Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινέζος καλλιτέχνης αναπαράγει τοιχογραφίες σε πέτρες

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-05-24 17:26:09
  • Προβολές:
  • 712

Σε έργα τέχνης μετατρέπει τις ιδιαίτερες πέτρες που βρίσκει στις όχθες του Κίτρινου Ποταμού, ο 58χρονος καλλιτέχνης Chen Juzheng από την περιοχή Lanzhou, πρωτεύουσα της επαρχίας Gansu. 
Ο Chen Juzheng, περπατά στις όχθες του ποταμού και συλλέγει ασυνήθιστες πέτρες, τις οποίες αξιοποιεί και διακοσμεί με εικόνες και τοπία, ανάλογα με το χρώμα τους, το σχήμα και την υφή τους. Ο ίδιος εμπνευσμένος από τις ιστορικές απεικονίσεις και τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στα σπήλαια Mogao, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής Dunhuang, έχει ήδη ζωγραφίσει πάνω στις ιδιαίτερες αυτές πέτρες, τις δικές του αναπαραγωγές και τις έχει μετατρέψει σε μοναδικά έργα τέχνης. 
Οι τοιχογραφίες με τις βουδιστικές απεικονίσεις στα σπήλαια Dunhuang, που έχουν επιβιώσει για πάνω από 1000 χρόνια, αποτελούν ισχυρή έμπνευση για τον Κινέζο καλλιτέχνη, ο οποίος μέσα από τις παραστατικές και ζωντανές ζωγραφιές του αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την αρχαία τέχνη. 
Στα έργα του συμπεριλαμβάνεται η ζωγραφική του «ελαφιού με τα εννέα χρώματα», ο «κοιμώμενος Βούδας» και η μορφή του «Bodhisattva» που υπάρχει στα σπήλαια Mogao Grottoes της Dunhuang. Οι δημιουργίες του Chen Juzheng έχουν κερδίσει το θαυμασμό και την εκτίμηση πολλών τοπικών ζωγράφων και κατοίκων στη βορειοδυτική μητρόπολη. 
Η δημιουργία αυτών των έργων τέχνης δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση καθώς ο Chen Juzheng πρέπει να καθαρίζει και να επεξεργάζεται τις πέτρες και μετά να τις ζωγραφίζει, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. 
Σε κάθε πέτρα χρειάζεται να εντοπίσει ποιο θα ήταν το καλυτερο ζωγραφικό έργο που της ταιριάζει καθώς «δεν μπορούν να ζωγραφιστούν όλες οι πέτρες, μόνο ελάχσιτες είναι εκείνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή και τη ζωγραφική των ιστορικών απεικονίσεων και τοιχογραφιών του Mogao Grottoes, έτσι ώστε να γίνουν έργα τέχνης που θα αγαπηθούν από το κοινό. Μου πήρε πολλά χρόνια για να βρω την κατάλληλη πέτρα όπου θα μπορούσα να ζωγραφίσω τον κοιμώμενο βούδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Chen Juzheng στην εφημερίδα China Daily. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης ασχολείται με τη ζωγραφική εδώ και πάνω από 40 χρόνια, από τότε που ξεκίνησε να επισκέπτεται τα σπήλαια και μαγεύτηκε από τη μοναδική ομορφιά τους. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Βουδιστικό αυτό τόπο ως «έναν παγκόσμιο θησαυρό τέχνης» και «ένα μέρος που οι καλλιτέχνες και οι ζωγράφοι θα πρέπει να απολαμβάνουν να επισκέπτονται». 
Στα μελλοντικά σχέδια του Κινέζου καλλιτέχνη είναι η προσθήκη μοντέρνων και καινοτόμων στοιχείων στα καλλιτεχνικά του έργα, έτσι ώστε να εμπλουτίσει τις πέτρες του με έναν νέο χαρακτήρα. 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: 
China Daily)