Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ενίσχυση πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Καμπότζης

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-05-24 17:25:32
  • Προβολές:
  • 891

Περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού πραγματοποιούν τα πολιτιστικά ινστιτούτα του Mogao Grottoes, στην επαρχία Dunhuang της βορειοδυτικής Κίνας και του Angkor Wat της Καμπόντια μετά την υπογραφή συμφωνίας που στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Η συμφωνία αυτή υπεγράφη από κοινού από την Ακαδημία Dunhuang της Κίνας, την Αρχή για την Προστασία και Διαφύλαξη της Angor και την Περιοχή της Angor, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αρμόδιων αξιωματούχων της ακαδημίας. 
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, οι δύο πλευρές θα διεξάγουν δράσεις συντήρησης, θα ανταλλάσσουν υλικά έρευνας, θα πραγματοποιούν από κοινού αιτήσεις για προγράμματα και θα οργανώνουν εκθέσεις για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών. Επίσης, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Διάλογος μεταξύ του Mogao Grottoes και Angkor Wat», το οποίο θα έχει δημιουργηθεί από κοινού από τα δύο ινστιτούτα. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «σπήλαια του Μοgao», γνωστά και ως «Χίλια Σπήλαια του Βούδα» αποτελούν ένα συγκρότημα 492 ναών, 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το κέντρο της Dunhuang, μιας περιοχής που βρίσκεται στο θρησκευτικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι του Δρόμου του Μεταξιού στην επαρχία Gansu της Κίνας. 
Η κατασκευή των Σπηλαίων Mogao εκτιμάται ότι ξεκίνησε περίπου τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. και αρχικά αποτελούσαν μέρος όπου στοχάζονταν και διαλογίζονταν οι ερημίτες μοναχοί. Με το πέρασμα των αιώνων, ο θρησκευτικός αυτός τόπος αποτέλεσε μέρος λατρείας και προσκύνησης των πιστών. Η ανασκαφή και ανακάλυψη των «σπηλαίων» ήταν μια μακρόχρονη και εξαιρετικά απαιτητική διαδικασία ενώ ακόμα και σήμερα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την συντήρηση και την έρευνα του αρχαιολογικού αυτού τόπου και των περιεχομένων του. 
Το πολιτιστικό αυτό κειμήλιο συμπεριλήφθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 1987 και από το 1988 έως το 1995 ανακαλύφθηκαν ακόμη 248 σπήλαια στο βόρειο τμήμα της περιοχής. 
Στην περιοχή της Καμπότζης, το πολιτιστικό κειμήλια Άνγκορ Βατ είναι ένας ναός που βρίσκεται στην περιοχή Άνγκορ της Καμπότζης και χτίστηκε από τον βασιλιά των Χμερ, Σουριαβαρμάν Β’ κατά τον 12ο αιώνα. Ο βασικός λόγος δημιουργίας του ήταν να αποτελέσει τον κύριο ναό και την πρωτεύουσα του κράτους του. 
Ήταν ιερός τόπος πολλών θρησκειών, όπως του Ινδουισμού - καθώς ήταν αφιερωμένος στον Βισνού- όσο και του Βουδισμού. Ο ναός αυτός αποτελεί σύμβολο για την Καμπότζη, αφού εμφανίζεται στη σημαία της χώρας από το 1863. Παράλληλα, είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας και πρόκειται για το μεγαλύτερο ιερό, οποιασδήποτε θρησκείας στον κόσμο. 
Κατά τον 20ο αιώνα, έγιναν εργασίες συντήρησης του ναού αυτού, οι οποίες ωστόσο διεκόπησαν κατά τον καμποτζιανό εμφύλιο πόλεμο και την κυριαρχία των Κόκκινων Χμερ μεταξύ 1970 και 1980. 
Τόσο τα «σπήλαια Mogao» όσο και η Άνγκορ Βατ, αποτελούν μοναδικούς αρχαιολογικούς τόπους της Βουδιστικής τέχνης και κάθε χρόνο προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας στους ανθρώπους τη γοητεία της αρχαίας τέχνης. 
Η πρόσφατη συμφωνία αναμένεται ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 3 δεκαετίες στον τομέα της τοιχογραφίας, της αποκατάστασης των γλυπτών και της προστασίας των πολιτιστικών κειμηλίων.
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Χinhua)