Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Έξι νέες πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-07-26 22:06:18
  • Προβολές:
  • 1293

Την αποφασιστικότητα της Κίνας να επεκτείνει το άνοιγμα και να επιταχύνει τη διαδικασία ανάπτυξής της φανερώνει η πρωτοβουλία της χώρας να ιδρύσει έξι νέες πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου κατά μήκος της επικράτειάς της. 
Σύμφωνα με το China Securities Journal, οι αρχές της Κίνας αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν σύντομα τα ονόματα των νέων πιλοτικών ζωνών, καθώς αυτές έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία έγκρισής τους.
Όπως δείχνουν οι αναλύσεις στον τομέα της βιομηχανίας, οι νέες πιλοτικές ζώνες θα φτιαχτούν σε έξι από τις 8 επαρχίες και αυτόνομες περιοχές της Κίνας: την Shandong της Ανατολικής Κίνας, τις επαρχίες Jiangsu και Anhui, την επαρχία Hebei της Βόρειας Κίνας, την επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας, την Αυτόνομη Περιοχή Xinjiang Uygur της βορειοδυτικής Κίνας, την Αυτόνομη Περιοχή Guangxi Zhuang της νότιας Κίνας και την επαρχία Hunan της κεντρικής Κίνας. 
Όπως αναφέρεται δε στο China Securities Journal, οι παραπάνω επαρχίες και αυτόνομες περιοχές έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για την οικοδόμηση πιλοτικών ζωνών ελεύθερου εμπορίου στην έκτασή τους. Η επαρχία Shandong, συγκεκριμένα, κατέθεσε την πρόταση το 2016, συμπεριλαμβάνοντάς την στο σχέδιο για την αναφορά εργασίας της τοπικής κυβέρνησης για αυτόν τον χρόνο. Η επαρχία Jiangsu υπέβαλε την πρώτη της αίτηση τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ η επαρχία Hebei πρότεινε την οικοδόμηση της Πιλοτικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής της Xiongan New Area τον Απρίλιο του 2018. 
Τα πιο πιθανά σημεία για τη βάση των νέων ζωνών είναι κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Ποταμού Yangtze, της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και γύρω από την περιοχή του Πεκίνου- Tianjin και Hebei, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Bai Ming, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Αγοράς υπό το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόθεση της Κίνας για ίδρυση έξι νέων πιλοτικών ζωνών ελεύθερου εμπορίου είχε ήδη γνωστοποιηθεί από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στις 2 Ιουνίου 2019. Ο ίδιος είχε τονίσει ότι «η Κίνα θα ιδρύσει έξι νέες πιλοτικές ζώνες ελεύθερου εμπορίου, θα ανοίξει ένα νέο τμήμα στη Ζώνη της Σαγκάης και θα επιταχύνει την αναζήτηση για οικοδόμηση ενός λιμανιού ελεύθερου εμπορίου στην επαρχία Hainan». 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: ChinaDaily)