Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

To Φεστιβάλ της Άνοιξης: η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-01-26 20:25:37
  • Προβολές:
  • 943


Το Φεστιβάλ της Άνοιξης, η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, ευρέως γνωστή κι ως η Κινεζική Πρωτοχρονιά αποτελεί το πιο παραδοσιακό φεστιβάλ του κινεζικού έθνους. Οι εορτασμοί του Φεστιβάλ ξεκινούν συνήθως από τις 23 Δεκεμβρίου και διαρκούν έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεκινήσουν και νωρίτερα, από τις 8 Δεκεμβρίου και να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου, με την 1η Ιανουαρίου να αποτελεί την κορύφωσή του. 
Το Φεστιβάλ της Άνοιξης είναι το πιο σημαντικό παραδοσιακό φεστιβάλ στην Κίνα και διαθέτει μια μακρά παράδοση, ευρεία γεωγραφική έκταση και πλούσιες εορταστικές εκδηλώσεις. Οι Κινέζοι γιορτάζουν το Φεστιβάλ της Άνοιξης για περισσότερα από 400 χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν δημιουργηθεί πλούσια και πολύχρωμα κοστούμια με κινεζικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο των εορτασμών για το Φεστιβάλ. 
Οι δραστηριότητες του εορτασμού περιλαμβάνουν κυρίως την πραγματοποίηση προσφορών στους προγόνους, τις ευχαριστίες και τις ευχές, την επανένωση της οικογένειας, τον εορτασμό του ερχομού του νέου έτους και την προσευχή για μια καλή χρονιά. Τα εορταστικά στιχάκια, οι εικόνες, οι κροτίδες, τα τυχερά χρήματα και τα φαναράκια είναι τα πέντε πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά του Φεστιβάλ της Άνοιξης. Στις 20 Μαΐου 2006, εγκρίθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας η τοποθέτηση του εθίμου του Φεστιβάλ της Άνοιξης στην πρώτη σειρά της εθνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. 
 
Η προέλευση του Φεστιβάλ της Άνοιξης
 
Υπάρχουν δύο διαφορετικές παραδόσεις σχετικά με την προέλευση του Φεστιβάλ. Η μία παράδοση αναφέρει ότι στην αρχαία Κίνα υπήρχε ένα κερασφόρο τέρας, ονομαζόμενο Nian και εξαιρετικά βίαιο. Στις 30 Δεκεμβρίου κάθε έτους, σύμφωνα με το Σεληνιακό ημερολόγιο, το τέρας περνούσε από χωριό σε χωριό, αναζητώντας ανθρώπινη σάρκα και σκοτώνοντας κάθε ζωντανό πλάσμα. Μια φορά, τη νύχτα της 30ης Δεκεμβρίου, το τέρας Nian έφτασε σε ένα χωριό όπου δύο βοσκοί διαγωνίζονταν στο μαστίγιο. Το τέρας άκουσε ξαφνικά τον ήχο από το μαστίγιο στον αέρα και έτρεξε μακριά από το φόβο του. Πήγε τότε σε ένα άλλο χωριό και είδε ένα μεγάλο κόκκινο παλτό να κρέμεται μπροστά από μια πόρτα. Δεν ήξερε τι ήταν εκείνο και έτσι γύρισε από την άλλη πλευρά και έτρεξε μακριά φοβισμένο. 
Αργότερα βρέθηκε σε ένα άλλο χωριό και κοίταξε την πόρτα ενός σπιτιού, η οποία ακτινοβολούσε από τα λαμπερά φώτα, γεγονός που το έκανε να τρέξει ξανά μακριά με την ουρά στα σκέλια. Από αυτά τα γεγονότα, οι κάτοικοι κατάλαβαν ποιες ήταν οι αδυναμίες του τέρατος Nian. Συμπέραναν λοιπόν ότι το τέρας φοβόταν το θόρυβο, το κόκκινο χρώμα και το έντονο φως. 
Έτσι, σκέφτηκαν διαφορετικούς τρόπους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθούν σε αυτό. Ένας απ’ αυτούς ήταν κι η ρίψη βαρελότων, η οποία εξελίχτηκε σταδιακά στο σημερινό έθιμο για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. 
   Μια άλλη παράδοση μαρτυρά ότι στα αρχαία κινεζικά κείμενα, η λέξη «έτος» είχε τον χαρακτήρα 禾 στο ιδεόγραμμά της, που συνδεόταν με τη σημασία του καιρού και της πλούσιας σοδειάς. Η ύπαρξη του χαρακτήρα 禾 στην λέξη «έτος» εξηγείται από το γεγονός ότι οι καρποί ωριμάζουν μια φορά το χρόνο. Αργότερα, η λέξη «έτος» εξελίχθηκε και πήρε τη σημασία της «ηλικίας». 
 
