Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Πραγματοποίηση της 2ης Συνόδου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ Κίνας και Αφρικής

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-12-21 18:55:12
  • Προβολές:
  • 1144


Στο Πεκίνο συναντήθηκαν πολιτικοί αρχηγοί της Κίνας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της 2ης Συνόδου για τον Μηχανισμό Ανταλλαγής Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των λαών της Κίνας και της Νότιας Αφρικής (China-South Africa High-Level People-to-People Exchange Mechanism (PPEM).)
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2017 μεταξύ της Κίνας και της Νότιας Αφρικής με σκοπό την εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης των δύο λαών, την ενισχυση των ανταλλαγών τους σε όλα τα επίπεδα και την επέκταση της συνεργασίας τους σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η υγεία, η επιστήμη, η τεχνολογία κ.α. 
Η Νότια Αφρική αποτελεί την πρώτη Αφρικανική χώρα που δημιουργεί τέτοιου είδους μηχανισμό με την Κίνα, η οποία βέβαια έχει εγκαινιάσει παρόμοια προγράμματα με έξι άλλες χώρες- την Αμερική, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ινδονησία και την Ευρωπα’ι’κή Ένωση.  
Στη φετινή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο την 3η Δεκεμβρίυ 2018, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Κίνας Sun Chunlan και ο Υπουργός Τέχνης και Πολιτισμού της Νότιας Αφρικής, Nathi Mthethwa. Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από την ίδρυση του Μηχανισμού, δύο περίπου χρόνια πριν, η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορους τομείς έχει επιφέρει καρποφόρα αποτελέσματα και συνεχώς δίνει νέα ώθηση στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. «Οι σχέσεις Κίνας- Νότιας Αφρικής βρίσκονται σε ένα ιστορικό σημείο εκκίνησης», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές οφείλουν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ των επικεφαλής των δύο χωρών, να αυξήσουν τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών τους και να στηρίξουν τους φοιτητές και των δύο χωρών να σπουδάσουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της άλλης χώρας. 
Η κα Sun Chunlan ζήτησε επίσης από τις δύο πλευρές να προωθήσουν την δημιουργία κοινών ερευνητικών κέντρων σε τομείς που περιλαμβάνουν τα ορυκτά και την δασοκομία και να ενδυναμώσουν την συνεργασία στην πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την παραδοσιακή ιατρική, τη δημόσια υγεία κ.α. 
Από την πλευρά της Νότιας Αφρικής, ο Υπουργός Nathi Mthethwa ανέφερε ότι οι σχέσεις Κίνας- Νότιας Αφρικής παγιώνονται και αναπτύσσονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια γι΄αυτό κι οι δύο πλευρές θα πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τον Μηχανισμό και να τον χρησιμοποιήσουν για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι Κίνα και Νότια Αφρική διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, ήδη από το 1998, όταν δημιουργήθηκαν επίσημα οι διπλωματικοί τους δεσμοί. Για οχτώ συνεχόμενα χρόνια, η Κίνα αποτελούσε τον μεγαλύτερο εμπορικό συνεταίρο της Νότιας Αφρικής, ενώ τώρα το αμοιβαίο εμπόριο φτάνει τα 35.3 δισεκατομμύρια δολάρια. 
Εκτός όμως από τις οικονομικές επαφές των δύο χωρών, σημαντικές είναι κι οι ανταλλαγές στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ο αριθμός των Κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν στην Νότια Αφρική σημειώνει ραγδαία αύξηση μαζί με τον αριθμό των Ινστιτούτων Διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας στη χώρα. Η Νότια Αφρική είναι η πρώτη χώρα που ενέταξε τη διδασκαλία της κινεζικής στο εθνικό εκπαιδευτικό της σύστημα, αποτελώντας σημαντικό θαυμαστή του ασιατικού πολιτισμού. 
   Οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι εξαιρετικά μεγάλες και ελπιδοφόρες, ενώ πολλά είναι τα οφέλη που θα προκύψουν στο μέλλον από αυτή την συνεργασία.