Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Η υποδοχή του Έτους του Χοίρου στην Αθήνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-02-02 23:41:34
  • Προβολές:
  • 1061


Μια σειρά δράσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Αθήνα για το καλωσόρισμα του νέου κινεζικού έτους και την γνωριμία με την αχανή χώρα της Ασίας.  
   Για άλλη μια χρονιά η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι φιλοξένησε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της νέας σεληνιακής χρονιάς και τον ερχομό του έτους του Χοίρου. Το διήμερο 29 – 30 Ιανουαρίου 2019 η παλιά βιομηχανική περιοχή της Αθήνας στολίστηκε με κόκκινα φαναράκια και εκθεσιακά περίπτερα που είχαν λίγο από το άρωμα της μακρινής Κίνας. 


 
   Πλήθος κόσμου, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη κι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα εκθεσιακά περίπτερα, να γευτούν κινεζικά εδέσματα και να απολαύσουν κινεζικά ροφήματα αλλά και να παρακολουθήσουν τις εντυπωσιακές παραστάσεις από τις ομάδες χορευτών και ακροβατών της Κίνας. 
   Διοργανωμένος και υποστηριζόμενος μεταξύ άλλων από την Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, τη Λαϊκή Κυβέρνηση του Δήμου του Πεκίνου, το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα καθώς και την Εφημερίδα China Greece Times, ο εορτασμός για την  Κινεζική Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα αποτέλεσε για άλλη μια φορά μια εξαιρετική ευκαιρία για τη γνωριμία με τον παραδοσιακό κινεζικό πολιτισμό και την επαφή με τα έθιμά του. 


 
Εργαστήρια χαρτοκοπτικής, κατασκευής χαρταετών, παρουσίαση μικρών κινεζικών αγαλμάτων αλλά και περίπτερα με παραδοσιακά κινεζικά προϊόντα και αναμνηστικά ήταν μερικά από αυτά που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της εκδήλωσης. Τις δράσεις πλαισίωναν παραστάσεις από την Ακαδημία Χορού του Πεκίνου και την Χορευτική Ομάδα Νεολαίας, ακροβατικά από τον Εθνικό Ακροβατικό Θίασο της Κίνας, μουσικά κομμάτια από την Ορχήστρα του Πεκίνου, όπερα από το Θέατρο Kunqu Opera του Πεκίνου και επιδείξεις Κουνγκ Φου από τον Θίασο LONG YUN KUNG FU. 
To κοινό εντυπωσιάστηκε από τις μοναδικές δεξιότητες και την ευλυγισία των μελών του Θιάσου Ακροβατών της Κίνας, που έδιναν την εντύπωση ότι πετούσαν στον αέρα και στηρίζονταν σε μια αόρατη κλωστή. Τα ακροβατικά με μπάλες έκαναν τους επισκέπτες να χειροκροτήσουν δυνατά και να απορήσουν με την μεγάλη άνεση του καλλιτέχνη να χειρίζεται με τόση ταχύτητα και ακρίβεια τις μπάλες του δράκου. 


 
Οι μελωδίες από την ορχηστρική μπάντα και το μουσικό κομμάτι με τίτλο: «Χειμερινό κυνήγι» ταξίδεψαν τους επισκέπτες σε μια άλλη εποχή κρατώντας τους σε εγρήγορση με την εναλλαγή του γρήγορου και αργού ρυθμού της μουσικής. Μια ακόμη εντυπωσιακή παράσταση ήταν αυτή της όπερας Kunqu, η οποία αναπαριστούσε την ιστορία αγάπης ανάμεσα στη νεαρή κόρη ενός Κινέζου αξιωματούχου και σε έναν νέο σπουδαστή. 
Φέτος, εκτός από την ομάδα καλλιτεχνών από την Κίνα, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και μαθητές από πέντε διαφορετικά σχολεία από την περιοχή Hangzhou της ανατολικής Κίνας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα με σκοπό να έρθουν σε επαφή τόσο με το Αθηναϊκό κοινό όσο και με σχολεία της πρωτεύουσας και να ανοίξουν έναν νέο δρόμο στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο λαών.


 
Παράλληλα, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος  Σταύρος Νιάρχος καλωσόρισαν στις 30 Ιανουαρίου 2019 τη νέα χρονιά με εκδήλωση αφιερωμένη στην Κινεζική Πρωτοχρονιά. Η πρώτη εκδήλωση της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ για το 2019 φιλοξένησε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και εκπροσώπους του κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα με θέμα τις νοητές γέφυρες που συνδέουν τις δύο αυτές χώρες σε πολλαπλά επίπεδα, όπως αυτό της της ιστορίας, της νοοτροπίας και των παραδόσεων, παρά την χιλιομετρική απόστασή τους. 


 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Zhang Qiyue, Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, ο Ζu Lijun, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνώνκαι ο Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study, οι οποίοι αντάλλαξαν εποικοδομητικές απόψεις για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. 


 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ακόμα ζωντανές συνδέσεις με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κίνα και τον Πρέσβη Λεωνίδα Ροκανά καθώς και με το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά που έδωσε την αφορμή στους καλεσμένους να συνομιλήσουν με τον Καθηγητή Δημήτρη Κράλλη, Διευθυντή του SNF Centre for Hellenic Studies.


 
Πέρα όμως από τις ομιλίες και τις συζητήσεις, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εορταστικό πρόγραμμα από τους θιάσους που ταξίδεψαν από την Κίνα, όπως για παράδειγμα μουσικά παραδοσιακά κομμάτια αλλά και επίδειξη Tai chi, την κινεζική τέχνη του συνδυασμού μιας σειράς κινήσεων που βοηθά τους ασκούμενους να εναρμονιστούν πλήρως με τη συμπαντική ενέργεια, αλλά και το Χορό του Δράκου από την Ένωση Κινέζων Ελλάδας και την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu.    
Τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειες της Ασιατικής χώρας για άνοιγμα και περαιτέρω επαφές με τη Δύση έχουν γίνει η αφορμή για όλο και περισσότερες ανταλλαγές και επαφές με την Ελλάδα, κάνοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι παρ΄όλες τις διαφορές και αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, η επικοινωνία μπορεί να αποβεί επιτυχημένη και να επιτευχθούν σπουδαίες πρωτοβουλίες.