Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Κίνα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πολιτιστικών μνημείων παγκοσμίως

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-06-07 17:50:35
  • Προβολές:
  • 1106

Τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί η Κίνα, σύμφωνα με δήλωση της Zhou Zhihua, αξιωματούχου της Εθνικής Επιτροπής Δασοκομίας και Γεωργίας, σε δελτίο τύπου με θέμα την εθνική ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς, που εορτάζεται στις 8 Ιουνίου. 
Η χώρα φιλοξενεί 13 φυσικά τοπία και 4 μικτά, με τα πρώτα να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Καταφύγιο του Γιγάντιου Πάντα στη Sichuan και τα δεύτερα, το Βουνό Fanjingshan, που συμπεριλήφθηκε στη λίστα το προηγούμενο έτος και περιέχει στοιχεία τόσο φυσικής όσο και πολιτιστικής σημασίας. 
Σύμφωνα με την Zhou Zhihua, η Κίνα διαθέτει μια από τις πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και έχει ενισχύσει ήδη τη νομική, διοικητική και τεχνολογική στήριξη για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδρύοντας ένα σύστημα διαχείρισης με κινεζικά χαρακτηριστικά. 
Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Κίνας έχει συμβάλει στην οικολογική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην παρουσίαση των χαρακτηριστικών της στον κόσμο. Μεγάλη ώθηση δίνεται επίσης στον τομέα του τουρισμού καθώς οι αρχαιολογικοί της χώροι υποδέχτηκαν πάνω από 12 εκατομμύρια τουρίστες του εσωτερικού τον προηγούμενο χρόνο, προσέθεσε χαρακτηριστικά η Zhou Zhihua. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αφορούν ποικίλες φυσικές περιοχές και μνημεία που εγγράφηκαν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το Μάιο αυτού του έτους, η λίστα πολιτιστικής κληρονομιάς για την Κίνα περιελάμβανε συνολικά 845 πολιτιστικά μνημεία, 209 φυσικά τοπία και 38 μικτά. 
Στα 10 κορυφαία μνημεία της Κίνας περιλαμβάνεται το φημισμένο Σινικό Τείχος, που παρουσιάζει τις εξαιρετικές δυνατότητες του ανθρώπινου χεριού και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με το μέγεθος και την επιβλητικότητά του και ο Ναός του Ουρανού, που αποτελεί ένα σύμπλεγμα θρησκευτικών κτιρίων για τους αρχαίους αυτοκράτορες, οι οποίοι προσεύχονταν για καλή σοδειά και ειρήνη κατά τη διάρκεια των Δυναστειών Ming και Qing.
Η Απαγορευμένη Πόλη, η μεγαλύτερη συλλογή διατηρημένων αρχαίων ξύλινων κτιρίων στον κόσμο, οι Πήλινοι Στρατιώτες, που αριθμούν περισσότερες από 8000 φιγούρες στρατιωτών και αλόγων που παρέμεναν θαμμένες για πάνω από 2200 χρόνια στο Μαυσωλείο του Πρώτου Αυτοκράτορα Qin και το μνημείο Mogao Grottoes, που περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα δείγματα Βουδιστικής τέχνης, είναι από τα πιο ξακουστά μέρη της χώρας. 
Μερικά ακόμη μνημεία είναι το Κοιμητήριο του Κομφούκιου και η Οικογενειακή Έπαυλη του Στοχαστή, ο Γιγάντιος Βούδας Leshan στην επαρχία Sichuan -o οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο Βούδα παγκοσμίως με πάνω από 70 μέτρα ύψος- η αρχαία πόλη Lijiang, το Παλάτι Potala στο Θιβέτ- που φιλοξενούσε τον Δαλάι Λάμα- και το κλασικό σύμπλεγμα κτιρίων Fujian Tulou, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως σημείο προστασίας της περιοχής από εξωτερικούς εχθρούς. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων:China Daily)