Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Ελλάδα γιορτάζει την 70η Επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-09-27 17:20:12
  • Προβολές:
  • 693

Πλήθος εκδηλώσεων και εορτασμών πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε πολλά μέρη του κόσμου με σκοπό να εορταστεί η 70η επέτειος από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μια επέτειος με εξαιρετική σημασία για όλο το κινεζικό έθνος. 
Οι κινεζικές κοινότητες ανά τον κόσμο προσπαθούν πάντοτε να διατηρούν στενές επαφές με την πατρίδα τους και να διαφυλάσσουν τα ήθη και τα έθιμά της μέσα από τη συμμετοχή τους σε εορτές και τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων. 
Σε αυτό το πλαίσιο, εορτάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019, στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας η Εθνική Επέτειος της Κίνας με μια λαμπρή εκδήλωση παρουσία επίτιμων προσκεκλημένων. Η αίθουσα του ξενοδοχείου, στολισμένη με τα χρώματα της κινεζικής σημαίας, αναδείκνυε το κλίμα χαράς και ενθουσιασμού εν όψει της Εθνικής Επετείου, ενώ τα κινεζικά εδέσματα, που είχαν επιμεληθεί από εξειδικευμένους σεφ από την επαρχία Shandong της Κίνας, έδωσαν μια μικρή γεύση από την κουζίνα και τον πολιτισμό της επαρχίας. 


 
Η έναρξη της εκδήλωσης σηματοδοτήθηκε από την προβολή ενός βίντεο με τίτλο: «Όμορφη Κίνα» και με το τραγούδι του εθνικού ύμνου της Κίνας και της Ελλάδας από τη μαθητική χορωδία του Σχολείου St. Lawrence, αποτελούμενη τόσο από Κινέζους όσο και από Έλληνες μαθητές. 
Αξιοσημείωτη ήταν η ομιλία της Πρέσβειρας της Κίνας στην Ελλάδα, κας Zhang Qiyue, η οποία αφού υποδέχτηκε τους καλεσμένους, αναφέρθηκε στην πρόοδο της Κίνας τα τελευταία χρόνια και στις σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι: «Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με μακρά ιστορία και πολιτισμό, με την πρώτη να έχει σημειώσει εξαιρετικά επιτεύγματα τα τελευταία 70 χρόνια, έχοντας μεταμορφώσει στην ουσία τον εαυτό της. Η Κίνα, ξεκινώντας ως μια από τις υποανάπτυκτες και φτωχότερες χώρες του κόσμου, αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Σε αυτήν τη διαδικασία περίπου 800 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες ξέφυγαν από τα όρια της απόλυτης φτώχειας, συμβάλλοντας σημαντικά στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση της ανέχειας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα είναι ευημερούσα, ισχυρή, δημοκρατική, πολιτιστικά ανεπτυγμένη και αρμονική. Δεδομένης της μεγάλης έκτασης της χώρας και του τεράστιου πληθυσμού της, είναι πολλές οι προσπάθειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη, έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Σήμερα, λαμβάνουν χώρα ραγδαίες και ουσιαστικές αλλαγές στην Κίνα, η οποία βασίζει κυρίως την ανάπτυξή της στις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις κατασκευές. 


