Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Αίγυπτος ενισχύουν την αμυντική συνεργασία

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-03-30 20:50:09
  • Προβολές:
  • 803


Στο Κάιρο της Αιγύπτου ταξίδεψε ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κίνας, Wei Fenghe στις 25 Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ο Κινέζος αξιωματούχος είχε εκεί την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel-Fattah al-Sisi και να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. 
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία με την Κίνα, αφού πρώτα ανακάλεσε τη μακρόχρονη σχέση μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές έχουν επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα από τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς. Αναφερόμενος ακόμη στη συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια ειρήνη, επαίνεσε τη χώρα για τα εξαιρετικά επιτεύγματα που έχει σημειώσει στην ανάπτυξή της. 
Ο Πρόεδρος Abdel-Fattah al-Sisi επεσήμανε ότι η Αίγυπτος στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και αναμένει ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της κατασκευής και των υποδομών θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα καταφέρουν να ενδυναμώσουν περαιτέρω την αμυντική συνεργασία και θα διεξάγουν μεγαλύτερες δράσεις στους τομείς όπως, η αντιτρομοκρατία, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η αύξηση των ένοπλων δυνάμεων και η αμυντική βιομηχανία. 
Από την πλευρά της Κίνας, ο Κρατικός Σύμβουλος και Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, Wei Fenghe, ανέφερε ότι η φιλία και η συνολική στρατηγική συνεργασία Κίνας και Αιγύπτου μετρούν πολλά χρόνια και έχουν επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα. 
Υπογράμμισε ότι η Κίνα εκτιμά τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στα διεθνή και τοπικά ζητήματα και στηρίζει τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της. «Η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία και να εργαστεί από κοινού με την Αίγυπτο για να προωθήσει την κινεζική πρωτοβουλία και να επιτύχει καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των διμερών σχέσεών τους. 
Υπό την ηγεσία των δύο αρχηγών, η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου έχει επιτύχει καρποφόρα αποτελέσματα. Επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού με τις Αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις για να εφαρμόσουμε τις σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο αρχηγών και να αναπτύξουμε ένα υψηλότερο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Υπουργός Εθνικής Άμυνας. 
Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου στην Αίγυπτο σηματοδοτήθηκε ακόμη από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της χώρας, Mohamed Zaki με τον οποίο αντάλλαξαν εποικοδομητικές απόψεις σε όλα τα σχετικά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Αιγύπτου ιδρύθηκαν στις 30 Μαΐου 1956 και ειδικά την τελευταία εικοσαετία η συνεργασία τους έχει ενταθεί σημαντικά. 
Από το 2000 έως το 2012, πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 επίσημα κινεζικά οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης στην Αίγυπτο. Παράλληλα στον τομέα του εμπορίου σημειώνεται ραγδαία αύξηση των ανταλλαγών με την Αίγυπτο να αποτελεί έναν από τους 5 κορυφαίους εμπορικούς συνεργάτες της Κίνας.
    (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)