Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Ο Λι Κετσιάνγκ συναντάται με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-12-21 18:56:04
  • Προβολές:
  • 1016


Με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Binali Yildirim συναντήθηκε και συνομίλησε ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο. Ο Τούρκος Πρόεδρος ταξίδεψε στο Πεκίνο με σκοπό να πραγματοποιήσει συναντήσεις με επικεφαλής της κινεζικής ηγεσίας και να προωθηθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 
Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε την Κίνα και την Τουρκία ως ανερχόμενες οικονομίες στην αγορά και σημαντικούς συνεργάτες, τόνισε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Τουρκία με γνώμονα το σεβασμό στα ενδιαφέροντα και τα σημαντικά ζητήματά τους. 
Θα προσπαθήσει για την ενίσχυση των ανταλλαγών και της συνεργασίας σε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών ανταλλαγών, την ενδυνάμωση της δημόσιας γνώμης για τη στήριξη των διμερών δεσμών, ετσι ώστε να επεκταθούν οι σχέσεις Κίνας - Τουρκίας. 
Συμπλήρωσε ακόμη ότι υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για πραγματιστική συνεργασία και η Κίνα ελπίζει να συνδυάσει τις στρατηγικές ανάπτυξης των δύο χωρών. Πρότεινε μάλιστα και στις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα πλεονεκτήματά τους, να εργαστούν για μια ισορροπημένη εμπορική ανάπτυξη και να σημειώσουν πρόοδο σε κομβικούς τομείς συνεργασίας, συνειδητοποιώντας τα αμοιβαία οφέλη και τα καρποφόρα για όλους αποτελέσματα. 
Από την μεριά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης υπογράμμισε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την Κίνα ως σημαντικό στρατηγικό συνεργάτη και εκτιμά τα επιτεύγματά της στον τομέα της μεταρρύθμισης και του ανοίγματος. Παράλληλα σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνδυάσει την στρατηγική ανάπτυξής της με αυτήν της Κίνας, θα εμβαθύνει την συνεργασία στον τομέα των υποδομών, του εμπορίου, των επενδύσεων κ.α, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια κοινή ανάπτυξη.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Τουρκίας δημιουργήθηκαν το 1934 και έκτοτε οι επαφές τους διατηρούνται σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημειώνει ιδιαίτερη αύξηση με τους αρχηγούς τους να πραγματοποιούν συχνές συναντήσεις.