Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

O Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντά τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-03-07 18:06:30
  • Προβολές:
  • 660


Στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο συναντήθηκαν ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman Al Saud, όπου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εποικοδομητικές συζητήσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης της σχέσης των δύο χωρών. 
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τόνισε αρχικά ότι με την καθοδήγηση των ανώτατων αξιωματούχων των δύο πλευρών, η συνολική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει λάβει μια νέα μορφή τα τελευταία χρόνια, μέσα στην οποία η επαφή τους έχει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί με έναν πολύπλευρο τρόπο, σε πολλαπλά επίπεδα και σε μια ευρεία ποικιλία πεδίων.
«Η Κίνα αντιμετωπίζει τη Σαουδική Αραβία ως έναν καλό φίλο και συνεργάτη και είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί της για να στηριχτεί στα επιτεύγματα του παρελθόντος και να ανοίξει έναν νέο ορίζοντα για τη διμερή φιλία και την στρατηγική συνεργασία. Η Κίνα και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να συνεχίσουν την επέκταση της αμοιβαίας στήριξης σε θέματα που περιλαμβάνουν τα βασικά ενδιαφέροντα και τις μεγαλύτερες ανησυχίες των δύο χωρών και να προωθήσουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κίνας. 
Όσον αφορά τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, ο Κινέζος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να προωθήσει την οικονομική επέκταση και την κοινωνική αναμόρφωση, ενώ στέκεται σύμμαχος στον αγώνα διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας. 
Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια που αφορά την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας και κάλεσε και τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις στρατηγικές ανάπτυξης, καθώς και να ενδυναμώσουν την ενοποίηση των ενδιαφερόντων τους. 
«Οι δύο χώρες θα πρέπει να επισπεύσουν την υπογραφή του σχεδίου εφαρμογής που αφορά τη σύνδεση της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» με το «Όραμα της Αραβίας 2030», τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και η χώρα του αναμένουν περαιτέρω πρόοδο στην πρακτική συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, τα έργα υποδομής, το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι υψηλής προστιθέμενης αξίας βιομηχανίες. 
Η Κίνα στηρίζει την ειρήνη των λαών στη Μέση Ανατολή, τις προσπάθειες των χωρών στην περιοχή για μεταρρύθμιση και αναμόρφωση και εκτιμά τις ισχυρές προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη. 
Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να συνεργαστεί με την Σαουδική Αραβία για να εξερευνήσουν από κοινού μια κυβερνητική πορεία στην Μέση Ανατολή, παρουσιάζοντας τα βήματα για «την προώθηση της ειρήνης μέσω της ανάπτυξης» και να αναζητήσουν μια σταθερή βάση για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μέσα από την οικοδόμηση της κινεζικής πρωτοβουλίας και την ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης και συνεργασίας.
Ο Κινέζος Πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν όλα τα πολιτικά κόμματα, έτσι ώστε να επιλύσουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα μέσα από το διάλογο και τη διαβούλευση. Οι δύο χώρες «θα είναι ωφέλιμο να προωθήσουν τη συνεργασία στην αντιτρομοκρατική δράση και να εμποδίσουν την εξάπλωση και τη διείσδυση του εξτρεμισμού». 
Από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ο διάδοχος του θρόνου, Mohammed bin Salman Al Saud, επεσήμανε ότι η Κίνα και η Σαουδική Αραβία έχουν μια μακρά ιστορία φιλικών ανταλλαγών, απολαμβάνουν τη φιλική συνεργασία και τη ραγδαία ανάπτυξη στις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές, χωρίς να υπάρχει καμία απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. 
«Η Σαουδική Αραβία είναι βέβαιη για το λαμπρό μέλλον της ανάπτυξης της Κίνας υπό την ηγεσία του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αντιμετωπίζουμε την Κίνα ως ένα σημαντικό στρατηγικό συνεργάτη και εκτιμούμε την στήριξή της στην εγχώρια μεταρρύθμιση και ανάπτυξη της χώρας μας», τόνισε χαρακτηριστικά. 
Όσον αφορά την κινεζική πρωτοβουλία και την πολιτική γραμμή της Κίνας, ο Mohammed bin Salman Al Saud υπογράμμισε ότι «η Σαουδική Αραβία ακολουθεί την πολιτική της «Μιας Κίνας», σέβεται και εκτιμά τα μέτρα που θα λάβει για την αντιτρομοκρατική δράση και τον εξτρεμισμό, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί η εθνική ασφάλεια». 
Συμπλήρωσε δε ότι η Σαουδική Αραβία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο θετικό ρόλο της Κίνας στις παγκόσμιες και τοπικές υποθέσεις και επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω την επικοινωνία και τον συντονισμό με την ασιατική χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις των αξιωματούχων των δύο χωρών είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συμπεριλάβει την κινεζική γλώσσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σταδίων της εκπαίδευσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρακτορείου Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, «το βήμα για την εισαγωγή της κινεζικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και των πανεπιστημίων προκύπτει από την πίστη στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης των δεσμών της συνεργασίας και της επικοινωνίας σε όλους τους τομείς. Στοχεύει στη διευκόλυνση της συνολικής στρατηγικής φιλίας, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα οράματα των αρχηγών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα επιδιώκει την αύξηση των ευκαιριών μεταξύ των λαών των δύο χωρών δεδομένων των μακρών και ισχυρών διμερών σχέσεων τους».  
         (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)