Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα – Αγκόλα ενισχύουν τους δεσμούς τους

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-07-26 22:00:28
  • Προβολές:
  • 1160

Όλο και περισσότερες επαφές με χώρες της Αφρικής πραγματοποιεί η Κίνα τον τελευταίο καιρό, με ιδιαίτερα καρποφόρα αποτελέσματα και για τις δύο πλευρές. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αγκόλα, Manuel Domingos Augusto με σκοπό να συζητήσουν για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών τους δεσμών. 
Ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη συναίνεση που επετεύχθη από τους αρχηγούς των δύο χωρών και να καταβάλει προσπάθειες για να ενδυναμώσει τη στρατηγική επικοινωνία με την Αγκόλα. Κάλεσε και τις δύο πλευρές να προωθήσουν την πρακτική συνεργασία στο πλαίσιο της πλατφόρμας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και του Συνεδρίου για την Σινο-Αφρικανική Συνεργασία. 
Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ο Κινέζος Κρατικός Σύμβουλος τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις εταιρίες και τα οικονομικά ινστιτούτα να συνεργάζονται με την πλευρά της Αγκόλα, να παρέχουν βοήθεια ανάλογα με τις δυνατότητές τους και να διευκολύνουν την οικονομική επέκταση της αφρικανικής χώρας. 
Από την πλευρά της Αγκόλα, ο Manuel Domingos Augusto, ο οποίος πραγματοποίησε την επίσκεψη στην Κίνα ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της χώρας, Joao Lourenco, επεσήμανε πως η χώρα του εκτιμά τη μακρόχρονη στήριξη στην ανάπτυξή της και εξέφρασε την προθυμία της χώρας του για συνέχιση της πρακτικής συνεργασίας με την Κίνα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Αγκόλα και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας πραγματοποιήθηκε το 1983 κι έκτοτε απολαμβάνουν μια σημαντική συνεργασία κυρίως στον τομέα του εμπορίου.
 Τα 2007, η Αγκόλα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο εμπορικό συνεργάτη της Κίνας στην Αφρική, ενώ το 2011 το δεύτερο μεγαλύτερο, με τα έσοδα από αυτόν τον τομέα να μετρούν μερικά δισεκατομμύρια δολάρια. Η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αφρικής γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ιδιαίτερα μετά την εγκαινίαση της Συνόδου Σινο-Αφρικανικής Συνεργασίας το 2000, που συνοδεύτηκε από πολλαπλές επιχορηγήσεις της Κίνας σε έργα ανάπτυξης τόσο της Αγκόλα όσο και άλλων χωρών της ηπείρου.   
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)