Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Κίνα έτοιμη για στενότερη συνεργασία με την Ινδία

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-06-27 19:08:39
  • Προβολές:
  • 516

Με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi, συναντήθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο πλαίσιο της 19ης Συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, που διεξήχθη στο Bishkek, πρωτεύουσα του Κιργιστάν, στα μέσα Ιουνίου 2019. 
Οι συνομιλίες των δύο αρχηγών ήταν ιδιαίτερα καρποφόρες, με τον Κινέζο Πρόεδρο να δηλώνει ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το Νέο Δελχί στην περαιτέρω προώθηση της στενής αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Τόνισε ότι η Κίνα και η Ινδία αποτελούν τις δύο ανερχόμενες οικονομίες του κόσμου, που διαθέτουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο πληθυσμό η καθεμία και βρίσκονται και οι δύο σε ένα καίριο στάδιο ραγδαίας ανάπτυξης.
 «Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δε θα τονώσει μόνο τη δική τους ανάπτυξη αλλά θα συμβάλει και στη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ασία και τον ευρύτερο κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. 
Ζήτησε δε από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να εστιάσουν στη συνεργασία και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις διαφορές τους, έτσι ώστε να μετατρέψουν τις διμερείς σχέσεις τους σε ένα θετικό στοιχείο για την αμοιβαία ανάπτυξη. Τα δύο έθνη οφείλουν να διευρύνουν συνεχώς τις διόδους επικοινωνίας, να διεξάγουν συνεργασίες σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η βιομηχανική δυνατότητα και ο τουρισμός, να αναζητήσουν ακόμα περισσότερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να προωθήσουν από κοινού την τοπική διασυνδεσιμότητα, σε μια προσπάθεια για καλύτερη προώθηση της κοινής ανάπτυξης. 
Όσον αφορά το εμπόριο και την ανάπτυξη, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε ότι η Κίνα και η Ινδία, ως σημαντικοί αντιπρόσωποι των αναπτυσσόμενων εθνών και ανερχόμενες εμπορικές οικονομίες, οφείλουν να συνεργαστούν στη διαφύλαξη του ελεύθερου εμπορίου και του πολυμερισμού και να προστατεύσουν τα έννομα δικαιώματα των αναπτυσσόμενων χωρών. 
Από την πλευρά της Ινδίας, ο Πρωθυπουργός της, Narendra Modi, επεσήμανε πως η περσινή συνάντηση των δύο αρχηγών στη Wuhan, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και συνέβαλε ουσιαστικά στην επίτευξη νέας προόδου στους διμερείς δεσμούς. 
Ως εκ τούτου, η Ινδία είναι έτοιμη να εργαστεί με την Κίνα στην ενίσχυση των υψηλού επιπέδου ανταλλαγών και στην ενδυνάμωση της στρατηγικής επικοινωνίας, σημείωσε ο Ινδός Πρωθυπουργός. Κάλεσε ακόμη και τις δύο πλευρές να διευρύνουν τη διμερή συνεργασία, να αναζητήσουν νέους τομείς και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις διαφορές τους. 
Ο ίδιος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι τον επόμενο χρόνο σηματοδοτείται η 70η επέτειος από την ίδρυση των διμερών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και γι’ αυτό οι δύο χώρες χρειάζεται να προγραμματίσουν σωστά τις δράσεις εορτασμού έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο λαών. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)