Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Κουβέιτ εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-02-23 22:10:03
  • Προβολές:
  • 928


Στο Κουβέιτ ταξίδεψε ο αναπληρωτής επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας, Ning Jizhe στα μέσα Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο του τετραήμερου ταξιδιού του για την συμμετοχή στο συνέδριο που αφορά το πρόγραμμα: «Η πόλη του Μεταξιού και τα Πέντε Νησιά». 
   Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το Κουβέιτ για να εδραιωθεί η πολιτική εμπιστοσύνη και να εμβαθυνθεί η πρακτική συνεργασία υπό το πλαίσιο της Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».       
    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διατηρήσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και η συνεργασία στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας σημειώνει συνεχή ενίσχυση. Γι’ αυτό τον λόγο, η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με το Κουβέιτ στην οικοδόμηση της «Πόλης του Μεταξιού και των Πέντε Νησιών», που θα αποτελεί μέρος της συνεργασίας για την Πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και θα δώσει την ευκαιρία για ανόρθωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 
Στη συνεδρίαση, ακόμη, οι δύο πλευρές είχαν την δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις στο θέμα της δημιουργίας μιας ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, στη νομοθέτηση και το σχεδιασμό του προγράμματος «Η πόλη του Μεταξιού και τα Πέντε Νησιά» καθώς και την τοπική συνολική στρατηγική ανάπτυξης των συγκοινωνιών στην περιοχή του Κουβέιτ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία για την οικοδόμηση της «Μιας Ζώνης, Ενός Δρόμου» προτάθηκε το 2013 από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και αφορά στην Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού τον 21ο αιώνα. 
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην οικοδόμηση ενός εμπορικού και κατασκευαστικού δικτύου που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική κατά μήκος των αρχαίων εμπορικών διαδρομών του Δρόμου του Μεταξιού. Ήδη πολλοί εκτιμητές χαρακτηρίζουν την κινεζική πρωτοβουλία ως μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες στην παγκόσμια ιστορία καθώς καλύπτει πάνω από 68 χώρες, περιλαμβάνοντας 65% του παγκόσμιου πληθυσμού και 40% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος, σύμφωνα με στοιχεία του 2017. 
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει επενδύσει μεγάλα ποσά για τη στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας και έχει συνεργαστεί με πολλές χώρες που διατρέχουν τον αρχαίο «Δρόμο του Μεταξιού», με σκοπό την ανάπτυξη, όχι μόνο της χώρας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. 
         (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Χinhua)