Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Κίνα επιταχύνει τη νομοθεσία για την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-06-27 19:11:22
  • Προβολές:
  • 682

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας θα επιταχύνει τη διαδικασία νομοθέτησης των διοικητικών κανόνων που αφορούν την ασφάλεια της έρευνας στην βιοτεχνολογία και την κλινική εφαρμογή νέων βιοιατρικών τεχνολογιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 
Ο Peng Gaojian, ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο πλαίσιο δελτίου τύπου, που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση ενός νέου νόμου που αφορά τη διαχείριση των ανθρώπινων γενετικών πηγών. Οι κανονισμοί που σχετίζονται με την ασφάλεια της βιοτεχνολογίας θα εστιάσουν στην αποτροπή της βιοτρομοκρατίας και των δράσεων που παραβιάζουν σοβαρά τους κοινωνικούς ηθικούς κανόνες, ενώ παράλληλα θα στοχεύσουν στην πρόληψη των άμεσων ή έμμεσων απειλών βιοασφάλειας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peng Gaojian. 
Παράλληλα, οι κανονισμοί για την κλινική εφαρμογή των αποτελεσμάτων της βιοτεχνολογίας θα ενισχύσουν τον έλεγχο της χρήσης των νέων βιοιατρικών τεχνολογιών σε ιατρικά ινστιτούτα με σκοπό να διασφαλιστεί η ορθή χρησιμοποίησή τους. 
Ο ίδιος τόνισε ακόμη ότι οι κανονισμοί για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της νόμιμης χρήσης των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας, μαζί με τον νέο δημοσιευθέντα νόμο που αφορά τις ανθρώπινες γενετικές πηγές, θα δημιουργήσουν μια συνολική αλυσίδα επιθεώρησης και ελέγχου για την επιστημονική έρευνα και τις ιατρικές διαδικασίες. Σύμφωνα δε με τον αξιωματούχο του Υπουργείου, σχετικά τμήματα προωθούν επίσης τη νομοθέτηση σε συντονισμό με τις διαδικαστικές προδιαγραφές.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αναπτύσσει ραγδαία τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πλέον μια από τις πιο χώρες που υιοθετούν άμεσα τις νέες βιοτεχνολογίες. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη διαδραματίζει και το κύριο σώμα βιοτεχνολογίας στην Κίνα, το Εθνικό Κέντρο για τη Βιοτεχνολογική Ανάπτυξη, το οποίο αποτελεί έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1983 και υπάγεται στο Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της χώρας. Από τότε ο τομέας αυτός έχει σημειώσει ιδιαίτερη άνοδο καθώς το 1984, που ξεκίνησε η βιοτεχνολογική βιομηχανία στη χώρα ο αριθμός των Κινεζικών εταιριών Βιοτεχνολογίας δεν έφτανε τις 200. Περίπου 15 χρόνια μετά, το 2000, υπολογίζεται πως ο αριθμός αυτός τριπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 600. Το 2005 η Κίνα αριθμούσε 900 σύγχρονες εταιρίες βιοτεχνολογίας, ενώ ήδη τα έσοδα από αυτόν τομέα ξεπερνούσαν τα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό εξαιρετικά αυξημένο σε σχέση με τα 31 εκατομμύρια δολάρια το 1986.
   (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)