Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Καμερούν ενισχύουν τη συνεργασία τους

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-01-26 20:22:23
  • Προβολές:
  • 686


Την ενίσχυση των συνεργασιών και των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και του Καμερούν συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των δύο χωρών σε συνάντησή τους στη Yaounde, πρωτεύουσα του Καμερούν, στις 18 Ιανουαρίου 2019. 
   Ο Yang Jiechi, ειδικός εκπρόσωπος του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Καμερούν, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της χώρας, Paul Biya και συμφώνησαν την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Κινέζος εκπρόσωπος, ο οποίος είναι και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η φίλια Κίνας – Καμερούν έχει μια μακρά ιστορία και έχει αντισταθεί στις δοκιμασίες του χρόνου και των διεθνών διακυμάνσεων. 
   Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Paul Biya στην Κίνα τον προηγούμενο χρόνο και η συμμετοχή του στο Συνέδριο του Πεκίνου για την Σινο-Αφρικανική Συνεργασία (FOCAC), συνέβαλε στην επίτευξη συναίνεσης με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ο Yang Yaounde, προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν φτάσει σε μια νέα αρχή με εξαιρετικές ευκαιρίες για ανάπτυξη. 
Όσον αφορά την τωρινή επίσκεψη του Κινέζου αντιπροσώπου στο Καμερούν, ο κος Yang τόνισε ότι ο απώτερος σκοπός της είναι η ενίσχυση της επικοινωνίας και η προώθηση της εφαρμογής της συναίνεσης, που επετεύχθη από τους προέδρους των δύο χωρών και των αποτελεσμάτων του συνεδρίου, έτσι ώστε να ανυψωθεί η φιλική συνεργασία σε υψηλότερο επίπεδο. 
Κάλεσε και τις δύο πλευρές να επεκτείνουν τις ανταλλαγές σε όλα τα επίπεδα, να προωθήσουν από κοινού την οικοδόμηση της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος», να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς και να ενισχύσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών τους. Η Κίνα, ανέφερε, θα βοηθήσει το Καμερούν στην ανάπτυξη της οικονομίας του και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων. Θα συνεχίσει την στήριξη σε θέματα, που αφορούν τα βασικά ενδιαφέροντα και τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους και θα ενδυναμώσει την επικοινωνία και την συνεργασία σε διεθνή και τοπικά ζητήματα. 
Από την πλευρά του Καμερούν, ο Πρόεδρος της χώρας, τόνισε ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους δεσμούς με την Κίνα, εκτιμά τη στήριξη και τη βοήθεια και ελπίζει ότι η Κίνα θα επιτύχει σπουδαιότερα επιτεύγματα στην ανάπτυξή της. Επεσήμανε επίσης ότι το Καμερούν είναι έτοιμο να εργαστεί με την Κίνα για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε ένα νέο επίπεδο. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Καμερούν ιδρύθηκαν το 1971 και από το 2000 οι πολιτικοί αρχηγοί των δύο χωρών ξεκίνησαν να πραγματοποιούν αμοιβαίες επισκέψεις. Από το πρώτο Συνέδριο Σινο-Αφρικανικής Συνεργασίας το 2000, το Πεκίνο έχει ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη του Καμερούν με χρηματικό ποσό που έφτασε τα 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια. 
  (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)