Είστε εδώ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ > ΝΕΑ > 查看详情

Κίνα και Κροατία ενισχύουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές

  • πηγή:China Greece Times
  • ημερομηνία έκδοσης:2018-12-01 21:01:28
  • Προβολές:
  • 1355


Μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Κίνας και Κροατίας τους επόμενους μήνες, αυξάνοντας σημαντικά τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών αλλά και τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η ανακοίνωση της ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Κίνας και Κροατίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού της Κίνας, Sun Chunlan στην Κροατία κι έπειτα από τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenkovic. 
Η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Κίνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από την ίδρυση των διπλωματικών δεσμών, τον Μάιο του 1992, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως ίση, εκφράζοντας αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη, ενώ έχουν σημειώσει σταθερή πρόοδο στους διμερείς δεσμούς και στην πραγματιστική συνεργασία. 
Τόνισε δε ότι Κίνα και Κροατία έχουν επιτύχει σημαντική επέκταση στη συνεργασία, έχουν αυξήσει τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών τους και έχουν εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και φιλία, ενώ σημείωσε ότι: «Ελπίζω ότι οι χώρες μας θα εδραιώσουν περαιτέρω την στήριξη για μελλοντικές επαφές μέσα από την αύξηση της συνεργασίας στην εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, καθώς και σε άλλους τομείς».
Οι επαφές των δύο χωρών αναπτύσσονται και ενισχύονται από τους μηχανισμούς σημαντικών πρωτοβουλιών, της στρατηγικής της «Μια Ζώνης, Ενός Δρόμου», της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, καθώς και της «Συνεργασίας 16+1». Η «Συνεργασία 16+1» αποτελεί μια πρωτοβουλία συνεργασίας ανάμεσα στην Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ιδρύθηκε το 2012 στη Βουδαπέστη. 
Οι χώρες - μέλη της συνεργασίας συναντώνται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα, όπου συζητούν όλα τα θέματα, που αφορούν τις μεταξύ τους σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, παρέχονται ευκαιρίες στον τομέα της υποδομής, των μεταφορών, της λογιστικής, του εμπορίου, των επενδύσεων κ.α. 
Στην Κροατία συγκεκριμένα, έχει ήδη υπογραφεί το συμβόλαιο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εργασιών για τη γέφυρα Peljesac και τους δρόμους, που θα οδηγούν σε αυτήν από κινεζική κοινοπραξία με επικεφαλής την China Road and Bridge Corporation (CRBC).
Το 2019 Κίνα και Κροατία θα γιορτάσουν το Έτος Πολιτιστικού Τουρισμού και το έτος Εκπαίδευσης και Ανταλλαγών της Νεολαίας στο πλαίσιο της «Συνεργασίας 16+1» (16+1 Education and Youth Exchanges), δίνοντας την ευκαιρία για πολλαπλές επαφές και συνεργασίες σε αυτούς τους τομείς. Με αφορμή τους επερχόμενους εορτασμούς, η Sun Chunlan υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την Κροατία, έτσι ώστε να προγραμματίσουν και να διεξάγουν με επιτυχία διάφορες δραστηριότητες στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού και της εκπαίδευσης. Σκοπός επίσης είναι η ενδυνάμωση των ανταλλαγών μεταξύ της νεολαίας, η υγιής ανάπτυξη των διμερών δεσμών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. 
Από την πλευρά της Κροατίας, ο Πρωθυπουργός της Andrej Plenkovic σχολίασε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν μια εξαιρετική περίοδο με σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη μιας πολύπλευρης συνεργασίας αφού: «Η Κροατία επιθυμεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία που θα της δώσει η φιλοξενία της επόμενης συνάντησης των αρχηγών της «Συνεργασίας 16+1» και του Έτους Πολιτιστικού Τουρισμού Κίνας και Κροατίας, έτσι ώστε να αναβαθμίσει τη διμερή πρακτική συνεργασία σε ποικίλους τομείς». 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της Αναπληρώτριας Πρωθυπουργού της Κίνας στην Κροατία, η Sun Chunlan συναντήθηκε και με άλλους ηγέτες της χώρας, όπως με την Αναπληρώτρια Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, Marija Pejcinovic Buric. Παράλληλα, πραγματοποίησε επισκέψεις στους Κινέζους μαθητές και αθλητές που κάνουν την πρακτική τους στην Κροατία από το Πανεπιστήμιο Αθλητισμού του Πεκίνου. 
(Ελένη Μπίλια, πηγή στοιχείων: Xinhua)