Τα έθιμα του Φεστιβάλ της Άνοιξης
 
Στην αρχαία Κίνα, υπήρχε ένα συγκεκριμένο έθιμο για την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Αργότερα, εξαιτίας της αλλαγής του ημερολογίου, η Κινεζική Πρωτοχρονιά αναφέρεται στον πρώτο μήνα του σεληνιακού ημερολογίου. Η Πρωτοχρονιά κουβαλά μια μακρά ιστορία. Στην ανάπτυξη και την κληρονομιά της έχουν δημιουργηθεί πολλά σχετικά έθιμα, μερικά από τα οποία έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
 Μερικά από αυτά τα έθιμα περιλαμβάνουν τον καθαρισμό του σπιτιού, τα πρωτοχρονιάτικα ψώνια, την τοποθέτηση πρωτοχρονιάτικων ευχών, την παραμονή μέχρι αργά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, την ανταλλαγή χρημάτων για τύχη, τον χορό του λιονταριού, τελετή για την ύμνηση των προγόνων, βαρελότα και πυροτεχνήματα καθώς και την ανταλλαγή πρωτοχρονιάτικων ευχών. 
 Εδέσματα του Φεστιβάλ της Άνοιξης 
 
Κέικ από κολλώδες ρύζι (Niangao):
 
Η κινεζική προφορά της λέξης κέικ: Niangao, είναι ίδια με τη φράση «αυξανόμενη ευημερία χρόνο με το χρόνο». Το συγκεκριμένο κέικ λοιπόν δίνει στους ανθρώπους μια νέα ελπίδα για αυξανόμενη επιτυχία στον τομέα της καριέρας και των σπουδών. 
Ντάμπλινγκς:  (jiaozi): 
 
Στα περισσότερα μέρη της Κίνας, οι κάτοικοι συνηθίζουν να τρώνε ντάμπλινγκς την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Το κινέζικο όνομα των ντάμπλινγκς είναι «jiaozi» που έχει τη σημασία της αλλαγής των ετών, ενώ το σχήμα τους, που μοιάζει με αρχαία κινεζική ράβδο χρυσού, συμβολίζει τον πλούτο.  
 
Μπάλες από κολλώδες ρύζι (Yuanxiao)
 
Στη νότια Κίνα αυτό το έδεσμα ονομάζεται “Tangyuan” και λέγεται ότι φέρνει τύχη. Καταναλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του Φανού που εορτάζεται την 15η μέρα του πρώτου μήνα του κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου. Το κυκλικό τους σχήμα αναπαριστά την ολοκλήρωση και την οικογενειακή επανένωση. 
 
Ρολάκια της Άνοιξης
 
Τα ρολάκια της άνοιξης (σπρινγκ ρολς) καλούνται επίσης και κέικ της άνοιξης. Η κατανάλωση αυτού του εδέσματος στις αρχές της άνοιξης αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο για την Κίνα. Τα κέικ της άνοιξης διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή που παρασκευάζονται όσον αφορά το σχήμα και την περίοδο κατανάλωσής τους. Σερβίρονται τηγανισμένα ή μαγειρεμένα στον ατμό και κάποια απ’ αυτά είναι πολύ μεγάλα, ενώ κάποια άλλα είναι τόσο μικρά όσο το άνθος ενός λωτού.