Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Αρχαία Θιβετιανή σκακιέρα ανακαλύφθηκε στη Sichuan

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-05-04 18:23:11
  • Προβολές:
  • 890

Την ανακάλυψη μιας εντυπωσιακής Θιβετιανής σκακιέρας που χρονολογείται από την εποχή του Θιβετιανού βασιλείου Tubo ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές της Sichuan την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019. 
Η σκακιέρα αυτή βρέθηκε στην επαρχία Sichuan της νοτιοδυτικής Κίνας και δημιουργήθηκε πάνω από χίλια χρόνια πριν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων. 
Όπως ανέφερε δε το γραφείο πολιτισμού και τουρισμού της Αυτόνομης Επαρχίας Garze του Θιβέτ, η σκακιέρα είχε λαξευτεί σε έναν τεράστιο βράχο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή Garze. O βράχος αυτός ζύγιζε περίπου 2 τόνους και η σκακιέρα βρισκόταν στο κέντρο της επιφάνειάς του. 
Το εύρημα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά τη μορφή του. Παρότι το σχήμα της είναι τετράγωνο, είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με τη δυτικού τύπου σκακιέρα, καθώς κάθε πλευρά του τετραγώνου είναι χωρισμένη σε 10 μέρη, έχοντας συνολικά 100 μικρότερα τετράγωνα. 
Η πλευρά του κάθε τετραγώνου είναι 2.5 εκατοστά, ενώ δύο στρογγυλές εσοχές, που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για την εναπόθεση των πιονιών του παιχνιδιού, είχαν λαξευτεί διαγώνια στη σκακιέρα. 
Ο Liu Hongjie, διευθυντής του γραφείου πολιτισμού και τουρισμού της Αυτόνομης Επαρχίας Garze επεσήμανε ότι βασιζόμενοι στην προκαταρκτική έρευνα, οι ειδικοί εικάζουν ότι η σκακιέρα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Θιβετιανού Tubo (περίπου 618-842), ενός πολύ-εθνικού καθεστώτος που ιδρύθηκε από το λαό Tubo και τη συμμετοχή άλλων εθνικών ομάδων και φυλών που κατοικούσαν στο Οροπέδιο Qinghai – Θιβέτ και στις γύρω περιοχές. 
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμη ότι, βασιζόμενοι στο σχέδιο, τις γραμμές και το μέγεθος, η σκακιέρα που ανακαλύφθηκε στη Sichuan ήταν παρόμοια με μια ακόμη Θιβετιανή σκακιέρα που είχε βρεθεί πριν μερικά χρόνια στην περιοχή Maizhokunggar στην Αυτόνομη Επαρχία του Θιβέτ. 
 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)