Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Νανοσπόγκος στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-07-05 22:36:47
  • Προβολές:
  • 1074

Ένα καινοτόμο προϊόν, που έχει την ικανότητα να απορροφά αποτελεσματικά το πετρέλαιο και να το απομακρύνει από μολυσμένο νερό και   χώμα, κατασκεύασαν Κινέζοι επιστήμονες στην περιοχή Anhui της ανατολικής Κίνας. 
Η ερευνητική ομάδα από τα Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών της Ηefei και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανέπτυξε αυτόν τον νέο τύπο υδροφοβικού νανοσπόγγου με αμινοξέα ελαίου πυριτίου (amino silicon oil) και συζευκτικό μέσο σιλανίου (silane coupling agent), το οποίο μπορεί να απορροφήσει αποτελεσματικά το πετρέλαιο από το νερό και το χώμα κάτω από διάφορες συνθήκες. 
Η ανάπτυξη αυτού του προϊόντος προσφέρει μια ιδιαίτερα υποσχόμενη και χαμηλού κόστους προσέγγιση για τον έλεγχο της μόλυνσης από το πετρέλαιο και την απομάκρυνσή του από υδάτινες πηγές, παρουσιάζοντας εντυπωσιακές προοπτικές στον τομέα του περιβάλλοντος και της γεωργίας. 
Τέτοιου είδους υλικά είναι πολύ σημαντικά για την προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι οι διαρροές πετρελαίου αποτελούν σημαντική απειλή για το οικοσύστημα λόγω της μόλυνσης που προκαλούν στα ύδατα και το χώμα. 
Οι κίνδυνοι από την πετρελαϊκή ρύπανση είναι μεγάλοι αν αναλογιστούμε ότι αυτό μειώνει τη συγκέντρωση του οξυγόνου στο νερό, επηρεάζοντας την ανάπτυξη των υδρόβιων οργανισμών και μειώνοντας τη διαπερατότητα του εδάφους, γεγονός που οδηγεί σε επιβλαβείς συνέπειες στην ανάπτυξη και των φυτικών οργανισμών.