Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Αξιοσημείωτη πρόοδος στη μάχη κατά της ρύπανσης στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-03-07 18:58:25
  • Προβολές:
  • 916


Τεράστιες προσπάθειες καταβάλει η Κίνα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της μείωσης της ρύπανσης και της προστασίας του περιβάλλοντος. 
    Η χώρα έχει ήδη προωθήσει σημαντικά τον έλεγχο της μόλυνσης και ειδικά τον προηγούμενο χρόνο σημείωσε σπουδαία αποτελέσματα, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα περισσότερες δράσεις το διάστημα μέχρι το 2020. 
   Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικολογίας και Περιβάλλοντος της χώρας, Li Ganjie, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους εν όψει της δεύτερης συνόδου της 13ης Εθνικής Επιτροπής του Λαϊκού Κινεζικού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου «το οικολογικό περιβάλλον κατέγραψε συνεχή βελτίωση τον προηγούμενο χρόνο». 
Σε 338 μεγάλες πόλεις της Κίνας, η μέση πυκνότητα σωματιδίων PM2.5, ένας δείκτης-κλειδί για την ατμοσφαιρική ρύπανση, σημείωσε μείωση της τάξεως του 9.3% το 2018 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο Πεκίνο συγκεκριμένα, η πυκνότητα των σωματιδίων αυτού του είδους μειώθηκε κατά 12.1% το 2018, ακολουθώντας μια πτώση της τάξεως του 20.5 %, που είχε ήδη σημειωθεί το 2017. 
Πέρα όμως από τη βελτίωση που παρατηρήθηκε στην ποιότητα του αέρα, σημαντικά αποτελέσματα σημειώθηκαν και στην προστασία των υδάτων. Η ποιότητα του νερού βελτιώθηκε σημαντικά, καθώς η ποσότητα του επιφανειακού νερού που είχε καλή ποιότητα αυξήθηκε, ενώ το ποσοστό του νερού που χαρακτηρίστηκε ως χαμηλότερης ποιότητας, σημείωσε μια μικρή πτώση. 
Οι προσπάθειες των αρχών για την παροχή ενός καθαρού περιβάλλοντος και την διασφάλιση της προστασίας του οικοσυστήματος αποδίδουν καρπούς και «σε γενικές γραμμές όλοι οι στόχοι και οι δείκτες για την περιβαλλοντική προστασία διεξήχθησαν με επιτυχία τον προηγούμενο χρόνο. Πραγματοποιήθηκαν όλοι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε το 13ο Πενταετές σχέδιο, ενώ η πρόοδος που σημείωσε η Κίνα ακολουθεί τη σωστή πορεία για τον έλεγχο της μόλυνσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση για το μέλλον», τόνισε ο Υπουργός Oικολογίας και Περιβάλλοντος της χώρας. 
Οι πρωτοβουλίες της Κίνας σε αυτούς τους τομείς δε θα σταματήσουν εδώ αλλά αναμένεται ότι θα ενισχυθούν και θα εντατικοποιηθούν μέσα στο 2019. Σε ένα επόμενο βήμα, το Υπουργείο θα εστιάσει στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στον περιορισμό της μόλυνσης, που προκαλείται από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, στην προστασία και την αποκατάσταση του οικολογικού περιβάλλοντος στον Ποταμό Yangtze καθώς και στην συνολική αντιμετώπιση της μόλυνσης στην θάλασσα Bohai.
 Παράλληλα, το Υπουργείο θα λάβει σχετικά μέτρα για τον καθαρισμό των βρώμικων υδάτινων περιοχών στην πόλη, την προστασία των υδάτινων πηγών και την καταπολέμηση της ρύπανσης σε αγροτικές και γεωργικές περιοχές. 
Ο αγώνας για τον περιορισμό της μόλυνσης και τον έλεγχο της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και ενδιαφέρον καθώς «υπάρχουν ακόμα αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις που ανακύπτουν στην σκληρή μάχη κατά της μόλυνσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Li Ganjie.
       (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)