Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Παναμά

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-10-04 16:50:44
  • Προβολές:
  • 527

Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, Alejandro Ferrer, συναντήθηκε ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, στο πλαίσιο των υψηλού επιπέδου δραστηριοτήτων της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνεδρίασης των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019. 
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς τους σχέσεις και να τις εδραιώσουν με βάση το αμοιβαίο όφελος και την αμοιβαία εκτίμηση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Alejandro Ferrer, έχει ακολουθήσει πιστά την πολιτική της μιας Κίνας και έχει προωθήσει ενεργά τις διμερείς σχέσεις, γεγονός που η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα. 
Από την ίδρυση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, οι διμερείς τους σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία σε όλο το φάσμα τους, με την προοπτική συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς να έχει πλήρως εξελιχθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Πάνω από 50 συμφωνίες συνεργασίας έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ οι εξαγωγές του Παναμά στην Κίνα σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 30 % τον προηγούμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη φοβερή προοπτική και το ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένης της τρέχουσας πτώσης στο παγκόσμιο εμπόριο», επεσήμανε ο Κινέζος Υπουργός. 
Η κινεζική πλευρά θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις κινεζικές εταιρίες να συμμετέχουν ενεργά στη συνεργασία με τον Παναμά έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι δύο λαοί, ενώ η Κίνα θα εδραιώσει και θα αναπτύξει τις φιλικές σχέσεις με τον Παναμά, ούσα πρόθυμη να εργαστεί μαζί του για να αναβαθμιστούν οι διμερείς τους σχέσεις σε νέο επίπεδο. 
Υπογράμμισε δε ότι η συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του Παναμά χαρακτηρίζεται για την ειλικρίνεια και την ανιδιοτέλειά της καθώς η Κίνα δεν θέτει ποτέ πολιτικές συνθήκες ούτε επιζητά πολιτικά ή γεωγραφικά οφέλη. 
Η Λατινική Αμερική αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για συνεργασία μεταξύ των χωρών και όχι μια αρένα για μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, τόνισε ο Κινέζος Υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η σύμπραξη Κίνας- Παναμά δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο κόμμα και δε θα έπρεπε να παρεμποδίζεται ή να επηρεάζεται από κανένα τρίτο κόμμα. 
Από την πλευρά του Παναμά, ο Υπουργός Εξωτερικών Alejandro Ferrer, εξέφρασε το γεγονός ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών με την Κίνα και είναι πρόθυμη να συμμορφώνεται με την πολιτική της μιας Κίνας και να αποτελεί έμπιστο συνεργάτη της για πάντα. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)