Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν επισκέπτεται το Πεκίνο

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-10-11 15:16:37
  • Προβολές:
  • 652

Στο Πεκίνο ταξίδεψε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan, με σκοπό να συμμετάσχει στην τελετή λήξης της Διεθνούς Έκθεσης Φυτοκομίας του Πεκίνου 2019 και να πραγματοποιήσει συναντήσεις και συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στο Πεκίνο, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και να διξάγουν συνομιλίες όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις απώλειες που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός των 5.8 ρίκτερ, που χτύπησε πρόσφατα τη χώρα της νότιας Ασίας, σημείωσε ότι η Κίνα και το Πακιστάν αποτελούν δύο στρατηγικούς συνεργάτες που ανταποκρίνονται σε όλες τις συνθήκες και ανέφερε ότι οι φιλικές τους σχέσεις διαθέτουν μια βαθιά, στέρεη βάση και κερδίζουν την εγκάρδια στήριξη των λαών τους. 
Στον τομέα των σχέσεων των δύο χωρών, ο Κινέζος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του Imran Khan στην Κίνα καθώς οι δεσμοί Κίνας-Πακιστάν αποτελούσαν πάντοτε προτεραιότητα για τη γειτονική διπλωματική της Κίνας. 
Σύμφωνα ακόμη με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, η Κίνα στηρίζει το Πακιστάν στη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των έννομων δικαιωμάτων και ενδιαφερόντων του, στην προώθηση της εθνικής ευημερίας και στη διαδραμάτιση ενός σπουδαιότερου ρόλου στις διεθνείς και τοπικές υποθέσεις ενώ «η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με το Πακιστάν στη συνέχιση της εμβάθυνσης της στρατηγικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στην επέκταση της πρακτικής συνεργασίας, την ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών και στην προώθηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών σε νέα ύψη». 
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών, επεσήμανε ότι αυτή είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες αλλά και για την τοπική ειρήνη και σταθερότητα και γι’ αυτό η Κίνα είναι χαρούμενη που το Πακιστάν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικά στιγμές και είναι πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στη χώρα. 
Στον τομέα των κατασκευών, η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Πακιστάν στην προώθηση της υψηλού επιπέδου ανάπτυξης του Οικονομικού Άξονα Κίνας-Πακιστάν, στην ενίσχυση της συνεργασίας στις κατασκευές, στην οικονομία, το εμπόριο και την οικονομική και βιομηχανική ικανότητα. 
Παράλληλα, είναι πρόθυμη να λάβει ισχυρά μέτρα για να διευκολύνει μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, να διευρύνει την εξαγωγή των ανταγωνιστικών αγαθών του Πακιστάν στην Κίνα και να προστατεύσει την ασφάλεια των Κινέζων ινστιστούτων και του προσωπικού τους στο Πακιστάν, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα και κοινή ανάπτυξη. 
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, υπογράμμισε ότι χάρη στη βοήθεια και τη στήριξη της Κίνας, η οικονομία του Πακιστάν έχει σταθεροποιηθεί και σταδιακά αποκατασταθεί. Γι΄αυτόν τον λόγο, η χώρα του είναι έτοιμη να εργαστεί με την Κίνα για να αυξήσει την κοινή κατασκευή της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», αποδίδοντας μεγάλη σπουδαιότητα στην οικοδόμηση του Οικονομικού Άξονα Κίνας-Πακιστάν και του λιμανιού Gwadar. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να επεκτείνει το εμπόριο και τις επενδύσεις καθώς και να προωθήσει τη συνεργασία στην ενέργεια, τον υδροηλεκτρισμό, την πυρηνική ενέργεια, το σιδηροδρομικό δίκτυο και τη γεωργία. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσμα των συζητήσεων των δύο πρωθυπουργών ήταν και η υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών για τη διμερή συνεργασία, που αφορούσαν την οικοδομική κατασκευή, την επιβολή του νόμου, την ασφάλεια, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων:Xinhua)