Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η Κίνα και η ΕΕ δεσμεύονται να υποστηρίζουν την πολυμερή προσέγγιση και να διευκολύνουν το διμερές

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-05-03 15:46:45
  • Προβολές:
  • 670


Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατέληξαν σε σημαντική συναίνεση για τους διμερείς δεσμούς. Κατέγραψαν τη μελλοντική συνεργασία και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην πολυμέρεια, στο πλαίσιο της συμμετοχής των ηγετών των δύο πλευρών στην ετήσια συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι έχουν πολλά κοινά συμφέροντα από την εμβάθυνση της αμοιβαίας επωφελούς και πρακτικής συνεργασίας που είναι ωφέλιμη για όλους. Διαθέτουν κοινό έδαφος για τη διατήρηση της πολυμέρειας και για μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία. Συμφωνούν στην αντίθεσή τους στον προστατευτισμό και την μονομερή προσέγγιση και έχουν κοινούς στόχους για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας του κόσμου.
Συζήτησαν επίσης για τη μεγάλη σημασία που έχει η διεξαγωγή στρατηγικής επικοινωνίας και συνεργασίας τόσο για την Κίνα όσο και για την ΕΕ, δύο σταθεροποιητικές δυνάμεις και μεγάλες οικονομίες του κόσμου.
Οι ηγέτες των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη μεταρρύθμιση και τον πολιτισμό και να υιοθετήσουν μια νέα ατζέντα συνεργασίας μετά το 2020.
Όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, δεσμεύτηκαν να παράσχουν και οι δύο μια ευρύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην αγορά, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς. Επιθυμούν δε να επιτύχουν κατά τη διάρκεια του 2019 την αποφασιστική πρόοδο που απαιτείται για τη σύναψη φιλόδοξης Συνολικής Επενδυτικής Συμφωνίας Κίνας-ΕΕ το 2020.
Στο ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας, η Κίνα και η ΕΕ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ανανεώσουν τη Συμφωνία Συνεργασίας Επιστήμης και Τεχνολογίας μεταξύ της Κίνας-ΕΕ.
Χαιρέτισαν την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Συμφωνίας Κίνας-ΕΕ για την Συνεργασία και την Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων και δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις το 2019.
Σημαντική συναίνεση έχει επίσης επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των δημόσιων συμβάσεων, στην αρχή της χωροταξίας του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής, στη συνεργασία για την αλλαγή του κλίματος, την καθαρή ενέργεια και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. 
Η Κίνα και η ΕΕ θα δημιουργήσουν αμοιβαίες ευκαιρίες, ενώ θα επιδιώξουν το άνοιγμα και θα φέρουν ευημερία σε ολόκληρο τον κόσμο, προσπαθώντας παράλληλα να συνεργαστούν, δήλωσε ο Λι Κετσιάνγκ, Πρωθυπουργός της Κίνας, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ για να ανάγει τις σχέσεις τους σε υψηλότερο επίπεδο.
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την 8η συνάντηση ηγετών της Κίνας και των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ).
Η συνεργασία Κίνας-ΧΚΑΕ είναι μεταξύ της Κίνας και μιας υποπεριοχής της Ευρώπης, δήλωσε ο Λι Κετσιάνγκ, συμπληρώνοντας ότι συμβάλλει στη μείωση του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΧΚΑΕ, η οποία συμμορφώνεται με τους καθιερωμένους διεθνείς κανόνες, καθώς και με τους νόμους και κανονισμούς της ΕΕ. Ακολουθεί την επιχειρηματική αρχή και την εμπορική λειτουργία, προωθεί κοινά σχέδια για την επίτευξη αποτελεσμάτων που είναι ωφέλιμα για όλους και πρόκειται να δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ, τόνισε ο Κινέζος Πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τουσκ και ο Γιούνκερ δήλωσαν ότι στην περίπλοκη και μεταβαλλόμενη διεθνή κατάσταση, η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις σχέσεις και τη συνεργασία με την Κίνα.
Μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες των δύο πλευρών παρακολούθησαν την υπογραφή πολλών εγγράφων συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια και ο ανταγωνισμός.
                                  (πηγή: CRI Greek)