Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός συναντά τον Πρόεδρο του Καζακστάν

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-09-13 19:30:46
  • Προβολές:
  • 513


Στο Πεκίνο ταξίδεψε ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Kassym-Jomart Tokayev, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρωθυπουργό και να ανταλλάξει απόψεις μαζί του όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών και τις προοπτικές ενίσχυσής της.
Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, το Καζακστάν αποτελεί έναν φιλικό γείτονα και στρατηγικό συνεργάτη της Κίνας, ενώ οι δύο χώρες απολαμβάνουν στέρεη πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, καρποφόρα αποτελέσματα από τη συνεργασία τους καθώς και μια μακρόχρονη φιλία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα είναι έτοιμη να συντονίσει με ακόμα καλύτερο τρόπο την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» με την αναπτυξιακή στρατηγική του Καζακστάν, σύμφωνα με τον Κινέζο Πρωθυπουργό. 
Όσον αφορά τους τομείς στους οποίους μπορούν οι δύο χώρες να επεκτείνουν τη συνεργασία, ο Πρωθυπουργός της Κίνας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα διευκολύνει τη συνεργασία με το Καζακστάν στον τομέα της ενέργειας, της παραγωγικής ικανότητας, της πυρηνικής ενέργειας, της οικονομίας, της επιστήμης και της τεχνολογίας. 
Με σκοπό την επίτευξη αυτών των συνεργασιών, ο Κινέζος Πρωθυπουργός ζήτησε κι από τις δύο χώρες να ενισχύσουν τη συνολική σύμπραξη και να διαφυλάξουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ τις κάλεσε να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα τις πλατφόρμες διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου και να διευρύνουν το διμερές εμπόριο. 
   Από την πλευρά του Καζακστάν, ο Πρόεδρος της χώρας, Kassym-Jomart Tokayev, συνεχάρη την Κίνα για την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους και επεσήμανε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την Κίνα ως έναν σημαντικό στρατηγικό συνεργάτη και επιθυμεί να αποτελέσει έναν ενεργό συμμετέχοντα στην κατασκευή της κινεζικής πρωτοβουλίας, προωθώντας τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και διευρύνοντας τις εξαγωγές στην Κίνα. Πρόσθεσε δε ότι οι κινεζικές εταιρίες είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στο Καζακστάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ανταλλαγές στον τομέα του τουρισμού και στενότερες επαφές μεταξύ των νεαρών ατόμων και των δύο λαών.
  (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)