Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Συνεργασία Ιταλών και Κινέζων αρχαιολόγων

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-07-26 22:06:48
  • Προβολές:
  • 1396

Στην υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της διατήρησης πολιτιστικών κειμηλίων στην Κίνα, προχώρησε το Eπαρχιακό Γραφείο Πολιτιστικών Κειμηλίων της Sichuan και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης στην Ιταλία, στα τέλη Ιουλίου 2019. 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, Κινέζοι και Ιταλοί αρχαιολόγοι θα επιμεληθούν από κοινού την αποκατάσταση ενός συμπλέγματος ερειπίων που βρίσκονται στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη Chengdu και χρονολογούνται πάνω από 2.000 χρόνια πριν. Παράλληλα, οι εργασίες της ομάδας των αρχαιολόγων θα εστιάσουν στην εύρεση τρόπων για την καλύτερη ανάδειξη των κειμηλίων και την καταλληλότερη αξιοποίηση της ιστορικής τους αξίας. 
Η συγκεκριμένη συνεργασία έχει σπουδαία σημασία καθώς πρόκειται για τη συντήρηση των ερειπίων, γνωστών ως αρχαιολογικός τόπος Donghua Gate, που πρωτοανακαλύφθηκαν το 2013 στην Chengdu της νοτιοδυτικής Κίνας. Αποτελούνται από τρία τμήματα: μια κατοικημένη περιοχή που φιλοξένησε ανθρώπους πριν από πάνω από 2.000 χρόνια, μια ιστορική δεξαμενή και έναν κήπο καθώς και ένα παλάτι που προοριζόταν για τους βασιλιάδες της Δυναστείας Ming (1384-1644). 
Μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από τις δύο χώρες στον αρχαιολογικό τόπο, τόνισαν τη μεγάλη ιστορική σημασία του και εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα ερείπια αυτά θα μετατραπούν σε ένα νέο πολιτιστικό σημείο ενδιαφέροντος στην Chengdu, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την από κοινού συντήρηση, μελέτη και αποκατάσταση του αρχαιολογικού αυτού τόπου, η αρχαιολογική ομάδα από την Κίνα και την Ιταλία θα δημιουργήσει μια δεύτερη ομάδα, αποτελούμενη απο ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα επιβλέπουν τις εργασίες προστασίας των ερειπίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα. 
Η σύμπραξη των επιστημόνων από τις δύο χώρες αναμένεται ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα της συντήρησης των πολιτιστικών κειμηλίων, ενώ θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των σχέσεών τους σε ακόμη περισσότερους τομείς. 
   (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)