Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων της Σαγκάης και της Κωνσταντινούπολης

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-04-08 16:10:20
  • Προβολές:
  • 675

Στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ενισχύουν τη συνεργασία η Κίνα και η Τουρκία σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων και των δύο χωρών. 
    Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, το Πανεπιστήμιο Bogazici στην Κωνσταντινούπολη και το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης στην Κίνα εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να πραγματοποιήσουν περαιτέρω ανταλλαγές με αφορμή την 10η επέτειο από το κοινό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο τουρκικό πανεπιστήμιο. 
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε χαρακτηριστικά στην τελετή εορτασμού  ότι «από εδώ και στο εξής επιθυμούμε να συνεχίσουμε την μακρά και καλή φιλία μεταξύ των δύο πανεπιστημίων μας και να την οδηγήσουμε στο επόμενο επίπεδο. Επιδιώκουμε να την κάνουμε ακόμα πιο επιτυχημένη και εκτενή, καλύπτοντας κι άλλους τομείς εκτός από τον πολιτισμό και τη γλώσσα». 
Από την πλευρά της Κίνας, ο Ouyang Hua, αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου της Σαγκάης, περιέγραψε το ρόλο που διαδραματίζει το κοινό πρόγραμμα στην διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας, το οποίο στηρίζει την ακαδημαϊκή συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ του διδακτικού προσωπικού και των μαθητών καθώς και τις διμερείς πολιτιστικές ανταλλαγές. 
Τόνισε δε ότι «αυτές οι προσπάθειες έχουν προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Τούρκων και των Κινέζων καθώς και την φιλία μεταξύ του Πανεπιστημίου Bogazici και του Πανεπιστημίου της Σαγκάης και κατ’ επέκταση μεταξύ της Σαγκάης και της Κωνσταντινούπολης». 
Ο ίδιος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του εκφράζοντας την ελπίδα για μια ακόμη δεκαετή συνεργασία «η οποία θα είναι καλύτερη με τους δικούς μας τρόπους». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση του Ινστιτούτου Κομφούκιος έχει επεκταθεί σημαντικά σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ μόνο στην Τουρκία, υπάρχουν Ινστιτούτα Κομφούκιος σε τέσσερα πανεπιστήμια. 
Οι ανταλλαγές της Κίνας και της Τουρκίας δεν πραγματοποιούνται μόνο στον τομέα του πολιτισμού αλλά έχουν επιτευχθεί πολλά και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Cui Wei, Γενικός Πρόξενος της Κίνας στην Κωνσταντινούπολη.
Την εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου των 10 χρόνων από την ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πλαισίωνε μια έκθεση που παρουσίαζε τον πολιτισμό της Σαγκάης στη σύγχρονη Κίνα και έδινε μια γεύση από το στυλ της πολυπολιτισμικής πόλης της Κίνας. 
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και απαγγελίες αποσπασμάτων από έργα του Τούρκου Orhan Pamuk και του Κινέζου Mo Yan, δυο καλλιτεχνών που έχουν βραβευτεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, καθώς και εκτέλεση τουρκικών και κινεζικών τραγουδιών από Τούρκους φοιτητές.