Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Νεπάλ

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-09-13 19:41:33
  • Προβολές:
  • 497

Δέσμευση για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων πραγματοποίησε η Πρόεδρος του Νεπάλ, Bidhya Devi Bhandari με τον Κινέζο Κρατικό Σύμβουλο και Υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 με την ευκαιρία της επίσκεψης του Κινέζου αξιωματούχου στην Kathmandu. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αξιωματούχων των δύο χωρών, η Πρόεδρος του Νεπάλ ανέφερε ότι η χώρα της στηρίζει την πολιτική της Μιας Κίνας και δε θα επιτρέψει ποτέ οποιαδήποτε δύναμη να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για ενέργειες που θα στρέφονται εναντίον της Κίνας. Η ίδια, συγχαίροντας την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, 70 χρόνια πριν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Κίνας να εκπληρώσει τους «δύο εκατονταετείς στόχους» και το Κινεζικό Όνειρο για εθνική ανανέωση. 
Μιλώντας για τη συνεργασία Κίνας – Νεπάλ, η Πρόεδρος Bidhya Devi Bhandari τόνισε ότι η χώρα της είναι πρόθυμη να μάθει από την εμπειρία της επιτυχημένης ανάπτυξης της Κίνας και ήδη συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», ούσα έτοιμη να εργαστεί με την Κίνα για να επιταχύνει την κατασκευή της πολυδιάστατης σύνδεσης μέσω των Ιμαλαϊων. Συμπλήρωσε δε ότι το Νεπάλ αποδίδει ιδιαίτερη σπουδαιότητα στο διεθνές κύρος της Κίνας, εκτιμά τη στάση της χώρας και τις προτάσεις της γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής και θα συνεχίσει να διεξάγει αμοιβαία στήριξη και συντονισμό με την Κίνα σε διεθνείς και τοπικές υποθέσεις. 
Από την πλευρά της Κίνας, ο Υπουργός Wang Yi, επεσήμανε ότι το Νεπάλ αποτελεί έναν καλό και έμπιστο φίλο και συνεργάτη και γι’ αυτό η χώρα του πάντοτε το στηρίζει στην αναζήτηση ενός αναπτυξιακού ρυθμού που ταιριάζει με τις εθνικές συνθήκες του, στην διατήρηση της πολιτικής του σταθερότητας και στην επιτάχυνση της εθνικής του ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών τους σχέσεων, ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε και τις δύο πλευρές να εργαστούν για την συνεχή ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας τους. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος του Νεπάλ πραγματοποίησε επίσης επίσημη επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο αυτού του έτους, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη σημαντικής συμφωνίας όσον αφορά τη στήριξη της παραδοσιακής τους φιλίας, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο λαών.
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)