 
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο στην Κίνα καθώς πάνω 800 εκατομμύρια πολίτες είναι χρήστες του διαδικτύου και απ’ αυτούς, τα 600 εκατομμύρια πραγματοποιούν τις αγορές τους διαδικτυακά σε τακτική βάση. Το 2019 η συνολική αξία των πωλήσεων στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου έφτασε τα 4.4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποτελώντας περίπου το 40% του συνολικού παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. 
Τον ίδιο χρόνο, η συνολική αξία της ψηφιακής οικονομίας αριθμούσε το 34.8 % του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος. Γνωρίζουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στις σύγχρονες παγκόσμιες συνθήκες και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε περαιτέρω στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», που προτάθηκε από τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, 6 χρόνια πριν, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα του κοινού καλού που μπορεί να προσφέρει η Κίνα στον κόσμο, μοιραζόμενη τα οφέλη της με όλες τις χώρες. 
Επίσης, η Διεθνής Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας, που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο, έχει προγραμματιστεί να διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Σαγκάη από εδώ και στο εξής, με την Ελλάδα να έχει οριστεί ως τιμώμενη χώρα της Έκθεσης αυτό το χρόνο. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελεί ένα ισχυρό σημάδι ότι η Κίνα θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στη διεθνή οικονομία και θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες στον τομέα του εμπορίου, των επιχειρήσεων και των επενδύσεων για όλες τις χώρες».      
Όσον αφορά τις σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα, η Πρέσβειρα επεσήμανε ότι: «Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία και αποτελεί σημαντική της προτεραιότητα η προώθηση των σχέσεών της με την Ελλάδα. Αντιμετωπίζουμε την Ελλάδα ως έναν έμπιστο και καθιερωμένο φίλο καθώς και έναν συνολικά στρατηγικό συνεργάτη. Οι σχέσεις μας έχουν οικοδομηθεί με τη βάση της αμοιβαίας εκτίμησης, των κοινών αξιών, των παρόμοιων ιδεών, του παρόμοιου πολιτισμού και των παραδόσεων. 
Η συνεργασία μας έχει αποδείξει ότι είναι αμοιβαίως επωφελής και σήμερα, στην κοινή μας προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη και εθνική ανανέωση, προκύπτουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας. Ας ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας και ας αναγγείλουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ελληνικής Δημοκρατίας».Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενικός Συντονιστής της Σινο-Ελληνικής συνεργασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και Συμπρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Τριετούς Σχεδίου Συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας, κος Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για την πρόσκλησή της στη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκτιμά και θαυμάζει την Κίνα. 
«Είμαστε εδώ όχι μόνο για να θαυμάσουμε τον σπουδαίο αρχαίο πολιτισμό αλλά και για να εξάρουμε τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Έχετε πλέον μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον πλανήτη με μια προχωρημένη, καινοτόμα και δυνατή οικονομία, που έχει επιτύχει στον τομέα της τεχνολογίας, της επιστήμης και του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Άδωνις Γεωργιάδης. 
Στη συνέχεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε την Κίνα ως έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι: «Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε συνεργαστεί με επιτυχία, ιδιαίτερα στο Λιμάνι του Πειραιά μετά την επένδυση της Cosco. Ακόμα περισσότεροι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και είμαστε ήδη έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια ακόμα ισχυρότερη συνεργασία, έτσι ώστε οι νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα να σημειώσουν ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Ευχόμαστε τα επόμενα 70 χρόνια της Κίνας να είναι ακόμα πιο επιτυχημένα και οι σχέσεις μας σε 70 χρόνια να είναι ακόμα πιο ισχυρές». 
Η ολοκλήρωση των ομιλιών έδωσε τη σειρά της στην απονομή του βραβείου «Φιλίας Κίνας-Ελλάδας» από την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα σε δέκα τοπικούς φορείς και θεσμούς, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην επαφή των δύο χωρών. Το βραβείο αυτό, φιλοτεχνημένο από Έλληνες καλλιτέχνες είχε χρώμα μωβ και σχήμα περιστεριού, με σκοπό να σηματοδοτήσει την ένωση των δύο χωρών, όπως ακριβώς προέκυψε και το χρώμα του από την ένωση του κόκκινου της κινεζικής σημαίας και του μπλε της ελληνικής. 


 
Οι οργανισμοί που βραβεύτηκαν με σκοπό να ενθαρρυνθεί η δράση τους και να αναγνωριστεί η συμβολή τους στις σινο-ελληνικές σχέσεις ήταν: Ο Σύνδεσμος Ελλάδας- Κίνας, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ναυτιλίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, η Επιτροπή Μεσογείου του Κινέζικου Νηογνώμονα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο κινεζικός χορός και το τραγούδι δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτήν τη μεγάλη εκδήλωση καθώς καλλιτέχνες από την Κίνα ταξίδεψαν το κοινό με τις μελωδίες και τις χορευτικές τους κινήσεις στον μακρινό ανατολικό πολιτισμό. 
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε και η εκτέλεση ενός ελληνικού χορού από Κινέζους χορευτές, οι οποίοι επέδειξαν το πηγαίο ταλέντο τους και την ιδιαίτερη ικανότητά τους να αποτυπώνουν με κινήσεις την παράδοση ενός εντελώς διαφορετικού πολιτισμού από τον δικό τους. 
Παράλληλα με τις παραστάσεις, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις πολιτιστικές εκθέσεις που υπήρχαν στον χώρο και αναδείκνυαν στοιχεία του κινεζικού πολιτισμού, της παράδοσης των μεταξωτών υφασμάτων και της τέχνης που αφορά την παρασκευή του φαγητού. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας καθιερώθηκαν επίσημα το 1972, μετρώντας ήδη 47 χρόνια καρποφόρων συνεργασιών και επαφών. Το μέλλον αναμένεται ιδιαίτερα ευοίωνο μιας και οι δύο χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες και ανταλλαγές σε όλους τους τομείς.
(Ελένη Μπίλια, φωτ.: Wang Hongpu)