Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα: ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Λατινικής Αμερικής

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-12-01 21:22:26
  • Προβολές:
  • 1297


Το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Λατινικής Αμερικής αποτελεί η Κίνα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Ταυτόχρονα, η Λατινική Αμερική κατατάσσεται δεύτερη στις επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό, με την πρώτη θέση να κατέχει η Ασία. 
Το 2017, η δυναμική των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 257,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΉΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 18,8% από τον προηγούμενο χρόνο. Το προηγούμενο έτος οι κινεζικές εταιρίες επένδυσαν 387 δισεκατομμύρια δολάρια στην Λατινική Αμερική και τα συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο πλευρών άγγιξαν τα 164,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 
 Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας κος Gao Feng σε δελτίο τύπου: «τα τελευταία χρόνια, η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Κίνας, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής έχουν επεκταθεί σημαντικά με ευρύτερο επίπεδο και μεγαλύτερες προοπτικές, επιτυγχάνοντας εξαιρετική απόδοση στο εμπόριο, τις επενδύσεις και τις συμφωνίες για υλοποίηση προγραμμάτων. Το εμπόριο της Κίνας με την Λατινική Αμερική και τις χώρες της Καραϊβικής σημείωσε αύξηση μεγαλύτερη του 20% από χρόνο σε χρόνο τους πρώτους εννιά μήνες του έτους, φτάνοντας τα 228,6 δισεκατομμύρια δολάρια». 
Ο κος Gao Feng μιλώντας για τις σχέσεις Κίνας και Λατινικής Αμερικής τόνισε ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και να οδηγήσει τη διμερή εμπορική και οικονομική συνεργασία σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ιδιαίτερα με τη συμβολή της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος». 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2018, η Κίνα πρότεινε στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος» και να αποτελέσουν τμήμα της. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε μέρος της ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας. 
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει γίνει ένας από τους σπουδαιότερους τροχούς ανάπτυξης μεταξύ των δύο χωρών καθώς προβλέπει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση πάνω από 100 προγραμμάτων, που στηρίζονται από την Κίνα. Το συνολικό ποσό αυτών των σχεδίων ανέρχεται στα 60 δισεκατομμυρια δολάρια ΗΠΑ και περιλαμβάνει εργασίες υποδομής στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.   (Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)