Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Γιορτή των Φαναριών, η πραγματική Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-03-07 18:08:03
  • Προβολές:
  • 946


Από τη δυναστεία των Χαν (206 π.Χ. - 221 μ.Χ.), η γιορτή των φαναριών έχει γίνει μέρος των εορτασμών του εαρινού φεστιβάλ. 
    Λέγεται ότι η γιορτή προέρχεται από μια αρχαία κινεζική πεποίθηση ότι, τα ουράνια πνεύματα θα μπορούσαν ειδωθούν μόνο όταν πετούσαν γύρω από το φως της πρώτης πανσέληνου του σεληνιακού ημερολογίου. Οι άνθρωποι, για να μπορέσουν να «αναζητήσουν» αυτά τα πνεύματα, χρησιμοποιούσαν δάδες, οι οποίες έγιναν αργότερα φανάρια κάθε μορφής, μεγέθους και χρώματος. 
   Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες κινεζικές δυναστείες υπήρχε απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, τη χρονική περίοδο γύρω από τη Γιορτή των Φαναριών, όλοι οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να μείνουν έξω το βράδυ και να θαυμάσουν τον νυχτερινό ουρανό. 
   Οι Κινέζες εκείνης της εποχής, που έπρεπε να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, είχαν επίσης τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα φανάρια και την πανσέληνο εκείνη την περίοδο. Ως εκ τούτου, η Γιορτή των Φαναριών ήταν σχεδόν η μοναδική ευκαιρία για νέους άνδρες και γυναίκες να συναντηθούν και να ερωτευτούν. 
    Ένας ακόμη λόγος που το Φεστιβάλ των Φαναριών χαρακτηρίζεται ως η κινεζική Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επειδή καταγράφεται με αυτό τον τρόπο στην κινεζική λογοτεχνία. Σε χιλιάδες αρχαία ποιήματα και τραγούδια από την δυναστεία των Τανγκ, απεικονίζεται η φλογερή αγάπη, που κυριαρχεί αυτό το χρονικό διάστημα.    
   Όπως τα περισσότερα κινεζικά φεστιβάλ, έτσι και το φεστιβάλ των Φαναριών έχει τα παραδοσιακά του εδέσματα που ονομάζονται «Γιουένσιαο» ή «Τάνγκγιουεν». Το σχήμα τους είναι στρογγυλό, το εξωτερικό τους φτιαγμένο από κολλώδες ρύζι και η γέμισή τους γλυκιά ή αλμυρή. Λέγεται ότι έχουν δύο συμβολισμούς, ο ένας αναφέρεται στην πρώτη πανσέληνο του σεληνιακού ημερολογίου και ο άλλος στην επιτυχημένη οικογενειακή επανένωση. 
   Μέρος της παράδοσης του Φεστιβάλ των Φαναριών είναι επίσης ένα παιχνίδι με μάντεμα γρίφων, που επικολλούνται στα φανάρια. Στην παλαιότερη εποχή, οι γρίφοι είχαν λογοτεχνικές αναφορές στα κινεζικά κλασικά έργα και έτσι απευθύνονταν κυρίως σε εκείνους που είχαν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. 
   Το περπάτημα με ξυλοπόδαρα, οι τυμπανοκρουσίες και οι χοροί του δράκου και του λιονταριού αποτελούν επίσης παραδοσιακές ψυχαγωγινές δραστηριότητες του φεστιβάλ.
Στην Ασία, δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς πομπές με δράκους εκατό ποδιών, με μάτια που αναβοσβήνουν και φωτεινά σώματα να συνοδεύονται από τυμπανοκρουσίες, κύμβαλα και χάλκινα όργανα.     (Πηγή στοιχείων: CRI Greek)