Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ιστορικά χωριά υπό κρατική προστασία στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-06-27 19:11:51
  • Προβολές:
  • 713

Σπουδαία σημασία αποδίδει η Κίνα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων κατά μήκος της χώρας, μέσα από τη λήψη σχετικών μέτρων. 
     Πρόσφατα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της UNESCO για το Μέλλον των Ιστορικών Χωριών και Κωμοπόλεων, που πραγματοποιήθηκε από τις 10-12 Ιουνίου στην πόλη Meishan της επαρχίας Sichuan, συζητήθηκε η εφαρμογή περαιτέρω πρωτοβουλιών με σκοπό τη βελτίωση των δημόσιων έργων υποδομής και την ενίσχυση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιοχής.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Συνέδριο, η Κίνα έχει θέσει 6.819 χωριά υπό κρατική προστασία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ομάδα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς των αγροτικών πολιτισμών. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικιακής και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφεραν στο Συνέδριο ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της προστασίας των παραδοσιακών χωριών, που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πέντε εθνικών ερευνών με σκοπό τη συγκέντρωση αυτών των περιοχών,  ήδη από το 2012. 
Από τα 553.000 διοικητικά χωριά και τα 2.45 εκατομμύρια φυσικά χωριά που διαθέτει η Κίνα, τα υπό κρατική προστασία χαρακτηρίστηκαν από τους αξιωματούχους του Υπουργείου ως «μαργαριτάρια», καθώς κληροδοτούν την ιστορική μνήμη του Κινεζικού έθνους, την κινεζική σοφία στον τομέα της παραγωγής και της ζωής καθώς και τον πολιτισμό και την τέχνη. Η επαρχία Sichuan συγκεκριμένα, διαθέτει 333 ιστορικά χωριά σε επίπεδο κρατικής προστασίας και 869 χωριά που υπάγονται σε επαρχιακή προστασία, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει πολύτιμη εμπειρία όσον αφορά τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη βελτίωση των αγροτικών οικισμών.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συνέδριο φιλοξένησε πάνω από 180 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του Υπουργείου, των δημάρχων των περιοχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, των προσκεκλημένων από διεθνείς οργανισμούς, εκπροσώπων της World Bank, ιδιωτικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων. Τα αποτελέσματά του ήταν ιδιαίτερα καρποφόρα και αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί νέα πρόοδος στην εκστρατεία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: China Daily)