Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κινεζική καλλιγραφία πωλείται έναντι 59.2 εκατομμυρίων δολαρίων

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-01-05 22:21:05
  • Προβολές:
  • 1516


Τα 60 εκατομμύρια δολάρια άγγιξε σχεδόν η τιμή πώλησης του σπάνιου έργου καλλιγραφίας, φιλοτεχνημένου από τον Κινέζο καλλιτέχνη Su Shi. 
   Η καλλιγραφία, χρονολογούμενη από τον 11ο αιώνα, έχει τίτλο: «Ξύλο και Πέτρα», σχεδιάστηκε με μελάνι πάνω σε χάρτινο κύλινδρο και παρουσιάζει ένα δέντρο που μοιάζει με δράκο. Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Σονγκ (960-12789) κι «είναι ένα από τα σπανιότερα έργα Κινεζικής ζωγραφικής στον κόσμο», σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. 
Η έκθεσή του στον οίκο δημοπρασιών ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου, αφού δημοπρατήθηκε στη φθινοπωρινή δημοπρασία του οίκου στο Χονγκ Κονγκ. 
Σύμφωνα με τον οίκο, ο πάπυρος είναι το πιο σπάνιο και πιο ακριβό κινεζικό ζωγραφικό έργο και οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να πληρώσουν 20 εκατομμύρια δολάρια εγγύηση, μόνο και μόνο για να έχουν πρόσβαση στη χρυσή ρακέτα που θα σήκωναν διεκδικώντας το έργο. Αποτελεί τον έναν από τους δύο γνωστούς σωζώμενους παπύρους του Κινέζου καλλιτέχνη, πολιτικού και λόγιου, που συχνά χαρακτηρίζεται κι ως Κινέζος Ντα Βίντσι. 
Το ζωγραφικό έργο, είνα σχετικά μικρό σε μέγεθος και είναι τοποθετημένο σε έναν μεγαλύτερο πάπυρο με σημειώσεις από τον Mi Fu- σύγχρονο του Su Shi και τριών ακόμα καλλιγράφων. 
Όταν το έργο δημοπρατήθηκε έγιναν μόλις τρεις προσφορές έως ότου κατοχυρώθηκε σε αγοραστή που συμμετείχε μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία. Το ποσό που τελικά πωλήθηκε το κινεζικό αριστούργημα έφτασε τα 59.2 εκατ. δολ. ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση που υπολόγιζε την τιμή πώλησής του στα 51 εκατ. δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σετ πάνελ με μελάνι του Qi Baishi, με τίτλο: «Twelve Landscape Screens» του 1925 πωλήθηκε έναντι 140,8 εκατ. δολ. τον προηγούμενο Δεκέμβριο.