και ίσιες πινελιές. Η κοινή γραφή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Ανατολικής Δυναστείας Han (25-220 μ.Χ), βίωσε αλλαγές στη Δυναστεία Wei, τη Δυναστεία Jin, τις Νότιες και Βόρειες Δυναστείες (220-581 μ.Χ) και ωρίμασε κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Sui και Tang (581-907 μ.Χ).
 
Έρευνα και διάδοση των κινεζικών χαρακτήρων
 
Η μελέτη και η έρευνα των κινεζικών χαρακτήρων ξεκίνησε κατά την Ανατολική Δυναστεία Han. Από την έκδοση του «Εξήγηση της Γραφής και Ανάλυση των Χαρακτήρων», γραμμένο από τον Xu Shen στην Ανατολική Δυναστεία Han, οι λόγιοι όλων των δυναστειών είχαν αφιερώσει τον εαυτό τους στη μελέτη των κινεζικών χαρακτήρων, με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα να έχουν πραγματοποιήσει σημαντική συμβολή στη διδασκαλία των κινεζικών χαρακτήρων και την διάδοση του πολιτισμού τους. 
Η ανακάλυψη της τυπογραφίας και η εισαγωγή των κινεζικών χαρακτήρων στο σύστημα των ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχει μια αναγκαία τεχνική εγγύηση για την περαιτέρω διάδοση των κινεζικών χαρακτήρων.
 
Η έρευνα των κινεζικών χαρακτήρων
 
Η «Εξήγηση της Γραφής και Ανάλυση των Χαρακτήρων» γραμμένη από τον Xu Shen στην Ανατολική Δυναστεία Han είναι το πρώτο σημαντικό έργο στην Κίνα που εξηγεί συστηματικά τη διαμόρφωση των κινεζικών χαρακτήρων. Ο Xu Shen χρησιμοποίησε την παραδοσιακή θεωρία των «Έξι τρόπων κατανόησης», που αποτέλεσε το θεμέλιο της κινεζικής φιλολογίας για να ερμηνεύσει συστηματικά τη διαμόρφωση των κινεζικών χαρακτήρων. Από τότε, οι λόγιοι όλων των δυναστειών είχαν αφιερωθεί στη μελέτη των κινεζικών χαρακτήρων και τη συλλογή των βιβλίων που αφορούσαν τους κινεζικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί πλούσια ερευνητικά αποτελέσματα για τους κινεζικούς χαρακτήρες.
 
Η τέχνη και η Δημιουργικότητα των Κινεζικών Χαρακτήρων
 
Οι κινεζικοί χαρακτήρες δεν είναι μόνο ο φορέας του κινεζικού πολιτισμού αλλά και ο θησαυρός της οικογένειας της κινεζικής τέχνης. Η τέχνη της καλλιγραφίας και η εγχάραξη σε σφραγίδες προέρχονται από τη γραφή των κινεζικών χαρακτήρων καθώς και οι ιδιαίτεροι τρόποι γραφής δημιουργήθηκαν στη βάση των χαρακτηριστικών των κινεζικών χαρακτήρων όσον αφορά το σχήμα τους, ενσαρκώνοντας την καλλιτεχνική δημιουργία και τον αισθητικό σκοπό του κινεζικού έθνους.