Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Το μεγαλείο της Δυναστείας Han στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2019-01-05 21:37:26
  • Προβολές:
  • 1240


Η εντυπωσιακή έκθεση με τίτλο: «Μεγαλεία της θαυμάσιας Δυναστείας Ηan: Έκθεση που μνημονεύει την 50η επέτειο από την Ανασκαφή των Τύμβων της Δυναστείας Han στο Mancheng» άνοιξε για το κοινό στις 28 Δεκεμβρίου 2018 στο Εθνικό Μουσείο τη Κίνας.
    Η συγκεκριμένη έκθεση, που είναι κι η τελευταία για το 2018, παρουσιάζει τα ευρήματα από την ανασκαφή στο Mancheng, στη βόρεια επαρχία της Κίνας, Hebei. 
   Το 1968, αποτέλεσε μια χρονιά σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων για την Κίνα. Τότε βρέθηκαν οι τάφοι του Liu Sheng, μεγαλύτερου αδερφού του Αυτοκράτορα Wu του κράτους Zhοngshan, που είχε την εξουσία κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Han (202 π.Χ.- 220 μ.Χ.) και της συζύγου του, Dou Wan. Η ανακάλυψη των τάφων πραγματοποιήθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατασκευής ενός αμυντικού μηχανισμού στην περιοχή. Τα ευρήματα είχαν μοναδική αξία και αποτελούν μια από τις 10 πιο σπουδαίες ανακαλύψεις στην Κίνα κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. 
   Αυτοί οι αυτοκρατορικοί τάφοι αποτελούν τους πρώτους άθικτους αυτοκρατορικούς τάφους της Δυτικής Δυναστείας Han που ανακαλύφθηκαν ποτέ. Ο τάφος του πρίγκιπα Liu Sheng έχει 52 μέτρα μήκος, 38 μέτρα πλάτος και 7 μέτρα ύψος, ενώ τα ταφικά αντικείμενα και τα κειμήλια, που βρέθηκαν μετά από 5 μήνες ανασκαφών, έφτασαν τα 10.633. Τα περισσότερα από τα ταφικά αντικείμενα ήταν μοναδικά και αναδεικνύουν τις ανεπτυγμένες τεχνικές της Δυτικής Δυναστείας Han. 
 Στην έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Κίνας τα κειμήλια είναι παρουσιασμένα με τρόπο που αναδεικνύουν τη ζωή του Liu Sheng και την ακμή της Κίνας εκείνη την περίοδο. Ο συνολικός αριθμός των εκθεμάτων από το τοπικό μουσείο της Hebei ανέρχεται σε 722, ενώ άλλα δύο κειμήλια προέρχονται από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας. Πρόκειται για χάλκινα, σιδερένια, χρυσά και ασημένια αντικείμενα, είδη κεραμικής και μεταξωτά υφάσματα. Σχεδόν όλα τα μοναδικά και ξεχωριστά κειμήλια που βρέθηκαν στους τάφους παρουσιάζονται στην έκθεση, ενώ ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει το ταφικό ένδυμα του Liu Sheng, φτιαγμένο από νεφρίτη. 
   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυτοκράτορας Liu Sheng ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Αυτοκράτορα Wu, του οποίου η βασιλεία αποτέλεσε μια από τις πιο ευημερούσες περιόδους της κινεζικής ιστορίας.
       (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)